Divat

Terhesen a címlapon

6149

Minden Demi Moore-ral kezdődött. Ő volt az első olyan híresség, aki terhesen és meztelenül pózolt címlapon. Azóta tucatnyi világsztár jelent meg nagy pocakkal a magazinok borítóján. A legutóbbi pocakos pózoló Claudia Schiffer.

Demi Moore az a híresség, aki szereti feszegetni a határokat – hol kopaszra borotváltatja a fejét, hol kigyúrja magát, mint egy pasi, hol több milliót költ plasztikai sebészre, aztán szemrebbenés nélkül letagadja a művi beavatkozásokat. A színésznő akkor sem volt szívbajos, amikor meztelenül és hét hónapos terhesen domborított a Vanity Fair magazin címlapján 1991 augusztusában. Várható volt, hogy a kép visszhangja nem lesz egyöntetűen pozitív. Míg egyesek a felszabadulás szimbólumát látták benne, mások groteszknek és obszcénnak tartották Annie Leibovitz fotóját, amelyen Demi Moore kétségtelenül jóval több pucér bőrt mutatott, mint amennyihez a Vogue és Cosmopolitan magazinok olvasói hozzászoktak. 

A többi címlapért kattints ide!

Ráadásul 1991 előtt a babát váró hírességek nem szívesen mutogatták magukat, hiszen lerombolták volna azt a képet, amelyet tökéletes önmagukról alakítottak ki. A Demi Moore címlap után viszont egyenesen kötelezővé vált az állapotos hírességeknek a címlapon pózolniuk. Nemcsak a pocak kipakolása, hanem maga a terhesség is divatossá vált. A kismamák ahelyett, hogy elbujdostak volna a világ szeme elől, a büszkeség és szépség szimbólumává váltak, a nagy hasat "elrejtő" zsákruhák helyett pedig megjelentek a testet követő darabok, megszületett a kismamadivat.

A színésznőt később olyan sztárok plagizálták, mint Cindy Crawford, Christina Aguilera, Britney Spears (ő nem tudta visszafogni magát, két terhessége alatt több címlapon is szerepelt pocakkal) vagy Monica Bellucci (szintén két pocakos címlap tulajdonosa). 2008-ban valami megváltozott: a terhes Halle Berry elegáns, hófehér ruhában állt modellt az InStyle magazinnak, ezzel prezentálva egy visszafogottabb, kevésbé kitárulkozó és eladás centrikus hozzáállást. Akkoriban többen úgy gondolták, a terhes-címlapok új generációja indul a képpel. A minap viszont elém került a 2010. májusi német Vogue címlapja, rajta a meztelenül és méretes pocakkal modellt álló Claudia Schifferrel. Úgy tűnik, a trendek húszévente valóban visszatérnek.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások