Divat

Őszi trendek II.

6184

Akkor is teveszőr kabátokról, szőrmeszoknyákról és magas sarkú, fűzős bakancsokról értekeznék, ha nem lenne az időjárás május közepén fél évvel eltévedve, és meleg pulcsi helyett lenge inget viselnék sorttal. Mivel azonban novemberi szelek fújnak, továbbra is még nagyobb örömmel nézegetem a 2010-2011-es őszi-téli darabokat.

Teveszőr(szín) kabát

A teveszőr kabátok anyaga eredetileg nagy mennyiségű teveszőrt tartalmazott, amitől annak fogása finom és puha, esése pedig nehéz lett. Az 1920-as évek slágeranyagára már tavaly is ráálltak a tervezők, a fogadtatás viszont meglehetősen hűvös volt. A streetstyle blogokon tél végén megjelentek az első fecskék, akik által népszerűbb lett a teveszőr színű téli kabát. A klasszikus trencskót melegebb alternatívájaként szolgáló felöltőt valószínűleg ősszel sem mellőzhetjük.

3.1. Philip Lim, Basso & Broke, Nicole Farhi, Behnaz Sarafpour

Átlátszó felületek

A hűvös hónapokban vad ötletnek tűnik, hogy vékony, átlátszó anyagok rétegezésével készült darabokat viseljünk, mégis van valami izgalmas abban, ha egy leheletvékony anyagot vastag szövettel, bársonnyal vagy bőrrel társítunk. Figyelem, alatta a fekete helyett a testszínű melltartó a kötelező viselet.

Antonio Berardi, Jil Sander, Anne Valérie Hash, Giambattista Valli

Pelerin

Köpönyegforgatásból is jeleskedtek a tervezők, akik mindegyike a saját szája íze szerint interpretálta a klasszikus pelerint. Ami az Yves Saint Laurentnél elegáns, az Kenzónál bohókás, Salvatore Ferragamo kifutóján pedig nyers és rusztikus. Nemcsak a színek és az anyagok tekintetében beszélhetünk változatos darabokról, de a hosszakban sincs egység. A combközépig érő pelerinektől kezdve a vállra gallérként terülő, rövid köpenyekig minden megtalálható a felhozatalban.

Yves Saint Laurent, Salvatore Ferragamo, Kenzo, Marni

Lopott lépések

Ahogy az előző szezonokban a pasiktól nyúltuk le a nadrágot és a zakót, úgy most a hegymászók, a munkások, a vadnyugati marhapásztorok és a takarítónők kerülnek terítékre. Őket a cipőiktől szabadítjuk meg. Ha ebből indulunk ki, nincs mit csodálkozni azon, hogy szinte minden cipőfazon fűzős, alapanyagok tekintetében pedig a fényesre koptatott nubuk és a használt, gyűrt hatású bőr a sláger. A csizmaszárak pedig hosszú idő után nem cuppannak a vádlira, hanem roggyanva ölelik körbe a lábszárat vagy a lábikrát.

Tory Burch, Tommy Hilfiger, Marc by Marc Jacobs, Michael Kors

Szőrme

A tavalyi szőrmellény-trend után várható volt, hogy nem csitul a tervezők lelkesedése az egyik legtöbb vitát kiváltó alapanyaggal kapcsolatban. A szőrme a 2010-11-es őszi-téli szezonban szinte minden ruhadarabon jelen van, legyen az csizma, táska, kabát, nadrág vagy szoknya. A Dolce & Gabbana kifutóin szőrcsizmában lejtettek a modellek, míg a Chanelnél Lagerfeld valóságos jetit faragott a modelljeiből. Az állatvédők tiltakozása a bemutatók óta kissé elcsitult, de nem lennék meglepődve, ha előkerülnének a festékes vödrök egy-egy őszi, vörös szőnyeges eseményen.

Chanel, John Galliano, Miu Miu, Chloé

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások