Étel+Ital

Epres remekek

6172

Ha az időjárás nem is emlékeztet minket a tavaszra, a piacon vagy zöldségesnél járva eperhegyek vesznek körül, és azt hiszem, csak a pénztárcánk szabhat gátat annak, hogy több kilót bevásároljunk ebből a finom gyümölcsből. S ha ez már megvan, akkor válogass kedvedre az alábbi epres ínyencségek közül.

Diétás epersaláta

Hozzávalók: 1 kg érett eper, zöldbors ízlés szerint, 1/2 citrom leve, 2 dl joghurt

Elkészítés: Az epret jól megmossuk, negyedeljük, meglocsoljuk a citrom levével és hűtőbe tesszük 1-2 órára, majd ráöntjük a joghurtot, amibe korábban már belekevertük az őrölt vagy összetört zöldborsot. Én mozsárral szoktam törni, de borsőrlővel lehet, hogy gyorsabb. A borsos joghurtot lazán összekeverjük az eperrel és újból 1 órára hűtőbe tesszük. Natúr sültek mellé kiváló!

Paradicsomos epersaláta

Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg eper, 20 dkg paradicsom, friss salátalevelek (jégsaláta, kínai kel, de a legjobb a cikória), 1 maréknyi pirított mandula,földimogyoró vagy kesudió
Az öntethez: olívaolaj, ecet, kis méz, só, bors, pici víz

Elkészítés: A kicsire tépkedett salátalevelekkel kibélelt tálba halmozzuk a feldarabolt epret és paradicsomot, a durvára tört magot. A dresszinget közvetlenül fogyasztás előtt kell ráönteni az eperre.

Vörösboros eperleves

Hozzávalók: 1 narancs, 15 dkg porcukor, 1 rúd vanília, 60 dkg eper, 2 szegfűszeg, 2,5 dl édes vörösbor

Elkészítés: A narancshéjat vékony szeletekre vágjuk. 5 dl vizet a cukorral és a kikapart vaníliarúddal felforralunk. Beledobjuk a narancshéjat, puhára főzzük, majd kihűtjük. Az epret megtisztítjuk, megmossuk. Felét összeturmixoljuk, hozzáadjuk a cukorszirupot a borral és a szegfűszeggel, majd hűtőben 4 órát állni hagyjuk. Tálaláskor a maradék epret hosszában kettévágjuk, előhűtött csészékbe helyezzük és ráöntjük a gyümölcsös szirupot. Ízesíthetjük kis darabka fahéjjal, néhány szem kardamom maggal vagy citromhéjjal.

Csirkemell eperrel

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobb csirkemell, 50 dkg eper, só, bors, mustár, méz, borecet ízlés szerint

Elkészítés: A csirkemelleket vastagabb filékre vágjuk, majd pácba rakjuk legalább 1 órára. (Pác: mustár, méz, bors, só.) Kevés olajon (lehet olívaolaj is) a csirkemelleket mindkét oldalukon átsütjük. A húst kiszedve az olajba teszünk egy kevés mézet, erre tesszük a félbevágott epreket. Kb. 1-2 perc alatt átsütjük, és hogy ne legyen túl édes, egy kiskanál borecetet adunk még hozzá. A mártást a kiszedett húsra öntjük és párolt rizzsel tálaljuk.

Bodzapárna eperrel és fagylalttal

Hozzávalók: bő 1/2 liter bodzavirág, 3 tojás, 4 dl tej, finomliszt szükség szerint, bodzaszörp vagy cukor az édesítéshez, fél citrom reszelt héja, friss eper, vaníliafagylalt

Elkészítés:

A bodzavirág tányérokról lehúzgáljuk a virágokat. A tiszta virág térfogata legyen nagyjából fél liter. Egy mély tálba öntjük a tejet, belekeverjük a tojássárgáját és némi lisztet, majd a virágokat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a virágos masszához, végül belereszeljük a citromhéjat. Kevés bodzaszörppel vagy cukorral édesítjük, és még annyi lisztet adunk hozzá, amivel a massza könnyű, habos, egyenletes állagú lesz. Kis lángon tenyérnyi, vaskos lepényeket sütünk palacsintasütőben. A cukortól könnyen barnul, óvatosan kell vele bánni. Megvárjuk, amíg a tészta langyosra hűl, friss eperrel és vaníliafagyival tálaljuk.

Epres palacsinta bazsalikommal

Hozzávalók 4 adaghoz: 2 dkg vaj vagy sütőmargarin, 4 dl zsírszegény tej, 1 vaníliás cukor, 2 tojás, 20 dkg liszt, 30 dkg eper, 2 evőkanál mandulalikőr, 10 dkg nyers marcipánmassza, 3 bazsalikomág, 1 citrom reszelt héja, 1 teáskanál cukor, 2 dl tejszín, 1 teáskanál olaj, 5 dkg finomra vágott mogyoró, 1 evőkanál porcukor

Elkészítés: A vajat megolvasztjuk. 3,5 dl tejbe belekeverjük a vaníliás cukrot és a tojásokat, a felolvasztott zsiradékot és az átszitált lisztet, majd hidegre tesszük pihenni. Megmossuk és megtisztítjuk az epreket, negyedekre vágjuk és megforgatjuk a mandulalikőrben. A marcipánt a maradék tejjel krémesre keverjük. A lecsipkedett bazsalikomleveleket összekeverjük a citromhéjjal, a cukorral és a tejszínnel. Habverővel addig keverjük, míg a tejszín meg nem keményedik. Egy felmelegített serpenyőt kikenünk olajjal és a tésztából egymás után négy vékony palacsintát sütünk. A marcipánkrémet és az epreket elosztjuk a palacsintákon, majd összehajtogatva egy tűzálló tálba tesszük, és ráöntjük a bazsalikomos tejszínt. Megszórjuk a mogyoróval és előmelegített grillsütőben 3 perc alatt megkapatjuk a tetejét. A végén megszórjuk porcukorral.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások