Test

Dr. House nem létezik

6199

Valószínűleg minden ember életében elérkezik az a furcsa és hihetetlenül szomorú pillanat, mikor ráébrednek, hogy a világban létező orvosok bizony nem Dr. House-ok. Nem arra célzok, hogy mind kedves és frissen borotvált, hanem arra, hogy mintha nem akarnának dolgozni. Mintha tennének rá, mik a páciens panaszai. Én is túl vagyok egy ilyen kiábrándultságon.

Hadd meséljem el röviden a történetet, mert biztos vannak sorstársaim, akik hasznosnak fogják tartani mesémet. Minden kétéves koromban kezdődött, mikor is kiderült, ekcémás vagyok. A tünetek: viszkető, piros, száraz foltok a kar- és térdhajlatokban, néha az arcon, hason, háton vagy egyéb helyeken. Azt mondta az akkori orvosom: „Ne aggódjon, anyuka, kinövi a gyerek!” Nem így lett. Kaptam mindenféle büdös krémet, nem használhattam parfümöt, sem fülbevalót, a tusfürdőm is illatmentes volt, de az ekcéma csak ott virított a bőrömön. Mostani orvosom azzal „nyugtat”: „Ne aggódj, a krém segít a tüneteken, az ekcémád azonban atópiás, ergo gyógyíthatatlan”. Köszi.

22 éves koromra már volt annyi sütnivalóm, hogy elkezdtem odafigyelni, mikor erősebbek vagy éppen enyhébbek a tünetek, és kiderült, az étkezés sokat számít az életemben. Allergia teszt hiányában azonban csak vakon tapogatózhattam az allergén anyagok rengetegében, amelyek az ekcémámat okozták. Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyekre normál esetben nem kellene választ küldenie. Ilyen anyagok lehetnek a pollenek, ételek, gyógyszerek, atkák, penészspórák, vegyszerek vagy nehézfémek. A tünetek között pedig szerepel az égető, viszkető hólyagok, sebek (ekcéma) megjelenése, puffadás, könnyezés, nehézlégzés, tüsszögés, köhögés, hasmenés.

Az orvos mellett felkerestem egy természetgyógyászt, aki csodák csodája, két évre tünetmentessé tett. Elsőnek elvégzett rajtam egy allergia tesztet, egy úgynevezett Vega tesztet, ami tulajdonképpen egy elektro-akupunktúrás vizsgálat. Egy érzékeny műszer segítségével meg lehet vizsgálni a bőr ellenállásának a szintjét, mi történik, ha egy allergén anyaggal találkozik. Teljesen biztonságos, gyors, fájdalommentes és abszolút megbízható. Miután megállapítottuk, mikre vagyok allergiás, kaptam egy papírt, amelyre felírták ezeket az anyagokat, hogy milyen természetes készítményekkel tudom megerősíteni az immunrendszeremet, és milyen diétát ajánlanak. A vizsgálat után pár héttel már használhattam parfümöket, hordhattam fülbevalót, és azzal fürödhettem, amihez csak kedvem szottyant.

Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy bizonyos gyógyszerek felhólyagosítják az ajkaimat, kirepesztik a szemhéjamat, és még a nyálkahártyámat is kisebesítik. Doktorom azt felelte, amíg nem fulladok, nem mehetek vérvételre, de ha annyira akarom, beutal a Bőrgyógyászati Szakambulanciára. Volt nagy boldogság, most végre kiderül, mi a helyzet, végre szép lesz az arcom, és nem fog viszketni a karom se.

Akkor még nem sejtettem, hogy csak két hónappal későbbre sikerül időpontot szereznem, hogy az adatokat rosszul veszik fel, hogy a vérvétel eredményére ismét három hetet kell várnom, de az eredményt csak az orvosom mondhatja el, akihez megint két hónappal előre kell időpontot egyeztetnem. Hihetetlen, nem igaz? A kedvencem mégis az volt, mikor elmeséltem orvosomnak, hogy a tünetek elmúlnak, ha nem eszem hagymát vagy paradicsomot, erre az orvos csak hümmögött, és elküldött mandula vizsgálatra, valamint nőgyógyászhoz. Kicsit meglepett a válasz, hiszen ha a mandulám, a fogam vagy bármilyen nőgyógyászati gond okozná a tüneteket, a sebek nem tűnnének el a diétától. A vérképem normális, fehérvérsejtjeim száma tökéletes. Most ott tartok, hogy felvehettem a számomra allergén anyagok listájára a tejtermékeket, a hagymát, a paradicsomot, a glutént és a paracetamolt. Orvos ugyan nem erősítette meg az elméletemet – még várok a vérteszt eredményére -, de hihetetlen módon elmúlt az atópiás ekcémám minden fura tünete. És ebben nem segített más, mint a régi természetgyógyászom, egy tisztítókúra, sok gyógytea, és persze az allergiát kiváltó zöldségek és fehérjék mellőzése.

Természetesen nem lehet mindent egyedül megállapítani, de egyre jobban hiszem, hogy a segítség ma már nem az orvostudományban, hanem a természetgyógyászatban rejlik. Nagyon fontos, hogy az orvos is megnézze a beteget, nem szabad kihagyni a körből, de mellette nem baj, ha kikérjük egy természetgyógyász véleményét, tanácsát is. És ami nagyon fontos: bátran álljunk ki magunkért, hiszen az allergiát nehezebb beazonosítani, mint a vakbélgyulladást. Hisztizzünk, ha úgy érezzük, nem hallgatnak/hallanak meg minket orvosaink, és derítsük ki, mi okozza a gondokat, mielőtt azok eluralkodnának az egész életünkön. Mindig van megoldás, ezt nem szabad elfelejteni.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások