Mi ez?

Mi ez? Glastonbury és Coachella

6180

A fesztiválszezon kezdete előtt két olyan helyszínre tekintünk ki, ahova egyszer az életben muszáj eljutnia minden fesztiváldzsánkinak. Az egyik a Glastonbury Angliában, a másik a Coachella Kaliforniában.

Glastonbury – A világ VOLT-ja

Miért akarnak elmenni az emberek egy olyan fesztiválra – azaz kortárs előadó-művészeti fesztiválra -, ahol júniusban is marha hideg van, rendszeresen esik az eső, kötelező program a dagonyázás, és a túlélés alapfeltétele, hogy legyen nálad gumicsizma? Az emberek megvesznek a Glastonburyért olyannyira, hogy a 2010-es élményorgián való részvételre jogosító 137 500 jegyből, amit 2009. október 4-én kezdtek el árulni, alig 24 órával később egy darab nem volt. A helyszín egyébként Michael Evis farmja, akit a Times 2009-ben a világ száz legbefolyásosabb embere közé választott, és még az angol királynő is kitüntette. Mindezt egy fesztivál miatt... vagyis mindezt A Fesztivál miatt.

Fesztiválozó sztárok a galériában

Az általában minden évben (de minden ötödikben nem) megrendezett zenés dagonyázás négyszer akkora területen zajlik, mint a Sziget Fesztivál, de több mint százezer látogatóval kevesebbet engednek be. Mégsem az a legvonzóbb, hogy nem kell egymás szájában aludni vagy szálló porban araszolni színpadtól színpadig. Amiért minden valamirevaló fesztiválozó zeneőrült maga alá csinálna, ha eljutna oda, az a világ egyik legdurvább line-upja, amit az ember el tud képzelni. Ha egyszer csak az egyik színpad összes előadóját elhoznák a Szigetre, az nem lenne többé kínosan "elavult" előadók gyűjtőhelye. Ezért egy kis sarat és esőt ki lehet bírni.

Coachella – Sátrazás a pálmafák alatt

Ha a Glastonbury az eső, a sár és a részegeskedő angolok fesztiválja, akkor a  háromnapos Coachella a ragyogó kaliforniai napsütés, a pálmafákkal tűzdelt homok és a legmenőbb amerikai arcok lelőhelye. A fesztivált valószínűleg azért rendezik áprilisban, mert a Colorado sivatag szélén lévő helyszínen már akkor is 38 fok a nappali hőmérséklet, ami éjszaka drámaian visszazuhan, így a túlélőfelszereléshez itt hozzátartozik a meleg hálózsák. A Coachellán nagy gyakorisággal fordulnak meg olyan szupersztárok, mint Drew Barrymore, Cameron Diaz vagy Jessica Alba - a fotósok nem kis örömére, akik végre természetes környezetüktől távol, a pórnép között kaphatják lencsevégre a sörrel lazuló, barátaikkal lötyögő hírességeket. Talán pont ezért olyan népszerű a Coachella, amely alig tíz év alatt középkategóriás zenei fesztiválból nőtte ki magát világszerte ismert és a fesztiválozók szótárában nemcsak egy mondattal letudható szócikké. A fellépőket szinte valamennyi zenei műfajból válogatják az alternatív rocktól kezdve a hip-hop előadókon át az electróig. A szervezők úgy állítják össze a fellépők listáját minden évben, hogy csak olyan előadókat hívnak meg, akik korábban még nem léptek fel a fesztiválon. A 11 év alatt mindössze 22 olyan művész vagy előadó volt, aki kétszer léphetett fel valamelyik színpadon.

Fesztiválozó sztárok a galériában

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások