Divat

Szülinapi dizájnbarangolás

6206

Vajon milyen kép alakulhat ki a Budapesten járó külföldi vagy nem a fővárosban élő magyar ember fejében a hazai dizájnról?

Ha azt vesszük alapul, hogy a város híres bevásárló utcájának tartott Váci utcán egymást érik a szuveníresek, ahol műnépi motívumokkal díszített pólóktól kezdve, matyómintás szatyrokon át, míves kis kancsókig mindent megtalál az ember, amit magával vihet emlék gyanánt, akkor a válaszom: gyötrelmes. Kíváncsi vagyok, vajon hány budapesti turista tér haza a fent említett porfogók valamelyikével. Pedig az ajándéknak is kitűnő, magyar dizájntermékekért csak néhány métert kellene egy-egy mellékutcába besétálni.
Ha pedig arra gondolok, hogy a nem is olyan eldugott kisboltok helyett a forgalmas Váci utcán egymást érik a valamennyi nagyvárosban ugyanilyen kínálattal felvértezett Zara, H&M, Promod és társaik, akkor nem csodálkozom, hogy a magyar dizájn sokáig észrevehetetlen volt. Mennyi az esélye, ha mindenki az amúgy is hatalmas bevételt elkönyvelő láncokban veri el a pénzét - igen, igen, én is sokszor elcsábulok, nincs mentség. Holott sokkal érdekesebb üzletek kínálják izgalmasabbnál izgalmasabb portékájukat, amelyekben igazi, személyre szabott kincsekre bukkanhatunk.

A Stylewalker Night szervezői egy évvel ezelőtt úgy gondolták, hogy ideje változtatni a fent leírt helyzeten. Létrehoztak egy olyan rendezvényt, amely nemcsak a magyar dizájn ünnepévé avanzsált, hanem széles körben megismerteti az emberekkel az ötödik kerületben található kincses szigeteket. Ezekben a dizájn boltokban kis szériában megjelenő kollekciókat, lakástextileket, kézzel készült bútorokat, kiegészítőket, kézműves parfümöket fedezhetnek fel a nézelődők. A közel húsz résztvevő bolt a különleges design barangolás estéjén külön programokkal és meglepetésekkel készül.

A naplókra és fotóalbumokra specializálódott Bomo Art-ban például pezsgőt kortyolgathatunk a nézelődés közben, a Buborékban buborékfújó versenyen lepleződik le a tüdőkapacitásunk, a Catwalk svédasztalán svéd dizájntermékek között bogarászhatunk. Az Eclectick vendégtervezője a Zagabo lesz, így a barangolók személyesen találkozhatnak a ruhákat megálmodó Szabó Gabival. Az elborult lakberendezési tárgyairól ismert Formában dizájnfröccsözés lesz a program, de hogy ez mit takar pontosan, azt mi is a helyszínen fogjuk megtudni. A Fregoliban és az Innoshopban próbára tehetjük a szerencsénket: zsákbamacska, szerencsesüti és tombola várnak. A LeParfumben alkohol inspirálta parfümökkel ismerkedhetünk meg, míg a Mono Fashionben meglepetés nyalánkságok várnak.
A Stylewalker Nighton debütál a híres finn textilmárka a Marimekko. A helsinki bázisú cég több, mint 50 éve létezik, de akkor került igazán a köztudatba, amikor a Szex és New York egyik epizódjában Carrie egyik jellegzetes mintájú bikinijükben tűnt fel. Annak örömére, hogy végre nálunk is kapható a finn márka, az Eventuell Galéria kollekciótörténeti előadást szervez az estére.

Aki a családias hangulatú este folyamán öt különböző boltban öt pecsétet összegyűjt, az nemcsak a Stylewalker Nighton, hanem utána egy egész hétig 20 százalék kedvezménnyel vásárolhat valamennyi résztvevő üzletben. Ha valaki a boltokon kívül kíváncsi a kerület viselettörténeti érdekességeire is, az tartson a uniquebudapest túravezetőivel, akik 19 órakor indulnak a Ferenciek teréről, a Petőfi Sándor utca felől. Figyelem, helyesbítés! A Stylewalker Night ingyenes záróbulija jó egy héttel az esemény után, június 5-én lesz Zrínyi utcában akkor nyitó Ötkertben. A bulihoz kapcsolódó T-Shirt kiállítást is akkor rendezik meg.

További részletekért kattints a Stylewalker Night honlapjára.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások