Étel+Ital

Epres remekek

6172

Ha az időjárás nem is emlékeztet minket a tavaszra, a piacon vagy zöldségesnél járva eperhegyek vesznek körül, és azt hiszem, csak a pénztárcánk szabhat gátat annak, hogy több kilót bevásároljunk ebből a finom gyümölcsből. S ha ez már megvan, akkor válogass kedvedre az alábbi epres ínyencségek közül.

Hirdetés

Diétás epersaláta

Hozzávalók: 1 kg érett eper, zöldbors ízlés szerint, 1/2 citrom leve, 2 dl joghurt

Elkészítés: Az epret jól megmossuk, negyedeljük, meglocsoljuk a citrom levével és hűtőbe tesszük 1-2 órára, majd ráöntjük a joghurtot, amibe korábban már belekevertük az őrölt vagy összetört zöldborsot. Én mozsárral szoktam törni, de borsőrlővel lehet, hogy gyorsabb. A borsos joghurtot lazán összekeverjük az eperrel és újból 1 órára hűtőbe tesszük. Natúr sültek mellé kiváló!

Paradicsomos epersaláta

Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg eper, 20 dkg paradicsom, friss salátalevelek (jégsaláta, kínai kel, de a legjobb a cikória), 1 maréknyi pirított mandula,földimogyoró vagy kesudió
Az öntethez: olívaolaj, ecet, kis méz, só, bors, pici víz

Elkészítés: A kicsire tépkedett salátalevelekkel kibélelt tálba halmozzuk a feldarabolt epret és paradicsomot, a durvára tört magot. A dresszinget közvetlenül fogyasztás előtt kell ráönteni az eperre.

Vörösboros eperleves

Hozzávalók: 1 narancs, 15 dkg porcukor, 1 rúd vanília, 60 dkg eper, 2 szegfűszeg, 2,5 dl édes vörösbor

Elkészítés: A narancshéjat vékony szeletekre vágjuk. 5 dl vizet a cukorral és a kikapart vaníliarúddal felforralunk. Beledobjuk a narancshéjat, puhára főzzük, majd kihűtjük. Az epret megtisztítjuk, megmossuk. Felét összeturmixoljuk, hozzáadjuk a cukorszirupot a borral és a szegfűszeggel, majd hűtőben 4 órát állni hagyjuk. Tálaláskor a maradék epret hosszában kettévágjuk, előhűtött csészékbe helyezzük és ráöntjük a gyümölcsös szirupot. Ízesíthetjük kis darabka fahéjjal, néhány szem kardamom maggal vagy citromhéjjal.

Csirkemell eperrel

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobb csirkemell, 50 dkg eper, só, bors, mustár, méz, borecet ízlés szerint

Elkészítés: A csirkemelleket vastagabb filékre vágjuk, majd pácba rakjuk legalább 1 órára. (Pác: mustár, méz, bors, só.) Kevés olajon (lehet olívaolaj is) a csirkemelleket mindkét oldalukon átsütjük. A húst kiszedve az olajba teszünk egy kevés mézet, erre tesszük a félbevágott epreket. Kb. 1-2 perc alatt átsütjük, és hogy ne legyen túl édes, egy kiskanál borecetet adunk még hozzá. A mártást a kiszedett húsra öntjük és párolt rizzsel tálaljuk.

Bodzapárna eperrel és fagylalttal

Hozzávalók: bő 1/2 liter bodzavirág, 3 tojás, 4 dl tej, finomliszt szükség szerint, bodzaszörp vagy cukor az édesítéshez, fél citrom reszelt héja, friss eper, vaníliafagylalt

Elkészítés:

A bodzavirág tányérokról lehúzgáljuk a virágokat. A tiszta virág térfogata legyen nagyjából fél liter. Egy mély tálba öntjük a tejet, belekeverjük a tojássárgáját és némi lisztet, majd a virágokat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a virágos masszához, végül belereszeljük a citromhéjat. Kevés bodzaszörppel vagy cukorral édesítjük, és még annyi lisztet adunk hozzá, amivel a massza könnyű, habos, egyenletes állagú lesz. Kis lángon tenyérnyi, vaskos lepényeket sütünk palacsintasütőben. A cukortól könnyen barnul, óvatosan kell vele bánni. Megvárjuk, amíg a tészta langyosra hűl, friss eperrel és vaníliafagyival tálaljuk.

Epres palacsinta bazsalikommal

Hozzávalók 4 adaghoz: 2 dkg vaj vagy sütőmargarin, 4 dl zsírszegény tej, 1 vaníliás cukor, 2 tojás, 20 dkg liszt, 30 dkg eper, 2 evőkanál mandulalikőr, 10 dkg nyers marcipánmassza, 3 bazsalikomág, 1 citrom reszelt héja, 1 teáskanál cukor, 2 dl tejszín, 1 teáskanál olaj, 5 dkg finomra vágott mogyoró, 1 evőkanál porcukor

Elkészítés: A vajat megolvasztjuk. 3,5 dl tejbe belekeverjük a vaníliás cukrot és a tojásokat, a felolvasztott zsiradékot és az átszitált lisztet, majd hidegre tesszük pihenni. Megmossuk és megtisztítjuk az epreket, negyedekre vágjuk és megforgatjuk a mandulalikőrben. A marcipánt a maradék tejjel krémesre keverjük. A lecsipkedett bazsalikomleveleket összekeverjük a citromhéjjal, a cukorral és a tejszínnel. Habverővel addig keverjük, míg a tejszín meg nem keményedik. Egy felmelegített serpenyőt kikenünk olajjal és a tésztából egymás után négy vékony palacsintát sütünk. A marcipánkrémet és az epreket elosztjuk a palacsintákon, majd összehajtogatva egy tűzálló tálba tesszük, és ráöntjük a bazsalikomos tejszínt. Megszórjuk a mogyoróval és előmelegített grillsütőben 3 perc alatt megkapatjuk a tetejét. A végén megszórjuk porcukorral.

Hirdetés
Hirdetés
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
máj
16
umbra írta:
első!
09:32
2
máj
16
umbra írta:
Amúgy szerintem az eper simán magában a legfinomabb.
09:33
3
máj
16
Asperger írta:
Szerintem is magában a legfinomabb. Megfőzve pedig (pl gyümölcslevesben) egészen undorító, legalábbis szerintem.
És az eperben alig van kalória, szóval már önmagában diétás.
10:54
4
máj
16
Celsitudo írta:
Én is az eper magában való evésének a híve vagyok. Ha mégsem, akkor sütibe, ami nálam kukoricadarából vagy lisztből készült változatot jelenti. Vagy tápióka liszttel - enyhén édesített vízben megfőtt - eper ,,massza" készítése, mely ehető magában, vagy két lap - tészta, kukoricadarából, tönkölylisztből vagy réteslapok - közé helyezve.
Az egyik kedvenc gyümölcsöm. S a mai napik nem értem, hogy lehet cukrozva vagy mézezve fogyasztani, számomra a plusz édesítése nagy bűnnek számít. :)
10:56
5
máj
16
menta írta:
eper <3
dejó, én is magában szeretem a legjobban, látom nem vagyok vele egyedül.
11:32
6
máj
16
lillababy írta:
Turmixban. Reggeliben. De leginkább a számban:D
11:35
7
máj
16
ismeretlen írta:
magában. max tejszínnel, vagy tejszínhabbal. ha nagyon jól állok anyagilag, esetleg turmix...jaj de kár, hogy a nagyikám "eperföldje" már nem műkszik... :(
11:42
8
máj
16
ismeretlen írta:
az eper az a gyümölcs, amit egyszerűen imádok, nincs az a mennyiség, amit nem tudnék belőle megenni. viszont mindent utálok ami "epres". az eperjoghurtot az epres italokat, eperízű lekvárokat stb stb..
11:44
9
máj
16
Zebratilova írta:
Én is csak magában! Úgy az igazi! És ráadásul olyan szép gyümölcs. :)
13:57
10
máj
16
ismeretlen írta:
Nincs olyan recept, hogy "eper magában, csuma nélkül, alaposan megmosva"? Én ezt kultiválom erősen május végén. :)
Érdekes, hogy az eper és az eperízű xy íze között nem nagyon van átfedés...
14:23
11
máj
16
PipiMaci írta:
Az eper drága.
14:49
12
máj
16
LadyGray írta:
Nem is ettem az idén epret...:(
15:05
13
máj
16
Ananke írta:
cukrozott epernek szoktuk mi meg enni :) néha vaníliafagyival ^^

amúgy a kedvenc gyümölcsöm :) nagyon finom.
15:43
14
máj
16
Angyalka75 írta:
Eper magaban. :)
15:43
15
máj
16
Ananke válaszaLadyGray írására:
óó, én már vagy 1-1,5 hónapja ettem, meglepett vele a pasim :)

na majd nemsoká már nem is lesz olyan drága :)
15:44
16
máj
16
Rancid írta:
Az a legrosszabb mikor valaki megcukrozza blöee..
Magában,balzsamecettel vagy kis mézzel jó.
16:06
17
máj
16
Adriana írta:
Nem szeretem az epret.
17:57
18
máj
16
lillababy írta:
Ezt nektek epres kaja: http://kepfeltoltes.hu/100516/reggeli_www.kepfeltoltes.hu_.jpg :P (Mai reggelim:) )
Most meg épp turmixot vacsizom, abban is van eper (meg mangó, citrom, banán, kiwi, narancs meg alma:D).
21:17
19
máj
16
bugyigumi írta:
magában szeretem, de kipróbálok majd néhány receptet. Szeretem a különleges ételeket
22:30
20
máj
16
Betuka válasza írására:
Én a málnával vagyok ugyanigy :)
23:15
21
máj
16
ismeretlen válaszaBetuka írására:
azzal is :D fűűű, amikor múlt nyáron Nagyinál éeszedtünk egy rakás málnát, annyit, amennyit meg sem bírtunk enni, ráöntöttünk egy fél liter natúr joghurtot, meg egy kis porcukrot, összetörtük vele és nyamm...olyan finom volt, összefut a szál anyámban, ha csak rágondolok...azóta nem bírok bolti málnajoghurtot enni, a közelébe sem ér...
23:18
22
máj
16
ismeretlen írta:
*leszedtünk
23:18
23
máj
17
ismeretlen írta:
Milyen szerencse, hogy nekem nem kell boltba menni érte, egész nyáron folyamatosan terem a kertben, a málnával együtt. :D
00:48
24
máj
17
cindyhermosa írta:
IIIIMADOM A MALNAT!!!!!!!!A legesleges legfincsibb gyumolcs a vilagon!!Illata,ize mindene!!!
08:06
25
máj
17
LadyGray válaszaAnanke írására:
és akkor mi lesz? hozol??:D
09:43
26
máj
17
Welmi írta:
Szombaton csináltam epres-csokis-túrós habot. Durván jól sikerült. Csak kár, hogy ebben a fosvány időben még nincs eperízű eper.
11:40
27
máj
17
Ananke válaszaLadyGray írására:
ha egyszer megyek hozzád, mert túlleszek a vizsgáimon, akkor igen :D de azt ne várjátok meg, majd vegyetek, ha olcsóbb lesz :)
11:41
28
máj
17
Angyalka75 válasza írására:
De van!! :) Ime:Menj ki a kerdbe szedj egy tal epret(varosban eloknek irany a piac a fejkendos nenik)Ovatosan mosd meg-ne egyed!mosd! :D-majd csumazd le es mar lehet is fogyasztani.Ha sokat vettel ,vagy meg epp nem etted meg az osszeset koszosan,vagy mosas kozben,akkor tedd be a maradekot a hutobe,vard meg amig meghul,es jo etvagyat. :D :D :D
13:49
29
máj
17
ismeretlen válaszaAngyalka75 írására:
Köszi a receptet, okvetlenül kipróbálom. :D :D
15:21
30
máj
17
nyuszipok írta:
Imádom az epret:)Bár nem cukrozva, csak natúron.Meg anno használtam folyékony csokival díszítésnek(tortán,stb):)Isteni:)

15:23
31
máj
17
donci írta:
Szerintem az eper mindenféle flanc nélkül a legjobb ; )
16:24
32
máj
17
Betuka válasza írására:
esküszöm rosszul vagyok bármiféle málnás ízesítésű cucctól... egyik sem ér az igazi gyümi közelébe :)
19:27
33
máj
17
LadyGray válaszaAnanke írására:
Szóval, ha túl leszel a vizsgáidon, akkor jössz!?:D Rendben.:) -eper nélkül is jöhetsz;)
20:43
34
máj
17
Angyalka75 válasza írására:
:D :D :D
21:27
35
máj
17
ismeretlen válasza írására:
Az enyémnél még terem :)
22:42
36
máj
17
Ananke válaszaLadyGray írására:
tervezem menni :) vagy legalábbis országotlátni, lehet pasival :) az epret meg meglátjuk, ha meleg lesz megrohadXD
23:54
37
máj
18
ismeretlen írta:
mindjárt vége az eperszezonnak és még 1 szemet se ettem
bele kell húznom.
csakis a meztelen epret szeretem :)
12:32
38
máj
18
ismeretlen válaszadonci írására:
Így van! Nem kell se cukor, se tejszínhab, csak elrontja:)
13:26
39
máj
18
ismeretlen válasza írására:
Vége?? Hol?
13:26
40
máj
18
kisbogar írta:
Váá, muszáj kipróbálni :) De a mascarponés is izgatja a fantáziámat, mert azt képes vagyok magában is megenni..nemhogy eperrel.. :)
18:14
41
máj
18
kisbogar írta:
Am mccafé-ban lehet(ett) venni olyat korábban, hogy gyümölcskosár. Muffin forma, ami kekszből volt ha jól emlékszek, rajta/benne meg eper, mellé pedig csokiöntet.. Fél orgazmus xD
18:17
42
máj
19
Csak én utálom az epret és a málnát?:O
19:27
43
máj
20
ismeretlen válaszaLittleBlueBird írására:
hmm. mondjuk azt, hogy sokan legalább az egyiket szeretik :)
18:51
Felhasználónév:
Jelszó:
Hirdetés
Hirdetés