Közösség

„Hejesírás”

6143

Rendszeresen használom az anyanyelvem nagy közönség előtt, mégis vannak olyan szavak, amelyek helyesírása megállítja egy pillanatra a klaviatúrán futó ujjaimat, mert el kell gondolkozzak, hogyan is írjuk? A fent említett hibák többek között a rövid és hosszú magánhangzók közötti vacillálásból adódnak. Ami másnak természetes, nekem fejfájást okoz, de a "j"-"ly" számomra nem kihívás. Lehet, hogy csak egyszer-kétszer kellene átolvasnom a szabályzat erre vonatkozó részét, és az agyamba vésődne, hogy a dicséretes nem dícséretes. 

A helyesírás elsajátítása, tanulása egy életen át kell tartson. A magánhangzó hibáimért nem hibáztathatom kizárólagosan az alsó tagozatos Zsuzsi nénit, hogy nem végeztetett velünk elég feladatot a gyakorlókönyvben. A helyesírás sokféleképpen gyakorolható. A nagymamám gyerekkoromban mindig azt mondta a vasárnapi misén, hogy hallgassam a papot, ahogy beszél, mert őket még szigorúan oktatták retorikára. Ha a pap egy mondaton belül szünetet tart, ott biztos, hogy vesszőt kellene tenni írásban. Ha leviszi a hangsúlyt, akkor ott a mondat vége… és igen, Lajos atya prédikációiban „mondtának” értette mindenki a szót, soha nem „montának”.

Manapság egyre kevesebb a hely, vagy olyan személy, akiről akár mi, akár a felnövekvő generációk példát vehetnek, tanulhatnak. Sokszor a szülők helyesírása is kriminális, a kiejtésről és a szavak helytelen használatáról nem is beszélve. El sem tudom mondani, mekkora ciki volt, amikor csak a gimnázium végén tudatosult bennem, hogy a "tömtelege" szót a családomon kívül mindenki tömkelegének mondja. A rossz helyesírás és kiejtés oka egyébként többször az oda nem figyelés, mint a tényleges nem tudás. Pedig tény, ha saját anyanyelvünkön nem tudunk legalább megközelítőleg hibátlanul írni-beszélni, azzal egy idő után egy egész kultúrát rántunk le a sárba, hagyunk elértéktelenedni. A szülők külön sport, zenei és idegennyelv-órákra járatják csemetéiket, de az egy percig sem zavarja őket, ha helyesen írni már nem tudnak. Kodály Zoltán így nyilatkozott a témában:
„A magyart is tanulni kell, még született magyarnak is… Az idegen nyelvekről nem mondhatunk le… De használjuk fel idegennyelv-tudásunkat arra, hogy vele magyar nyelvtudásunk nyerjen, ne pedig veszítsen…”

A magyar helyesírás nem könnyű még a született magyaroknak sem. Hisz ott van az egybeírjuk, különírjuk, kis- és nagybetű szabályok, ragozási kihívások, melyek – valljuk be - még a legtanultabbaknak is fejtörést okozhatnak alkalmanként, de ebben az esetben nem szégyen, ha elővesszük A magyar helyesírás szabályai című kiadványt. És milyen könnyen ítélkezünk arról, ha valaki nem használja jól a nyelvet! Ugye, mennyire tönkrevághat egy-egy e-mailben vagy sms-ben érkezett szerelmi vallomást, ha van benne akár csak egy helyesírási hiba (és most nem az sms-nyelvről beszélek, aminek saját "nyelvtana" van). Könnyedén ítélkezünk azokról, akik hibásan használják a magyar nyelvet akár szóban, akár talán írásban is. Elkönyveljük őket tanulatlan parasztoknak, akik még arra sem képesek, hogy helyesen használják saját anyanyelvüket. De ezzel segítünk bármit is, vagy épp alacsonyabbra süllyedünk, mint azok, akiket fejcsóválva lenézünk? Ugyanannak a szónak a helyes használatával küldött válasz sms egyben építő kritika is, amivel figyelmeztetünk valakit a hibájára - elvégre lehet, hogy csak elírta.

Anyanyelvünk segítségével kommunikálunk egymással. Ha ez a kommunikáció hibás, az egy idő után már megnehezíti a megértést, a másik fél gondolatainak pontos interpretációját. Így fordulhat elő, hogy hiába beszél két ember ugyanazon a nyelven, az egyik nem igazán érti, hogy mit is akar vele közölni a másik.
Pedig a magyar nyelv az egyik legpajkosabb, legkifejezőbb a világon. Szövegkörnyezettől függően jelenthet egy szó számtalan dolgot. Erre jó példa Bencze Imre verse is, melyből álljon itt egy részlet:

„Szeginé a terítőjét, szavát részeg Szegi szegi,
Asszonyának előbb kedvét, majd pedig a nyakát szegi.
Elvált asszony nyögve nyeli a keserű pirulát:
Mit válasszon: a Fiatot, fiát vagy a fiúját?”
(Édes, ékes anyanyelvünk: Bencze Imre)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
May
10
indala írta:
tömtelege? ezt én sem tudom.
11:22
2
May
10
Trocadero írta:
Szerintem ez adottság is. De olvasással valóban javítható. Az enyém nem rossz, de mindig lehetne jobb.
11:23
3
May
10
safweekly írta:
Szerencsére nekem megvan ez az adottság, és ezért hálás is vagyok.
Sose volt szükségem helyesírási szabályzatra, valahogy "adja" magát a szó, amikor leírom. Persze nálam is előfordul, hogy porszem kerül a gépezetbe: a higgyétek és a kíváncsi szavakat szinte soha nem bírom normálisan leírni.
Egyébként ismét aktuális a téma, mivel egy online magazinnál éppen felvételt tartok, és borzalmas, hogy kik gondolják magukról, hogy tudnak írni. Eddig 10 emberből egyre mondtam azt nyugodt szívvel, hogy oké. Szomorú, de ez van.
11:28
4
May
10
donci írta:
"hiába beszél két ember ugyanazon a nyelven, az egyik nem igazán érti, hogy mit is akar vele közölni a másik."

Ez nagyon igaz, bàr ez nemcsak a kommunikàcion mulik, hanem a màsik ember felfogoképességén is.
11:29
5
May
10
Kiralylany84 írta:
Jó kis cikk lett. A vers jópofa.
Úgy gondolom, nekem nincs különösebb gond a helyesírásommal, de persze mindig van mit tanulni.
11:30
6
May
10
Kiralylany84 válaszasafweekly írására:
Melyiknél?
11:31
7
May
10
safweekly válaszaKiralylany84 írására:
Még nem létezünk, de Facebook-on már megtalálod phenom'enon magazin név alatt.
11:38
8
May
10
ismeretlen írta:
teljesen egyetértek a cikkel.
egyébként az enyém is jó. viszont néhány ismerősöm, régi osztálytársaim.. néha komolyan a fejemet fogom.
11:39
9
May
10
ismeretlen írta:
Alapvetően nincs sok baj a helyesírásommal, de az, hogy hat éve szinte kizárólag idegen nyelven alkotok magasabb színvonaú szövegeket, rányomja a bélyegét a helyesírásomra is. Nem is gondoltam volna még pár éve, hogy egy idő után én is szorgalmasan kapkodok majd a helyesírási tanácsadó szótár után...
Ami hibát szoktam véteni, az általában a rövid-hosszú témakörébe tartozik. Ilyen pl. a megszűnik-megszüntet. Az addig oké, hogy kiejtés szerintiség elve, de miért nem lehet ugyanazt a tövet ugyanúgy írni ragozott formában is? :P Ennek ellentéte a "megír-megírat" - a másodikat itt is röviden ejtjük, de hosszan írjuk. Semmi logika...
Korábban azt tanácsolták, hogy olvassunk sokat, attól javul a helyesírás - és ez akkoriban igaz is volt. Most, amikor mértékadó újságokban, kiadóknál jelennek meg olyan borzasztó helyesírású szövegek, hogy a közepesen művelt ember is csak fogja a fejét, most mégis mit tegyünk?
11:44
10
May
10
Welmi írta:
Alapvetően jó helyesírásra vagyok kódolva, de a vesszőkkel kicsit hadilábon állok, és azzal, hogy mit írunk külön és egybe.
11:46
11
May
10
ismeretlen válaszaWelmi írására:
Az egybeírás-különírás szerintem is a legnehezebb. Főleg, hogy olyan gyorsan változik...
11:55
12
May
10
crickette írta:
Mint nem anyanyelvű magyarnak, nekem is nagyon gyakran gondot okoz a helyesírás. Szerencsére kiskoromban elég sok magyar nyelvű könyvet/újságot olvastam, ezért többé-kevésbé hibátlanul tudok írni, viszont a hosszú-rövid magánhangzók gyakran okoznak fejtörést, az egybe vagy külön írandó szavakról inkább nem nyilatkozom :) szerencsére bepirul a wordben és az emailben helytelenül leírt szavak többsége, ezért valamennyire kiküszöbölöm.

Ami számomra legnehezebb, az a eszem/eszek szerű szavak, egyszerűen nem tudom, melyiket mikor kell használni, na meg néha a szavak sorrendje a mondatokban ... bloah. A kedvenc szavam a körút, egyszerűen nem bírom elsőre helyesen kimondani :)
11:56
13
May
10
ismeretlen írta:
Most akkor az volt a tanulság, hogy javítsuk ki azt, akinek rossz a helyesírása, és ne féljünk megnézni a szabályokat? Vagy miről szól ez a cikk?
11:59
14
May
10
daya írta:
Nem vagy jó helyesíró, sosem voltam, és túl sok esélyem sincs rá, hogy az legyek. Valamikor óvodában ronthattam el, amikor nem teljesen jól alakult ki a jobb oldali orientációm. Ezért marad az „elgépelés ellenőrző”, és a helyesírási szabályok időszakos újraolvasása. Pedig sokat olvasok, szeretem és értem a nyelvtant is.
12:01
15
May
10
ismeretlen írta:
olvasással mindig fejleszthető. alapvetően jó a helyesírásom, nálam inkább az elgépelés a sok :P
viszont, amitől én ki vagyok akadva, hogy úgy tűnik, szándékosan gyalulják le ezt a nyelvet...az -ikes igék ragozásának szabályait pl. megváltoztatták, nekem ez akkor is furcsa. nekem bántják a fülemet, a szememet is ezek az alakok: eszek iszok alszok stb...leírni is rossz. br.
12:01
16
May
10
ismeretlen válaszacrickette írására:
nekem sem a magyar az anyanyelvem.. :) neked? mondjuk aránylag könnyű helyzetben vagyok, én az anyanyelvemen egyáltalán nem tudok írni, max nagy nyomtatott betűkkel, kb mint egy ötéves... XD
12:06
17
May
10
bambuli írta:
Viszonylag mindig is jó helyes író voltam. Nyilván bőven lenne mit tanulni, de hát... :-)

Viszont ami mindig is elképesztően zavarta a szememet az a "vajon?" szó "ly"-al történő leírása, brrrr...
12:25
18
May
10
bambuli válasza írására:
És neked miiiiii? :-))
12:26
19
May
10
ismeretlen válaszabambuli írására:
orosz :)
12:29
20
May
10
susudragon írta:
szerencsére megvan az adottságom hozzá...engem nagyon zavar, mikor látom, h vki rosszul írja a szavakat...de igazán a nyomtatott sajtóban zavar...de ott nagyon...tudom rossz a word ebből a szempontból...de azért :P

attól szokott felmenni a pumpám, amikor vizsgán elvárják, h helyesen írjon az ember...de egy rohadt könyvet nem tudnak megírni hiba nélkül a tanárok...úgy,h lehet náluk kéne ilyen továbbképzés...
12:54
21
May
10
ismeretlen válaszabambuli írására:
vagy a "muszáj". rengetegen nem tudják leírni.
13:03
22
May
10
A.F.rétisas válaszaWelmi írására:
egyben (egybe helyett) szerintem :)
13:06
23
May
10
Én gyerekkorom óta rengeteget olvasok, mindig 5-ös volt a helyesírásom, ennek ellenére néha nekem is meggyűlik a bajom alapvető szavakkal,pl a muszáj, higgyétek, kíváncsi, dicséretes ....és valamiért a kulturált szónál is mindig elgondolkodom,hogy az utolsó u hosszú-e..
Amiatt viszont sosem ítélek el senkit, ha sok a helyesírási hibája, például a párom is sok hibával ír, pedig nem egy buta ember.Szerintem kisiskolás korban dől el, ha valaki nem tanulja meg az alapokat,akkor később már nagyon nehéz..(de ez a matematikára is igaz, én abból voltam mindig rossz)
13:25
24
May
10
bambuli válasza írására:
jaj igen,az a másik. tudtam,hogy van még egy,csak nem jutott eszembe :-))
13:30
25
May
10
bambuli válaszaLittleBlueBird írására:
Én sem ítélek el érte senkit,mert pl. apukám és a párom is sok hibával ír, rendszerint kérdeznek,h ez meg az most ,hogy is van?
13:32
26
May
10
Nekem a hosszú kötőjeles bonyolult helynevek okoznak problémát pláne ha még -i toldalék is tartozik hozzájuk, de ha lesz szabad 5 percem felcsappintom majd azt a bizonyos könyvet, és lesz hatalmas nagy világosság.
Jó; kell tudni helyesen írni, egyébként kézzel írva helyesebben írok általában, mint gépelésnél, mert az automatizmus, a kalviatúrát még mindig nem érzem annyira sajátomnak, bár biztosan gépeltem már vagy ezer oldalnyi szöveget.
Azt tartom túlzásnak, mikor egyesek az intelligencia legfőbb fokmérőjeként tekintenek mások helyesírására, pedig lehet, hogy szegény embernek fogalma sincs a helyesírás kiskátéjáról, netalántán nem is érdekli, sőt mondjuk bonyolult matematikai műveleteket old meg fejben, esetleg egyszerre 3 ellenféllel sakkozik vakon.
13:32
27
May
10
Welmi válaszaA.F.rétisas írására:
Nem, egybeírunk valamit és nem egyben írunk. Ez már hiperkorrekció, béjbe :)
13:53
28
May
10
nemmondommeg írta:
Ez egy jó mondanivalójú és tartalmú cikk. Viszont azzal nem értek egyet, hogy a tenyerünkön kell hordozni a suttyókat, akik lógtak nyelvtanóráról. Ha valakinek nincs érzéke hozzá, akkor meg kell tanulni. Ha valakinek van, annak könnyebb lesz, de ez most itt nem lényeg. Ha valakinek botrány a helyesírása, akkor az közösen ered a családi háttérből, az iskolázatlanságból és a műveletlenségből. És igen, ahogy a cikkben is le van írva, ez kulturális síkon lehúz, és innen kezdve már nem magánügy. Az elenyésző százalékú diszlexiást úgyis kiszúrja a közösség és nem baszogatja a hátránya miatt, de a 99% nem diszlexiás... Tessék szépen megtanulni, jobb később, mint soha. A pár dologban elbizonytalanodó (és ezen az oldalon egyébként az átlagosnál nagyobb arányban jelen lévő), amúgy korrekt nyelvtudással rendelkező emberek kisebbségben vannak, az általános színvonal egészen siralmas.
13:59
29
May
10
bambuli válaszaWelmi írására:
Neked van igazad ;)) :D
14:01
30
May
10
Lunabunny válaszabambuli írására:
Meg a muszáj. Amúgy jó helyesírású emberek is ly-nal írják.
14:21
31
May
10
Lunabunny írta:
Nekem a kedvencem mikor leírja valaki, hogy szereti az inteligens embereket. Hát, mondom azokat én is, főleg két l-lel. :D

Az eszek/eszem nálam néha esetleges. Tehát ahogy épp a számra jön, de ha leírom, akkor mindig helyesen, a nyelvtannak megfelelően.

Ááá, és ami kiborít, és az iwiw tele van vele az a: "Párommal görögbe" típusú gyöngyszemek. Na ettől hányok.

A chat meg azért necces, mert ott gyakorlatilag senki nem ír helyesen. Eleve nem kezdjük a mondatot nagybetűvel és nem rakunk a végére pontot, innentől kezdve meg bármit le lehet írni bárhogyan. És ha az ember chat-en ismerkedik meg valakivel, akkor abból abszolút nem lehet következtetni arra, hogy milyen lehet a helyesírása. Mert van aki teljesen jó helyesíró, de chaten meg összevissza ír mindent. Ez szerintem azért van, mert a chat inkább a beszédet próbálja utánozni, én is leírom simán azt, hogy eccerű.

És igenis, a helyesírás valamilyen szinten az intelligencia fokmérője - számomra mindenképp - még így is, hogy van olyan ember, akinek rossz a helyesírása és ettől függetlenül nagyon kedvelem, és nem nézem le, de nem is tartom egy kimondott észlénynek, és ez részben a helyesírása miatt van.
14:38
32
May
10
daya válaszaLunabunny írására:
Chat esetében elfogadom, hogy nincsenek mondatok (se mondatot lezáró írásjelek, se mondat kezdő nagybetűk), de egy hozzászólásban már nem. Itt a hozzászólások között is van jó néhány chat jellegű iromány, ami szavak szintjén helyesnek mondható, de minden más tekintetben nem. Elég sok indokolatlan rövidítést is találni (h = hogy), természetesen helytelenül leírva. Sok a hiányzó, vagy rossz helyre írt szóköz (főleg mondatjelek környékén). Ez engem jobban zavar, mint egy eltévesztett magánhangzó.
14:54
33
May
10
Lunabunny válaszadaya írására:
Igen, ezt már én is szóvá tettem. Nekem a komment az olyan, mint egy levél, vagy e-mail, tehát nyilvánvaló, hogy a képességeimhez mérten helyesen fogom leírni, amit akarok. Ez nem chat, én sem értem, hogy aki tud helyes írni, az miért nem teszi.
14:59
34
May
10
deena írta:
Az elgépelés ellenőrző nem mindig elegendő, a gép nem tudhatja, h te mit is akarsz pontosan; a másik dolog meg az, hogy "Lajos atya prédikációiban „mondtának” értette mindenki a szót, soha nem „montának", könyörgöm, hallott már a cikk író fonetikáról, meg hasonulásról? Lehetetlen lenne beszélni, ha mindent úgy ejtenénk, ahogyan írjuk, az sem helyes.
14:59
35
May
10
tein írta:
alapvetően jó helyesíró vagyok (eltekintve a lustságos e. e. cummings-os kisbetűktől :), de látom, hogy romlik a helyesírásom, és néha bizony kapkodok a helyesírási szótár után sajnos.
15:12
36
May
10
chloe írta:
ja a helyesírást azért nem sulykolják, mert egy író-olvasó emberben ez idővel kifejlődik magától. már ha olvas, olvasni kell.
15:19
37
May
10
A.F.rétisas válaszaWelmi írására:
Ja,persze, viszont vannak olyan szavak amiken lehagyják az n-t és az nagyon zavaró: boltba.. ez olyan tré..
15:56
38
May
10
ismeretlen válasza írására:
"Most, amikor mértékadó újságokban, kiadóknál jelennek meg olyan borzasztó helyesírású szövegek, hogy a közepesen művelt ember is csak fogja a fejét, most mégis mit tegyünk?"
Bizony! Régen nagyon alaposan ellnőrizték a kiadók a helyesírást, de ma, úgy veszem észre, hogy kevésbé.
A másik meg az, hogy a TV-s műsorvezetők többsége vagy beszédhibáz, vagy szarul fogalmaz, régen szakember foglalkozott a műsorvezetőkkel, ma már a jelek szerint le van tojva, hogy az illető tud-e beszélni, ha megnyert egy valóságshow-t, már mehet is élő műsorba...
16:29
39
May
10
Helen írta:
Kedvenc komment, amit kaptam egy posztomhoz:"Buzi-e vagy-e e?" ;-)
16:43
40
May
10
umbra írta:
A gimis magyar érettségi tételem jutott eszembe a cikkről. Nem lettem sem okosabb, sem több, hogy elolvastam és mégcsak nemis szórakoztam.
16:46
41
May
10
Lunabunny válaszaHelen írására:
:D
16:54
42
May
10
roseprincess írta:
Alapvetően nem vagyok egy jó helyes író, de talán fejlődöm. A hosszú-rövid magánhangzókkal nekem is szokott bajom lenni, a j és a ly már nem okoz annyi problémát, mint régen, bár jegyzetelés közben össze-vissza írom őket, mikor melyik jön kezemre. Ha gyorsan írok, akkor azt inkább nem adom senki kezében, mert rettenetesen trehány úgy a helyesírásom, ha van időm gondolkodni, akkor már egész jó a helyzet.
Maga a rossz helyes írás annyira nem zavar, mondjuk olyan dolgok, hogy nem tett ki egy vesszőt, ékezethibák, az ilyesmik annyira nem zavaróak szerintem, főleg úgy, hogy én sem vagyok tökéletes ilyen téren. Az viszont nagyon tud zavarni, ha valaki el kezd írni, és az egész mondandóját egybeírja, sehol egy vessző, amivel tagolná a mondatot, bár igazából mondat sincs az egészbe, és akkor próbálja meg az ember kitalálni, hogy mit akart az illető. Na az ilyentől én is ki tudok akadni., mert itt már nem pusztán arról van szó, hogy nincs tisztába egy-két szabállyal, hanem ez egyenesen lustaság, trehányság. Ez undorító...
17:01
43
May
10
Zokninyussz írta:
Elolvastam az egész verset:) Lehet hogy már más írta, és ez legyen a cikk legnagyobb hibája, de én ezt mindenhol úgy találtam meg hogy: "Édes, ékes apanyelvünk". Többször is megnéztem... egyezik a költője meg minden. Nem szoktam mindenbe belekötni, meg a kákán is csomót keresni, és tudom hogy a hajszálamat hasogassam, de én ezt így találtam...:)
17:13
44
May
10
Zokninyussz válaszaZokninyussz írására:


és a cikk jó:)
17:14
45
May
10
tavirose írta:
"A helyesírás elsajátítása, tanulása egy életen át kell tartson."
nekem pl. az ilyen mondatszerkezet nagyon zavarja a fülem és a szemem.
A helyesírás elsajátításának és tanulásának egy életen át kell tartania. Így van magyarul nekem.
17:34
46
May
10
nemmondommeg válaszatavirose írására:
Naja.
17:45
47
May
10
Naphinel írta:
Alapból jó helyesíró vagyok, ez valószínűleg a töménytelen mennyiségű regénynek is köszönhető. Bár soha nem voltak problémáim vele, nyelvtanból is mindig a tollbamondást szerettem, mert az rendre 5-ös lett, majdnem max. pontszámmal. :)
A billentyűzet némileg módosít a dolgon, néha - főleg, ha MSN-ezünk barátnőmmel - olyan dolgokat le tudok írni (betűcsere okból), hogy fejemet fogom utána. Persze a totál rossz sorrendű szót meghagyom, csak utána csillagozom, mi is akart lenni eredetileg. Utána meg jót nevetek-tünk rajta. :)
De néhány ember helyesírása tényleg borzalom. Nekik több könyvet kéne a kezükbe venni, hamar megtanulnák a nagyját.
18:02
48
May
10
crickette válasza írására:
szlovák. húú az orosz az durva, mármint az írás szempontjából :)
18:02
49
May
10
Lunabunny válaszaroseprincess írására:
Tényleg nem vagy egy jó helyesíró. :D
18:13
50
May
10
ismeretlen válaszacrickette írására:
igen, és én soha nem tanultam oroszul írni...valahogy kimaradt. csak nagy nyomtatott ebtűket tudok használni, tényleg olyan, mintha egy 5éves írná XD a billentyűzeten meg azt sem tudom, melyik betű hol van, de mindegy is, mert a helyesírásom a létező legdurvább azon a nyelven... :P
18:22
51
May
10
ismeretlen válaszaZokninyussz írására:
ez nem kákán is csomót keresés, ez így van. nekem pl fel sem tűnt, nem olvastam el a részletet, mert kívülről tudom :)
18:24
52
May
10
quika írta:
Nekem olykor azzal kapcsolatban vannak gondjaim, mikor kell egyes szavakat egyben vagy külön leírni.
Az olvasás amúgy tényleg csodákat művel, tudat alatt vési bele az ember agyába, hogy mit hogy kell helyesen írni.

http://purple-weed.blogspot.com/
18:28
53
May
10
ismeretlen válaszatavirose írására:
nekem egy "hogy" hiányzik csak belőle. [..]egy életen át kell, hogy tartson.
18:35
54
May
10
roseprincess válaszaLunabunny írására:
na igen... Most átolvasva már találtam is pár hibát: "el kezd " --> elkezd akart volna lenni, illetve "egészbe" --> egészben. (Ez most figyelmetlenség szüleménye volt, nem azért, mert nem tudom.)
Többet nem találok, biztos van, de mint mondtam, nem vagyok jó a helyesírásban.
18:37
55
May
10
juccer írta:
Sziasztok!
Új vagyok itt, azaz nem teljesen, csak most regisztráltam, de már régóta járok ide.
Tökéletesen egyetértek a cikkel. Magyart tanítok egy középsuliban és valami borzalom, amit ott látok. Szerintem a rossz helyesírás oka az, hogy egyre kevesebbet olvasunk...Az is egy érdekes téma.
18:39
56
May
10
Lunabunny válaszaroseprincess írására:
Kezében --> kezébe, helyes írás --> helyesírás, tisztába --> tisztában. De Aristeus tuti találna még vagy 10-et. :D Mellesleg nem fikázni akarlak ám itt, én sem írok tökéletesen, és nem is bánom, ha kijavítanak, abból tanul az ember.
18:42
57
May
10
menta írta:
szerencsére az én helyesírásom TÖKÉLETES, a képességeim kiemelkedően jók és Háború és békét eszem reggelire. ójajjj kisbetűvel csakazértis.
18:56
58
May
10
bubzi válaszaBoribonAnnipanni írására:
ezzel a hozzászólással maximálisan egyetértek!
nem az az intellingencia egyedüli fokmérője, hogy valaki egy szabályrendszert elsajátított-e tökéletesen. van még egy csomó másik, amit ugyanúgy használunk.
18:57
59
May
10
bubzi válaszamenta írására:
kisbetű rulez! ;)
18:58
60
May
10
bubzi válaszaroseprincess írására:
akkor James Joyce Ulysses-e nem lenne a kedvenced ;)
19:05
61
May
10
polly2 válaszaA.F.rétisas írására:
Lányaim magyartanárnője írta : " Holnap ünneplő ruhába kell jönni . " Nem elírás, mert sok helyesírási hibát ejt, két éve "levelezünk".

Szerintem a jó helyesírás igényességet jelez. Valamint tiszteletet a többiek felé, pl. kommentelésnél. A chattel kapcsolatban : ismerkedő fázisban biztos, hogy normálisan írnék, idővel lazulhat. Szűrőként nagyon jól funkcionál, szerintem, már ha fontos az illetőnek, hogy igényes partnerre találjon.
19:07
62
May
10
roseprincess válaszaLunabunny írására:
igen, igen... Ezek közül csak a helyesírás volt a nemtudásom véget, a másik kettő ugyan csak figyelmetlenség, bár az kicsit gáz, hogy mikor átolvastam sem vettem észre. :(
Mentségemre szóljon, hogy kicsit fáradt vagyok, ma zh-t írtam, holnap zh-t írok...
Bár a második hsz-emben már jól írtam a "helyesírás" szót. :)
19:20
63
May
10
bubzi írta:
egyébként nem vagyok egy helyesírás-náci. sokszor látszik az valakinek az írásán, hogy mi fakad figyelmetlenségből és mi IQ (hiány)-ból.
írásban a kedvenc hibák: ien, mien, milye? (ezt két percig néztem, nem, nem hiányzik a végéről egy 'n' betű), és az igekötők helyesírásának nem ismerete.
szóban mindent visz az othol. ezt kb. 20 évesen hallottam először, assetuttammivan ;) :P
19:22
64
May
10
Nem vagyok tisztaban azzal, h. en mennyire irok helyesen:D ..ez mar magaban is gaz, na mindegy.

Viszont masnal eszreveszem;p Ha pl. valaki roviditeskor nem tesz pontot.
(az egybetusekre gondolok, amiket en is hasznalok sajnos) pl., v.(vagy), h.(hogy)
Ha mar roviden akar irni, min. legyen helyes:D
Vagy a vesszok hianya is idegesito. Ooo, es ra is jottem miert nem vagyok jo helyesiro!!:D
..nem tudom pl., hogy milyen szavakkal nem kezdhetunk mondatot..ha irok valamit, neha el gondolkozok, masnak biztos feltunik, ha ebben hibazom.
19:52
65
May
10
Adriana írta:
Én igenis megítélem az embereket a helyesírásuk alapján. Az intelligencia egyik mércéje.
20:08
66
May
10
SwingerMary válaszabubzi írására:
Othol... ettől én is falra tudnék mászni :D
ja igen, a másik meg a tudnák. váááá
20:36
67
May
10
roseprincess válaszaSwingerMary írására:
Az othol/itholtól én is a plafonra tudok mászni, de szerintem ez ilyen tájszólás féleség lehet. A volt pasim mondta így mindig, de nem csak ő, hanem arról, amerről ő származik, mindenki így mondja.
Persze ettől még zavaró.
21:05
68
May
10
janeavril írta:
Szerintem a leggyakoribb hibák az ilyen "megkell csinálnom" félék.
De az olvasás önmagában nem feltétlenül fejleszti tökélyre a helyesírást. Ott van a nagypapám: nála többet ember nem olvasott még (meg merem kockáztatni), mégsem tud helyesen írni. És nem mondanám rá, hogy nem intelligens. Vigyázzunk a nagy szavakkal.
A helyesíráshoz alapvetően jó hallás is szükségeltetik, aki jó a zenében az nem ritkán jó helyesíró pl.
21:19
69
May
10
Lunabunny válaszaroseprincess írására:
Igen, észrevettem, hogy nem mindenhol írtad rosszul. Akkor nagy kalappal a zh-khoz! :)
21:29
70
May
10
Lunabunny válaszabubzi írására:
Ja otthol, meg avval...bár az avvalt már valamennyire megszoktam, de azért mindig bántja a fülemet, ha hallom, legszívesebben kijavítanám az illetőt. Az otthol az inkább ilyen tájszólásos jellegű, legalábbis a papám eléggé tájszólással beszél és ő használja, úgyhogy arra már ráállt a fülem.
21:31
71
May
10
Lunabunny válaszaSwingerMary írására:
Vááááááá! -nák, -nék tényleg!!! Az borzalom!
21:33
72
May
10
LittleBlueBird válaszaLunabunny írására:
az avval nekem is bántja a fülemet..De azt is utálom mikor valaki az amiatt helyett az avégett-et használja..
21:48
73
May
10
Lunabunny válaszaLittleBlueBird írására:
De az legalább nyelvtanilag helyes.
22:54
74
May
10
ismeretlen válaszasafweekly írására:
"mivel egy online magazinnál éppen felvételt tartok"

Milyen magazin? Engem érdekelne. Korrektor nem kell?
23:01
75
May
10
törölt válaszaroseprincess írására:
Nálad meg túl sok a vessző...
23:02
76
May
10
ismeretlen válaszanemmondommeg írására:
Így van.

De mindjárt jön egy liberális nyelvész, aki kifejti, hogy mindenki mindent úgy ír és mond, ahogyan akar, mert joga van hozzá, és olyan, hogy "helytelen", nem létezik.

Ez most a trend.
23:04
77
May
10
ismeretlen válaszaA.F.rétisas írására:
Nem mindegy, hogy elmentem a Teszkóba vagy elmentem a teszkóban... ugye.
23:05
78
May
10
ismeretlen válasza írására:
Második Teszkó is nagy...
23:05
79
May
10
ismeretlen válaszaBoribonAnnipanni írására:
"sőt mondjuk bonyolult matematikai műveleteket old meg fejben, esetleg egyszerre 3 ellenféllel sakkozik vakon."

Ezek sokkal KEVÉSBÉ fokmérői a valódi intelligenciának és műveltségnek, mint a helyesírás. Előbbiekhez ugyanis csak szakosodni kell valamire, betanulni, seggelni. A jó helyesíráshoz viszont olvasni kell. Könyveket.
23:08
80
May
10
ismeretlen írta:
A cikk egyébként tele van helyesírási hibával.
23:11
81
May
11
Neela válaszacrickette írására:
Azt hallottam, hogy az ikes igéket hivatalosan eltörölték... (amúgy így volt: ha egyes szám 3. személyben -iknek mondod a végét (pl. eszik), akkor egyes szám első személyben -M a vége (eszem).)
kivétel József Attila Tiszta szívvel c. versében :)
Én attól vagyok kiakadva, amikor valaki olyanokat mond, hogy ettől magasabb, ennél magasabb helyett... hogy ezt ki találta ki... O.O
00:06
82
May
11
ismeretlen válaszaNeela írására:
"Azt hallottam, hogy az ikes igéket hivatalosan eltörölték..."

Igen, hogy a sok suttyóhoz igazodjanak, egyszerűsítve a szabályt, silányítva ezzel a nyelvünk változatosságát.

"ettől magasabb, ennél magasabb helyett... hogy ezt ki találta ki..."

Kelet-magyarországi tájszólás. Az "itthol" és "otthol" is. Nem minősül nyelvi (pláne nem helyesírási) hibának.
00:19
83
May
11
tavirose válasza írására:
a bonyolult matematikai műveletek megoldásához pont, hogy nem seggelni kell, meg betanulni.
gondolkodni kell hozzá, szemléletet adni és kapni, ha olyan, akkor elképzelni, fantáziálni, ötletetelni.
01:02
84
May
11
ismeretlen válaszatavirose írására:
Meg eltávolodni a világtól és saját emberi mivoltunktól.
01:47
85
May
11
BoribonAnnipanni válasza írására:
Persze, bármilyen rendszert be lehet seggelni, viszont az alkalmazáshoz kell az intelligencia.
Ha a helyesíráson kívül más rendszereket is ismernél mélyebben, akkor tudnád, hogy ez messze nem a legbonyolultabb.

Egyébként ha összevetjük a helyesírás érvényben levő szabályait a magyar nyelvvel, akkor szerintem azt találjuk, hogy a hsz nem fedi le a rétegnyelveket, a tájnyelvet és még sok mindent.
Mondok egy példát: Miközben megy a kardoskodás az egységesítésért, és a szabálykövetésért, addig nyelvészek csoportjai járják a falvakat különböző országrészekben, és azokat a nyelvi elemeket próbálják dokumentálni és megmenteni, amit nem csapott meg a média és az iskolában tanult helyesírási szabályok szele. Ezeket a szövegeket például nem is lehet a magyar írással dokumentálni, csak nemzetközi IPA fonetikai jelekkel (mint amit az angol szótár kiejtés részlegénél is találsz).

Ezzel nem azt mondom, hogy nem kell tudni helyesen írni, de a helyesírási tudás alapján megítélni az embereket szűklátókörűségre vall.

És még valami, amit mindig is javasolni akartam - ha netán megint az a gyalázat érne a távoli jövőben, hogy újra kéne regisztrálnod, választanád a kedvemért a Vesszőparipa nicket? Illene hozzád! :-)
08:12
86
May
11
A.F.rétisas válasza írására:
Bolt,mint bolt :) vagyis boltba voltam boltban helyett.
08:12
87
May
11
bubzi válasza írására:
hogy lehet ilyet kijelenteni???? ennyire korlátolt vagy tényleg? nem is értem...
Gauss biztos KEVÉSBÉ volt intelligens, mint pl. te? mert ő mondjuk a magyar helyesírás szabályait biztos nem ismerte, de lehet, hogy a német nyelvét sem annyira.

egyébként - ezt már korábban akartam kérdezni - miért nem próbálod visszaállítani a 800-as években használt magyar nyelvet? nem az az eredeti? éérted, magyar (bár még a Kárpát-medence elég távol volt), de mégis. ha valami, hát az magyar nyelv volt. ősmagyar. nem ám 18-19. századi. cccö. mi az, hogy ekkora dinamizmust megengedsz? nyelvújítás, tudod. akkoriban az nagy "liberalizmusra" vallott. új szavakat alkottak, ilyesmi. elmagyarázhatnád, hogy miért nem az eredetihez ragaszkodunk, és akkoriban miért engedték, hogy a változó és már megváltozott szabályokat írásban is foglalják. ma meg ezt miért nem lehet. nem lehet tovább sem változni sem fejlődni?
08:54
88
May
11
bubzi írta:
írásBA foglaljuk persze...
08:55
89
May
11
bubzi válaszaBoribonAnnipanni írására:
az a baj, hogy a rétegnyelveket, tájnyelvet, stb. nem a nyelvünk gazdagságaként, hanem hibaként aposztrofálják... és ez ugyanolyan szűklátókörűségre vall, mint amit említettél és amivel teljesen egyetértek: "Ezzel nem azt mondom, hogy nem kell tudni helyesen írni, de a helyesírási tudás alapján megítélni az embereket szűklátókörűségre vall."
09:01
90
May
11
LadyGray írta:
Úgy 18 éves koromig azthittem, hogy tudok írni és erről az irodalom-nyelvtan tanárom is meg volt győződve...:D Aztán fősulin, az első nyelvtan órán írtunk egy szintfelmérőt; mindenkinek karó lett!:D Azóta tudom, hogy nem tudok írni... Pedig imádtam használni önkifejezésre... Olvasni kéne, de nem ezt, nem itt...:P
09:05
91
May
11
Adriana válaszaA.F.rétisas írására:
A boltban voltam, és a boltba mentem.
09:07
92
May
11
Betuka válasza írására:
Szerintem pedig pont a helyesírást kell beseggelni. :)
09:15
93
May
11
Betuka válaszaLunabunny írására:
"Ááá, és ami kiborít, és az iwiw tele van vele az a: "Párommal görögbe" típusú gyöngyszemek. Na ettől hányok."

Igen, meg amikor a szerelmetes képe alá (amelyiken épp smaciznak) odaírja: "szeretiii".........
Mégis ki kicsodát?!
09:18
94
May
11
Adriana válaszaBetuka írására:
Ez nem igaz. Én soha nem tanultam. Ránézek egy szóra, és látom, hogy helyesen, vagy helytelenül van leírva. Egyszerűen látszik rajta. Egyébkén a magyar érettségimben a piszkozatban sem találtak hibát. Egyetlen vesszőt sem!
09:27
95
May
11
BoribonAnnipanni válaszabubzi írására:
Igen ez így van. Szerintem egy ember stílusából többet le lehet szűrni, mint a helyesírásából, bár kétségtelen, hogy valaki írásbeli megnyilvánulásához a helyesírás is hozzátartozik - mint egy tényező. Viszont senkit nem ítélnék meg anélkül, hogy ne élőben látnám - sőt még akkor sem. Ki vagyok én?
Jéé, ez nem is szerintem van, hanem mintha mások mondták volna, hogy "A stílus maga az ember." :-) )
09:49
96
May
11
picikezu válaszaAdriana írására:
Nekem volt két vesszőhibám :D Érettségin jobban a fejemben volt a helyesírás, mint most. Azóta ugyanis nyelvtanilag túltekert, rengeteg elgépeléssel tarkított könyveket kellett olvasnom.
Hol? Bolt(ban) Hová? Bolt(ba)
10:00
97
May
11
safweekly válasza írására:
18-25 év a célcsoportunk, zene, divat, kultúra, életmód, stb. Van már korrektorunk, de ha esetleg ő nem válna be, első dolgom lesz szólni. :)
10:03
98
May
11
A.F.rétisas válaszaAdriana írására:
ezt írtam én is...
10:06
99
May
11
A.F.rétisas válaszaBetuka írására:
Van akinek érzéke van hozzá és szabályok tudása nélkül is tudja,mint hogyan kell írni (nekem pl. ment tanulás nélkül is,természetesen így is van mit tanulni,főleg az újítások miatt).
10:09
100
May
11
ismeretlen válasza írására:
Szerintem ezt nem kell megváltoztatni, a nyelv változik magától is éppen eleget. Nekem pl. az volt furcsa, mikor még általános iskolás koromban úgy tanultuk a ragozást, hogy "én ennék, te ennél, ő ennék" - mi az, hogy "ő ennék"? Igen, háromszáz éve még talán így mondták, ma már enyhén nevetséges, azt hinné az ember, hogy az illető, aki ezt használja, nem tud magyarul.
10:26
101
May
11
ismeretlen válasza írására:
Igen, ez meg a másik. Nem lehet mindenki Bényi Ildikó, de azért tényleg nem egy nyolc általánost is három bukással elvégzett "műsorvezetőt" kellene berakni olyan helyekre, ahol milliók nézik minden nap.
10:32
102
May
11
bubzi írta:
ja, és ha már bolt:
Usain Bolt
:D
10:33
103
May
11
tein válaszabubzi írására:
faulkner hang és tébolya sem :)
10:55
104
May
11
ismeretlen válasza írására:
Igen, mi ezt anno magyar szakon már ilyen "kuriózumként" tanultuk, hogy egyébként így lenne a helyes. Ott a nyelvésztanárom teljesen ki volt akadva (nem sokkal azelőtt változtatták meg az ikes igék ragozásának szabályát) az új szabálytól, és minden órán elmondta, hogy a művelt, magyar beszélő továbbra sem mondhatja, hogy "ne zavarj, épp eszek", és biztatott rá, ha tanári állásba kerülünk, továbbra is tanítsuk úgy, ahogy eddig volt. szerintem egyébként igaza van, én is rosszul tudok lenni ezektől a formáktól: eszek, iszok, alszok stb.
10:59
105
May
11
Betuka válaszaAdriana írására:
Nos igen, érzék is kell hozzá, de ha valaki egyszerűen nem képes helyesen írni dolgokat (pl. itt vagyok a boltBA), akkor abba igenis bele kell verni azt a rohadék "-n" betűt! :)) (ez most egy sarkított példa volt)
11:17
106
May
11
Betuka válaszaA.F.rétisas írására:
Ezzel egyetértek, de azt például honnan kellene tudnom, hogy egy földrajzi névbe hova kell kötőjelet tenni? Onnan, hogy megtanulom, nem? :)
11:18
107
May
11
Myna írta:
Egy kis "igeragozás": Én-Ekelek,Te-Keregsz,(Ő)ö-Rvendezik, Mi-Nősitünk,Ti-Vornyáztok,(Ő)ök-Lendezik...:)
11:48
108
May
11
Myna írta:
én a hadd szóval vagyok bajban, el kell mindig gondolkoznom hogy, akkor most had menjen, vagy hadd menjen...:) csak mert olyan furán "hangzik" az hogy: hadd!( hadd halljuk! ,hadd lássam!)
11:56
109
May
11
tavirose válasza írására:
látszik, hogy nem értesz hozzá.
12:57
110
May
11
Lunabunny válaszaBetuka írására:
Az extra változat meg a: cejetiiii :D *headshot*
13:21
111
May
11
Betuka válaszaLunabunny írására:
Jáááj tényleg :DD
13:43
112
May
11
ismeretlen válaszaBoribonAnnipanni írására:
"Ha a helyesíráson kívül más rendszereket is ismernél mélyebben, akkor tudnád, hogy ez messze nem a legbonyolultabb."

Nem is állítottam, hogy a legbonyolultabb. De a legtöbb köze van a mindennapi gondolkodásunkhoz. Mivel alapvetően magyar nyelven gondolkodunk, és nem programsorokban vagy sakkfeladványokban.

Amikor valaki a tájnyelve miatt beszél másképp, azt nem tartom helytelennek. Az írás más kérdés, mert írott nyelv jellemzően egy van, az, amit az iskolában tanulsz. A helyesírásod szintje tehát nem máést mutat, mint hogy A) mennyit tanultál az iskolában és B) mennyi könyvet olvastál. vagyis összegezve: mennyire vagy művelt. Ez egyenesen következik a helyesírásodból.

Akiknek "nincs hozzá érzéke", azt ne keverjük ide, mert bár takarózni nagyon jó a diszlexia és a diszgráfia enyhébb-súlyosabb változataival, valljuk be, hogy ez a betegség a társadalom elenyésző számú egyedét érinti. Ellentétben a csapnivaló helyesírással, ami népbetegség.
14:05
113
May
11
ismeretlen válaszabubzi írására:
"nem lehet tovább sem változni sem fejlődni?"

De lehet. Ami viszont ma zajlik liberálisabb nyelvészkörökben, az nem más, mint visszafejlesztés, silányítás, a világméretű anglománia előtt való hasraesés.

Azért Kazinczyék nem ilyen irányba mentek annak idején.
14:07
114
May
11
ismeretlen válaszaBetuka írására:
Nekem sosem kellett.
14:08
115
May
11
ismeretlen válaszaAdriana írására:
Azért ebben a hozzászólásodban van egy felesleges vessző. :-)
14:09
116
May
11
ismeretlen válaszasafweekly írására:
Amennyiben nem a trendi libafos zenére mentek rá, zene és kultúra témájában is tudnék mit mondani a mai 18-25 éveseknek.
14:10
117
May
11
ismeretlen válasza írására:
Te még rosszul leszel ettől, de a gyereked már nem, így aztán a neolib nyelvészek elérik céljukat: egy újabb érzéket öltek ki a következő generációból, tompítva annak szellemét.
14:13
118
May
11
BoribonAnnipanni válasza írására:
Értettem elsőre is, de az elképzelésed minderről elég szűklátókörű. (ld. fentebb és fentebb)
14:23
119
May
11
ismeretlen válasza írására:
szerintem ha egyszer gyerekem lesz, nagyon tudatosan próbálom majd belé plántálni, hogy így a helyes, attól függetlenül, hogy azt mondják, mindegy. mondjuk én azon gondolkodtam, ha nekem egyszer gyermekem lesz, felköltözöm vele valami hegy tetejére, és akkor jöhet le, ha betöltötte a a 18-at. (jó ez is hülyeség lenne, nyilván)
14:30
120
May
11
safweekly válasza írására:
Ha kapok egy mailcímet, beszélhetünk róla. :)
14:35
121
May
11
ismeretlen válaszasafweekly írására:
volemaster (at) gmail (.) com
14:50
122
May
11
ismeretlen válasza írására:
Akkor már minek menne le?
14:52
123
May
11
ismeretlen válasza írására:
mondjuk mert kíváncsi. de lehet, hogy nem 18 éves koráig, csak mondjuk 10-12...
14:57
124
May
11
ismeretlen válasza írására:
Rosszul érezné magát lent, mászna vissza rögtön.
15:01
125
May
11
daya válasza írására:
Amikor te és mások kategorikusan kijelentitek, hogy a rossz helyesíró műveletlen, olvasatlan ostoba tuskó, akkor pont azt a kis százalékot bántjátok vele, aki művelt, olvasott, tanult értelmes, csak egyéb szervi rendellenessége van.
Nem jó érzés, főleg nem akkor, amikor a magyar tanárod is így látja, és még lustának is tart, csak mert nehezebben jegyzel meg szó szerint szövegeket (és neveket, helyeket, dátumokat), holott ez is velejárója lehet a írási nehézségeknek.
15:06
126
May
11
ismeretlen válasza írására:
én annak csak örülnék :P a kiszemelt hely már meg is van, csak egyelőre nincs folyóvizünk. de az még úgyis odébb van...
15:08
127
May
11
Adriana válasza írására:
:-) ...vagy...
15:18
128
May
11
ismeretlen válaszadaya írására:
Olvasd el, légy szíves, újra a 113-as hozzászólásom utolsó bekezdését.

Ja, bocs, diszlexiás vagy, ezért nem érted...
15:18
129
May
11
ismeretlen válaszaAdriana írására:
Így van.
15:19
130
May
11
daya válasza írására:
Értem, és nem vagyok diszlexiás (ami egyébként inkább diszgráfia), csak kisebb zavaraim vannak.
Éppen arra próbálok rávilágítani, hogy te is előítéletes vagy, ahogy még sokan mások, és lehet nem kellene. Ha valaki értelmes mondatokban, választékos szóhasználattal, de némi helyesírási hibával ír, még lehet értelmes.
Szerintem nem elegendő a helyesírást önmagában az igényességgel és olvasottsággal és műveltséggel azonosítani, inkább a nyelvhasználathoz van köze. Sarkosított példa, de aki annyira olvasott, hogy van pár száz szavas szókincse és csak tőmondatokat képes alkotni, annak lehet jobb a helyesírása, de meglehetősen ostobácska érzetet kelt.
15:33
131
May
11
Lunabunny válasza írására:
Basszus én másra tippeltem. :(
15:51
132
May
11
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Melyikre?
16:08
133
May
11
ismeretlen válaszadaya írására:
"Ha valaki értelmes mondatokban, választékos szóhasználattal, de némi helyesírási hibával ír, még lehet értelmes."

Hogyne. Csak nála még értelmesebb az, aki "értelmes mondatokban, választékos szóhasználattal" és még helyesen is ír.
16:09
134
May
11
ismeretlen válaszadaya írására:
A szókincs egy másik terület, az is lehet mérce, de az inkább nyelvspecifikus. Anyanyelvi szókincset vizsgálva persze ugyanúgy az intelligencia fokmérője lehet, mint a helyesírás.
16:10
135
May
11
Lunabunny írta:
Az "és" előttire. Úgy tudtam, hogy vagy elé mindig kell vessző. Vagy legalábbis az erre vonatkozó szabály nem rémlik, ezért én mindig szoktam rakni. :D És elé viszont tudom, hogy nem mindig kell, de azt a szabályt sem ismerem, úgyhogy oda meg általában nem szoktam rakni. :D Ez most így elég szörnyen hangzik, de az én írásomba még soha nem kötöttél bele, ezért úgy gondolom, hogy valószínűleg az elfogadható szintet azért hozom. :)
16:34
136
May
11
bubzi válasza írására:
értem én, hogy úgy gondolod, hogy azzal, hogy bőszen liberálisozol, majd meggyőzöl egy nem túl okos (bár nagyon befolyásolható) réteget arról, hogy igazad van. de azért felvilágosítalak, hogy a liberalizmusnak és a nyelv dinamikus voltának nem sok köze van egymáshoz. a nyelv akkor is fejlődött, változott, hatottak rá más nyelvek, amikor az emberek még azt sem tudták, hogy mi az a liberalizmus. mert nem is volt ilyen szavuk. tudod, mert még nem jutottak el időben, a felvilágosodáshoz.

és nem akarlak kiábrándítani, de - ha annyira olvasott és művelt lennél, akkor tudnád - Kazinczyra elég erőteljesen hatott Rousseau felfogása (így nem tudhatod, hogy nem voltak-e esetleg "liberális vonásai"...), sőt azt sem, hogy az általa akkoriban fordított nyugati irodalmi művek mennyiben befolyásolták az ő nyelvújítását. úgyhogy csak óvatosan azzal, hogy ki milyen irányba ment, vagy tart most...
16:38
137
May
11
ismeretlen válaszabubzi írására:
Ne próbáld összemosni Kazinczyt (mondjuk) Nádasdy Ádámmal, a ma hírhedt nyelvsilányítójával. Nála már tényleg az megy, amit leírtam fentebb, hogy "minden helyes, mert az embereknek joguk van úgy írni és beszélni, ahogy akarnak". Ebben ki is merül a professzor úr tudománya a nyelvhelyességről.

Egy szóval sem mondtam, hogy a nyelv nem fejlődhet. Csak most éppen arról van szó, hogy a magyarra, mely a világ egyik legváltozatosabb nyelve, rátelepedett egy sokkal egyszerűbb és silányabb nyelv, és ahelyett, hogy az illetékesek ezt akadályozni próbálnák, új szabályok alkotásával (ami leginkább régi szabályok eltörlését jelenti) még segítik is. Ez nem fejlődés, hanem visszafejlődés.
16:51
138
May
11
ismeretlen válaszaBoribonAnnipanni írására:
A szabadelvűek mindig szűklátókörűséggel vádolták az értékelvűeket.
16:53
139
May
11
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Az állítmányt kell figyelni. Ha a "vagy" illetve "és" előtt és után egy-egy külön állítmány szerepel, akkor kell vessző, ha nem, akkor nem kell.

Persze ezt én sosem ellenőrzöm, nálam érzésre megy.
16:55
140
May
11
Lunabunny válasza írására:
Áhhá, ez nem is bonyolult, köszönöm! :)
16:58
141
May
11
nyuszipok írta:
"Pedig a magyar nyelv az egyik legpajkosabb, legkifejezőbb a világon." Ez jó és még igaz is.:)
Pontosan ezért nehéz megtanulni egy idegennek a mi nyelvünket.Pl. az egyetemeken vagy főiskolákon tanuló külföldieknek.Mert mindenki azt állítja, hogy a magyarnyelvnél nehezebb nincs.
Én nap mint nap angol-skót keveréket hallok, és rendesen bezavar de meglehet szokni.Viszont bármit mondok magyarul nem igazán tudják visszamondani.A nevemet pl. egyáltalán, vagy csak kis százaléka, a lengyel származású angol tanárom nem is használja az eredeti nevemet.

http://www.magyarhelyesiras.hu/gyakori_hibak.php
17:01
142
May
11
bubzi válasza írására:
nem én próbálok összemosni valamit valamivel.
a fejlődés szóban pedig minden benne van (az irányán kívül), megpróbálhatnád értelmezni, amit írok.
és arra is válaszolhatnál, hogy miért a Kazinczy-féle helyesírást tartod etalonnak, miért nem az ősmagyart, amiben sokkal több a finnugor eredetű szó, mint a mai nyelvünkben. hm?
a 18-19. század fordulóján már rég telistele volt a magyar nyelv szláv, török, német és latin eredetű szavakkal. a német ugye nem magyar? meg a szláv sem, ugye? az is rátelepedett egy addig változatos nyelvünkre, és silányította? akkor szedjük elő alóla! mi az a néhány évszázad!
nem butáskodj már!
televagyunk más nyelvekből átvett idegen szavakkal és jövevényszavakkal. ha silányodik a nyelvünk - ahogyan az te állítod - akkor évszázadok óta "silányodik". én ezzel egyáltalán nem értek egyet. szerintem egyszerűen változik. és ez jól van így, mert a változás dolgok rendje.
(mellesleg szép dolog, hogy ismersz egy ma élő nyelvészt, de hidd el, nem vagy abban a helyzetben, hogy megítélhesd a munkásságát. persze én sem, nem olvastam tőle még életemben egy sort sem.)
18:44
143
May
11
Betuka válasza írására:
És a könyvek, az iskola, a nyelvtanórák, amiket Te emlegetsz? Az talán nem a tanulási folyamat része? Jó, nem állítom, hogy minden magyar embernek meg kell tanulnia a helyesírást, mert vannak olyanok, akiknek van érzékük hozzá, de a könyvolvasás és a nyelvtan tanulmányozása mi, ha nem tanulás ebből a szempontból? :)
20:01
144
May
11
BoribonAnnipanni válasza írására:
Értékelvűnek tartod magad? Rajtad még sosem nevettem ilyen jót, mint a 139-es hozzászólásod aforizmájánál.
Lunabunnynak adott szakszerű és igényes magyarázatod számomra egyértelműen azt mutatja, hogy ugyan sejtesz valamit, de egy ilyen magyarázatkísérlettel engem már a gimnáziumban is megbuktattak volna. Csoda, hogy ehhez képest ennyire vágod a vesszőket meg mindent! Még ennél is remekebb, hogy ezek után meg tudod ítélni akármelyik nyelvészprofesszor tudományos munkáját!
Letettem a lantot, nyugodjék, ismét nálad a bölcsek köve! :-))
20:48
145
May
11
BoribonAnnipanni válaszabubzi írására:
Ha Kazinczy nyelvállapotával ébredne egyik reggel, akkor legkésőbb miután kilépne az ajtón rádöbbenne, hogy életképtelen. Nem léteztek többségükben a szavak, amiket használnia kell nap mint nap. Sőt be se tudna lépni erre a remek oldalra, hogy le neolib-ezzen embereket, ja a neolib se lenne.

Egyébként osztom nézeteidet. :-)
20:52
146
May
11
ismeretlen válaszaBoribonAnnipanni írására:
Megszokhattuk, hogy Aristeus mindenhez mindenkinél jobban ért. Neki joga van becsmérelni mindenkit, mert ő maga rendelkezik a világ összes tudásával, ugyebár... :) Úgy szól hozzá nyelvészeti témához, hogy azt sem tudja, ki az a Saussure, hogy csak egy példát mondjak a sok közül. Ezek után te még vitapartnernek tekinted?
21:04
147
May
11
törölt írta:
Ami a halálom:

1. "meg van" - megvan helyett.

Kivétel: Van egy almám, meg van egy körtém is.

2. valamilye

Valakinek a valamije. És: valamilyen táskába tettem.

3. a névelők elhagyása: pl. (_A_) "Vásárló reklamációval fordult a boltvezetőhöz."

4. "adóság" - adósság helyett


21:14
148
May
11
roseprincess válaszatörölt írására:
És névelők a nevek előtt.
Pl.: A Zsuzsi elment a boltba, a Peti meg focizik.
Bár már kezdem megszokni, mert lassan már mindenki így használja, de mikor először halottam, illetve olvastam ezt így egyik levelezőtársam levelében, valahogy sehogy sem akart ráállni a szám, annyira idegennek hangzott.
21:40
149
May
11
Lunatic írta:
Szerintem egymás szóbeli megértését kevésbé befolyásolja a nyelvhelyesség, mint hogy a beszélgető partnerek egyike illetve másika mit társít egy-egy szóhoz, kifejezéshez. Pl. az egyik férfi ismerősömnek a "szőke nő" csak évődés, nekem vérig sértés. Vagy van egy másik férfiismerősöm, aki számára "barát" mindenki, akivel valaha is dumált egy jót, míg számomra a barát egy lelki társ. És így tovább és így tovább. Az LGT egyik számában van erre egy jó sor: "Más a szó, ha mondod, más, ha hallgatod." A nyelv is egy kód, nem feltétlen fejtjük meg és fordítjuk le "jól".
21:56
150
May
12
ismeretlen válaszabubzi írására:
Próbáld meg megérteni, amit írtam. Nem azért silányodik a nyelv, mert átveszünk idegen szavakat.

Ha sikerült megértened ezt a mondatot, továbbléphetünk.
01:37
151
May
12
ismeretlen válaszaBetuka írására:
Tanulás, de nem beseggelés.

Én nem engedném az iskolákban magoltatni a nyelvtant. Olyan lenne, mint zeneiskolában magolni a skálákat. Meghallani kell, nem bemagolni. A nyelvben is meg kell érezni a különbségeket, és akkor válik a tiéddé, nem akkor, ha bemagoltad.
01:39
152
May
12
ismeretlen válaszaBoribonAnnipanni írására:
"Csoda, hogy ehhez képest ennyire vágod a vesszőket meg mindent!"

Nem vagyok nyelvész szakember. Csupán elsajátítottam a nyelvet, a maga teljességében (persze ez egy halálig tartó folyamat). Nem dolgom tudományos magyarázatot adni egy-egy helyesírási szabályra. A lényeg, hogy helyesen alkalmazom, és valószínűleg jóval kevesebb helyesírási és nyelvi hibát vétek életemben, mint te - vagy a legtöbb olyan, akinek ebből van diplomája.
01:43
153
May
12
ismeretlen írta:
Érdekes, egy másik cikknél, ahol ízléstelen jövevényszavakról volt szó, mindenki együtt fujjogott, most meg ha én azt mondom, hogy a liberális trend szerint silányodik a nyelv, akkor dilettáns lúzer vagyok ugyanazok szerint?

Gondolkodjatok már el: szerintetek a temérdek tükörfordított vagy éppen lefordítatlan informatikai kifejezés jót tesz a nyelvnek? A fiatalok idióta becézgetései, rövidítései? Az, hogy már egy önmagát igényesnek valló ember is atz írja, hogy "VÁGOD a vesszőket meg mindent"? Hogy eltörlik az ikes igék ragozására vonatkozó szabályt, hogy a sok suttyóhoz igazodjanak? Szerintetek ez a nyelv fejlődése?
01:47
154
May
12
ismeretlen válaszaLunatic írására:
Miért sért téged a szőke nő? Tudtommal szőke a hajad, és tudtommal nő vagy.
01:48
155
May
12
ismeretlen válasza írására:
Te viszont mást sem tudsz, mint egyes szám harmadik személyben szajkózni rólam, hogy troll, nem vitapartner stb. Szánalmas.
01:49
156
May
12
ismeretlen válaszabubzi írására:
Nem a Kazinczy-féle állapotot tartom etalonnak, hanem mondjuk a '90-es évekig bezárólag alkotott szabélyokat. Utána kezdtek oly módon szabályokat változtatni, hogy az rosszat tett a nyelvnek, mert a változatosságát nyirbálta meg. '50-től '80-ig is hoztak felesleges korlátozásokat (pl. hogy "hát", "és" és "de" szavakkal nem kezdünk mondatot, ezt '94-ben* feloldották), amikkel nem értenék egyet, szerencsére mindet semmissé tették.

* Ha jól tudom.

Próbáld megérteni, hogy nem egyszerűen az idegen hatásra fújok, nem vagyok annyira vak konzervatív. Csupán a nyilvánvaló silányodást teszem szóvá. Volt régebben egy cikk, Lunatic írta, a helyesírás volt a témája. Ott megjelent egy Nádasdy-csatlós liberális nyelvész, a fél Cotcot hiába magyarázta neki, mi a baj a nákolással, de őt nem lehetett meggyőzni. "A nákoláshoz joga van az embernek, így a nákolás nem lehet helytelen" - ezt hangoztatta, ennyi a mai "sztárnyelvészek" tudománya. Hogy miért sztárnyelvész? Nádasdy már érettségitétel. Ezt nem volna szabad hagyni.

Persze tudom, neked ez mindegy, a lényeg, hogy amit én mondok, abba bele kell kötnöd.
01:57
157
May
12
ismeretlen válaszabubzi írására:
"mellesleg szép dolog, hogy ismersz egy ma élő nyelvészt, de hidd el, nem vagy abban a helyzetben, hogy megítélhesd a munkásságát."

Nemhogy ismerem, vitáztam is vele eleget más fórumokon. Liberális létére kb. annyira figyel más véleményére, mint egy Jehova tanúja. Egyre csak azt fújja, hogy az embereknek mindenfajta beszéd- és írásmódhoz joguk van, ergo a nyelvi helytelenség fogalma nem létezik. Nézz csak utána.
02:02
158
May
12
BoribonAnnipanni válasza írására:
ez még mindig a cotcot és nem az MTA
02:13
159
May
12
ismeretlen írta:
Nézzük a cikk első mondatát:

"Rendszeresen használom az anyanyelvem nagy közönség előtt, mégis vannak olyan szavak, amelyek helyesírása megállítja egy pillanatra a klaviatúrán futó ujjaimat, mert el kell gondolkozzak, hogyan is írjuk?"

Korrektorként így adnám tovább:

Rendszeresen használom az anyanyelvem A NAGYKÖZÖNSÉG előtt, mégis vannak olyan szavak, amelyek LEÍRÁSA ELŐTT a klaviatúrán futó ujjaim MEGÁLLNAK egy pillanatra, mert el kell GONDOLKOZNOM, hogyan is írjuk (az adott szót).

1. Nagy közönség? Ha csak általánosságban értjük, akkor elég a közönség, ha pedig arra a bizonyos nagyközönségre gondolunk, akkor egybeírjuk.

2. A szavak helyesírása megállítja a klaviatúrán futó ujjaidat, ez értelmetlen. Nem "a helyesírásuk állítja meg", hanem az, hogy elbizonytalanodsz az írásmódjukon. Ezért kicsit átrendeztem a mondatot, hogy kikerüljön belőle ez a képzavar.

3. "el kell gondolkozzak" - dupla hiba. Először is a "gondolkodik" ikes ige, tehát nem "gondolkozzak", hanem gondolkozzaM. Az "el kell gondolkozzam" is helytelen, mert vagy "el kell, HOGY gondolkozzam", vagy "el kell gondolkodnom". Utóbbi kevésbé kacifántos.

És ez még csak egy mondat volt. A cikk többi mondatát is ugyanígy ízekre lehetne szedni. Kicsit még készülgetni kellene, kedves cikkíró, mielőtt viszed az "anyanyelvedet használni a nagyközönség elé". :-)
02:19
160
May
12
ismeretlen válaszaBoribonAnnipanni írására:
Te a Cotcoton kevésbé vagy igényes, mint mondjuk az MTA előtt? Tudtommal, aki igényes, az mindenhol az. Elég szánalmas azzal takarózni, hogy ez itt csak cset, csak mail, csak komment, csak Cotcot. és? Te írtad, nem? Akkor tisztelj meg mindenkit legalább annyival, hogy itt is a legjobb tudásod szerint írsz. Ha már az MTA előtt menne, ugye.
02:21
161
May
12
ismeretlen válasza írására:
De hopp, ugyebár lehet még csiszolgatni.

Rendszeresen használom az anyanyelvem a nagyközönség előtt, mégis vannak olyan szavak, amelyek leírását MEGELŐZŐEN a klaviatúrán futó ujjaim megállnak egy pillanatra, mert el kell gondolkoznom, hogyan is írjuk az adott szót.

Ez az én változtatásom nyomán becsúszott szóismétlés kiküszöbölése.
02:25
162
May
12
BoribonAnnipanni válasza írására:
Eleinte azért jártam ide, mert volt SF, divat, miegymás. Ezekről itt informálódtam többnyire, aztán valamin nagyon felháborodtam, úgy regisztráltam, és kerültem ide. Szakmai vitákat konferenciákon folytatok és nem itt (az azért a vég kezdete lenne, ha nickkekkel vitatkoznék olyasmiről, aminek tényleg súlya van számomra).
Ez inkább hozzászólás mintsem vita - nem látom a vita közös alapját, amúgy teljesen értelmetlen falra hányt borsó - ez igaz.

02:30
163
May
12
ismeretlen válaszaBoribonAnnipanni írására:
Egy vessződ felesleges, kettő kimaradt. Biztos tovább szeretnéd hangoztatni, hogy ki ért jobban a magyar nyelvhez, és hogy ez neked mekkora "szakma"? Nekem ez nem szakmám, mégis helyesebben írok nálad. Elég ciki.
04:06
164
May
12
Adriana válaszaLunatic írására:
Akinek vérig sértés, arról szólnak a viccek. Akinek nem inge.....
07:34
165
May
12
BoribonAnnipanni válasza írására:
Nos, mindjárt elsüllyedek szégyenemben :-))

Nyelvész továbbra sem vagyok, és egyébként olyan nyelveken szoktam publikálni (nem nyelvészeti témában), amikhez gyanítom, neked semmi közöd nincs. De ezt nem fejtegetem bővebben, mert nem tartozik ide. Eamane-nak írtam, az ő reakciója és az én válaszom már elhangzott információkon alapszik (amik mellesleg nem Neked szóltak). Viszont ha már beleütöd az orrod, legalább figyelj oda!

Egyébként ez a hihetetlenül buta érvelés egyre sajnálatraméltóbb. Legalább jól tudnád védeni az álláspontodat. (És tényleg nem hallottál még Sausurre-ről, dehát erről nem Te tehetsz, ugye? Az is csak valami neolib barom volt, aki köveket dobált az állóvízbe. :-)) )

Ez továbbra is a cotcot, rossz lehet neked, hogy csak ilyen oldalakon van kibontakozási lehetőséged, de ez nem azért az igényességért kiált, mint mondjuk a nyomtatott írás. Semmi súlya.


08:47
166
May
12
ismeretlen válaszaBoribonAnnipanni írására:
Borka, ne vitázz már olyannal, aki életében nem olvasott el egyetlen nyelvészeti témájú cikket.
(Az Álljunk meg egy szóra most nem számít.)
Nem_fogja_érteni.
08:52
167
May
12
bubzi válasza írására:
ájjj, ne írjál nekem ennyit, mert még a végén azt fogom hinni, hogy fontosnak érzed, hogy meggyőzz az igazadról.
leírhatod százszor is, hogy "próbáld megérteni": nem a megértéssel van gond (már, ha ez gond egyáltalán). értem, hogy mit mondasz, de nem értek egyet. te nem azt szeretnéd, hogy megértsem, hanem azt, hogy értsek egyet veled. de nem fogok. nekem más arról az elképzelésem, hogy a nyelv ilyen vagy olyan változásai milyen előjelet érdemelnek. én azt gondolom, hogy nem minden esetben negatív.
az, hogy te mit szeretnél - hogy milyen szabályokat tartsanak meg, vagy töröljenek el-, az (és ezt a legjobb indulattal, egyáltalán nem sértő szándékkal írom) tökéletesen mindegy. mert a nyelv az embereké, azoké, akik használják, és használni fogják mondjuk 100-200 év múlva. erre mondom én azt, hogy változik, és úgy változik, hogy egyéb változásokat követ (társadalmi, kulturális, gazdasági, politikai, stb. változásokat).
08:54
168
May
12
bubzi válasza írására:
"Persze tudom, neked ez mindegy, a lényeg, hogy amit én mondok, abba bele kell kötnöd." ezt, ha igazán érdekelne, kikérném magamnak, de hála az Égnek, pont leszarom. :D
ha egyszer, csak egyetlen egyszer meg tudnád tartani, amit kérek, akkor egyszerűbb lenne: próbálj meg kicsit kevésbé gőgős lenni, és vonatkoztass el a saját személyedtől. észrevehetnéd, hogy nem kezdeményezek veled dialógust a személyed miatt. megtehetném egy nap 1000szer, mégsem teszem. a véleményeddel nem értek egyet, nem személy szerint veled. és ha te ezt kötözködésnek veszed, akkor nagyon sajnálom, és én kérek elnézést.
09:00
169
May
12
bubzi válaszaBoribonAnnipanni írására:
miért van az, hogy ha (nem nyelvészként) beszélünk a nyelvről, akkor az, aki szintén nem nyelvész, azt gondolja, hogy ez a szakmánk?

"Érdekes, egy másik cikknél, ahol ízléstelen jövevényszavakról volt szó, mindenki együtt fujjogott, most meg ha én azt mondom, hogy a liberális trend szerint silányodik a nyelv, akkor dilettáns lúzer vagyok ugyanazok szerint?" ezt Aristeus írta. Bori, te fújjogtál? mert én nem emlékszem, hogy ott kommenteltem volna (bár még az is elképzelhető).

Aristeus, a lúzer szó nem túl anglomán? nem használnál helyette egy magyar szót? ne silányítsd a nyelvedet - itt a cotcoton -, kérlek!
09:16
170
May
12
Igen szokás szerint az első sorban csápoltam!! :-))

Egyébként ez a mátrix, ahol egy isteni kinyilatkoztatásra szeretném felhívni a figyelmedet itt:

http://www.cotcot.hu/kozosseg/cikk/6081#comment-276277
110-es komment és 124-es komment.

Buddhától ne várj következetességet, sőt a figyelmét se tereld el hosszabban. Egyébként ő megteheti, hogy összevissza beszéljen. Mert ennyire igényes magával szemben, és ettől épp ennyire hiteles is bármi amit állít.
09:27
171
May
12
BoribonAnnipanni válaszabubzi írására:
171 Neked ment
09:28
172
May
12
daya válasza írására:
A becézgetéseket és rövidítéseket én sem szeretem. Az átvett informatikai kifejezésekhez már kicsit másképp állok hozzá. Volt szerencsém olyan szakmai anyagot (könyvet) olvasni, amiben az összes angol eredetű szakkifejezést lefordították magyarra, és stílusosan csak angol-magyar szójegyzéket írtak hozzá. Beletelt egy kis időmbe, mire megértettem. Gyakorlatilag vissza kellett fordítani a szöveget, mert érthetetlen volt. Az informatika nagyon gyorsan változik, a szóalkotás lassabban, gyakorlatilag nincs idő megvárni, míg a nyelvészek eldöntik, hogy minek is hívjuk magyarul az adott dolgot.
Így aztán vannak olyanok, hogy file = fájl = állomány, hálózati eszközöknél meg mindenki az angolt használja. Szerintem te sem mondod a WLAN routerre, hogy vezeték nélküli útvonal-elválasztó.
11:13
173
May
12
daya válasza írására:
A becézgetéseket és rövidítéseket én sem szeretem. Az átvett informatikai kifejezésekhez már kicsit másképp állok hozzá. Volt szerencsém olyan szakmai anyagot (könyvet) olvasni, amiben az összes angol eredetű szakkifejezést lefordították magyarra, és stílusosan csak angol-magyar szójegyzéket írtak hozzá. Beletelt egy kis időmbe, mire megértettem. Gyakorlatilag vissza kellett fordítani a szöveget, mert érthetetlen volt. Az informatika nagyon gyorsan változik, a szóalkotás lassabban, gyakorlatilag nincs idő megvárni, míg a nyelvészek eldöntik, hogy minek is hívjuk magyarul az adott dolgot.
Így aztán vannak olyanok, hogy file = fájl = állomány, hálózati eszközöknél meg mindenki az angolt használja. Szerintem te sem mondod a WLAN routerre, hogy vezeték nélküli útvonal-elválasztó.
11:14
174
May
12
ismeretlen válaszabubzi írására:
Rólad senki nem gondolta, hogy nyelvész volnál. Boribonnak tudtommal van köze a nyelvtanhoz, bár lehet, hogy tévedek.
11:16
175
May
12
ismeretlen válaszaBoribonAnnipanni írására:
Miért ne hallottam volna Sausurre-ről? Csupán nem reagáltam erre, hiszen eddig kétszer lett itt megemlítve, és mindkétszer csak annyit mondtatok róla, hogy bizonyára nem hallottam róla, tehát nem vagyok vitapartner.
Ez neked a fejlett érvelés?

"egyébként olyan nyelveken szoktam publikálni (nem nyelvészeti témában), amikhez gyanítom, neked semmi közöd nincs."

Pedig előbb illene magyarul megtanulnod.

"de ez nem azért az igényességért kiált, mint mondjuk a nyomtatott írás. Semmi súlya. "

Neked. De, mint mondtam, aki igényes, az mindenütt az. Amit TE leírsz, annak BÁRHOL egyforma súlya van - rád nézve. Sajnálhatod, hogy nem volt egy tanár vagy egyéb felnőtt a közeledben, aki ezt idejekorán megtanította volna neked.
11:26
176
May
12
ismeretlen válasza írására:
Kit érdekelnek a nyelvészeti témájú cikkek? Nem vagyok nyelvész. A nyelvet helyesen kell használnom, ennyi a dolgom. A nyelv jelenlegi silányodása pedig tény, ti csak azért kötekedtek itt, mert én mondom, és engem nem csíptek.

Pedig nektek, akiknek ilyen-olyan formában a nyelvvel kapcsolatos hivatásotok és végzettségetek van, nektek lenne dolgotok és feladatotok nem eltunyulni és legyinteni, hogy ami történik a nyelvvel, az természetes folyamat, hanem tenni kéne valamit ellene. Te például azt tanítod a gyerekeknek az iskolában, hogy a "vágod" meg a "szép napot" helyes?
11:30
177
May
12
ismeretlen válaszabubzi írására:
Oké, nem írok neked "ennyit". Az első mondatnál tovább el sem olvastam a hozzászólásodat.

Majd ha megtanultál normálisan vitázni, szólj.
11:32
178
May
12
bubzi válasza írására:
akkor szólok: elolvashatod, szerintem nincs benne semmi pikírt.
11:42
179
May
12
ismeretlen válaszadaya írására:
Nem, az informatikában éppen a csapnivaló fordítások azok, amik gyilkolják a nyelvet. Az informatikusok (a magyarok) nem tudnak magyarul, mert az angol tükörfordításokra állt be az agyuk. Egyes programokban olyan magyar nyelvű meghatározások állnak, amiktől a magyarul tudó ember füle kettéáll. De a gyerekek már így tanulják meg, nekik nem lesz furcsa.

Mondjuk csak a cd-íróból:

"Üdvözöljük a Nero-ban!" (Neróban lenne a helyes.)
"lemez állapot ellenőrzés" (Külön minden, mint az angoloknál.)
"Törölje a Nero le a lemezt?" (Szórend.)
"Adat CD Készítése", "Egyedi Háttér" stb. (Minden nagybetű.)
"Kötet létrehozás" (Vagy kötetlétrehozás, vagy kötet létrehozása.)

Nem folytatom.
11:42
180
May
12
ismeretlen válaszabubzi írására:
Nem érdekel, az első mondat épp elég volt.
11:43
181
May
12
bubzi válasza írására:
akkor minek írod, hogy szóljak? :) ha meg nem érdekel, minek írsz egyáltalán bármit?
11:46
182
May
12
bubzi írta:
megsértődött :)))))))))))))) kurvavicces :)))))
11:52
183
May
12
daya válasza írására:
A felhasználói felületek és súgók fordítása tényleg borzalmas. Bár a Microsoft még egészen jó, de sok gyártó nem ad a fordításra. Amúgy nehéz ilyet fordítani magyarra, próbálkoztam vele, nem embernek való:)
11:58
184
May
12
ismeretlen válaszabubzi írására:
Nem sértődtem meg. Csupán nem vagy alkalmas a vitára.
12:00
185
May
12
ismeretlen válaszadaya írására:
A fordító és a "magyarosító" lehet két külön személy is. Az első, aki tud angolul, és érti a szakzsargont. A második meg, aki magyarul tud. A kettő együtt igen ritkán van meg egy emberben.
12:02
186
May
12
bubzi válasza írására:
akkor vonatkoztass el, légy szíves, a személyemtől, mint ahogyan azt én is próbálom megtenni. rögtön nem találkozol azzal a problémával, hogy "velem" kelljen vitázni (sőt, azt sem hiszem, hogy meg tudnád ítélni, hogy mire vagyok alkalmas). épp elég, ha a véleményünket ütköztetjük.
12:05
187
May
12
bubzi válasza írására:
de igazából nem is érdekes, most olvastam, mit írtál ecternek: kb. reagáltál arra, amit írtam neked - ugyanis nem ő, hanem én írtam, hogy ami a nyelvvel történik az egy viszonylagosan természetes folyamat. ecter ilyet egyszóval nem állított és nem is utalt rá, csak én.
szóval, legközelebb ügyesebben próbáld nem elolvasni, amit írok. :)
12:11
188
May
12
ismeretlen válaszabubzi írására:
"épp elég, ha a véleményünket ütköztetjük."

Nem tartok igényt rá a továbbiakban.

Amúgy pedig, ha épp elég, akkor pláne feleslegesek az ilyen "ne írj ennyit, mert a végén azt hiszem, hogy fontos neked az én meggyőzésem az igazadról"-oldalvágások.
Igen, ez a téma (a nyelv és a helyesírás) fontos nekem. Te és a meggyőzésed nem.
12:11
189
May
12
bubzi válasza írására:
eddig sem tartottál rá igényt. soha nem érdekel más véleménye, csak a sajátodat szajkózod. ez csak most lett számodra probléma?
12:16
190
May
12
ismeretlen válaszabubzi írására:
Már a felvetés is hülyeség.
12:16
191
May
12
ismeretlen válaszabubzi írására:
Mind a hárman a "természetes folyamat" mellett foglaltok állást, különben egyetértenétek velem. De hát az meg milyen lenne már, fuj.
12:18
192
May
12
_White_ válasza írására:
"A fordító és a "magyarosító" lehet két külön személy is. Az első, aki tud angolul, és érti a szakzsargont. A második meg, aki magyarul tud. A kettő együtt igen ritkán van meg egy emberben."

"Magyarosító" az, aki valamit mondjuk befest piros-fehér-zöldre és hozzákötöz egy fürt pirospaprikát.

Amire te gondolsz, az a "magyarító", aki ténylegesen magyarRÁ, nem pedig magyorOSSÁ tesz valamit, pl. szöveget. Nagy különbség. Ha már ekkora géniusznak tartod magad, illene ezt is tudnod. Ha valami magyarOS, akkor az csak olyasmi, olyasféle, NEM AZ. Ami magyar, csak így, önmagában, az magyar. És ebbe beletartozik természetesen a helyes írás- és fogalmazásmód, meg minden. MagyarOS pont az, amit sérelmeztél a Néró vacak fordításában: úgy néz ki, mintha magyar lenne, tehát magyaros, de mégse magyar, mert nem felel meg a szabályoknak. Magyar az, ami valóban megfelel neki, így például a korrigációid a kiemelt hibákhoz.
12:23
193
May
12
bubzi válasza írására:
miért baj az, ha nem értünk egyet?
még egyszer: semmi köze hozzád, mint individuumhoz, csupán a véleményünk nem egyezik. miért kevered ide saját magadat?
12:25
194
May
12
ismeretlen válasza_White_ írására:
Ez a pirospaprika nagyon üt. :) "Magyarosító". Hehe...
12:29
195
May
12
ismeretlen válasza_White_ írására:
Elég izzadságszagú kötekedés. Jobb nem volt? Nem véletlen tettem idézőjelbe a szót. Most már pihenhetsz.
12:30
196
May
12
ismeretlen válasza írására:
Felvillant a tapsgép, gyere tapsolni.
12:32
197
May
12
ismeretlen válaszabubzi írására:
Nem baj, ha nem értünk egyet. De te nem vitázol, hanem lesed az alkalmat, és szemétkedni próbálsz, még ha harmatos módon is. Két alkalom között pedig a korrekt és elfogulatlan vitázót mímeled.

Annyi minden mást is csinálhatnál, van tökéletes Pasid, meg sokszor hangoztatott jó Segged, meg Kutyád... Leszakadnál rólam esetleg? Talán akkor nem lenne ez a téma is szétbarmolva, és lehetne értelmes eszmecserét is folytatni, mint pl. Dayával.
12:36
198
May
12
bubzi válasza írására:
taps. nem kell nekem, minősíted te saját magad :)
12:39
199
May
12
_White_ válasza írására:
No, ezt fel kell jegyezni valahova. Aristeus Kozmogéniusz elismeri, hogy nincs igaza. :) Igaz, nem így kereken és szó szerint, de mégis. Hát ezt is megértük. :)
Most már csak ennél jelentősebb témákban kell megtanulnod elismerni, hogy nincs igazad. Az első lépést már megtetted, fog ez menni. Csak kitartás! :)
12:39
200
May
12
ismeretlen válasza_White_ írására:
Gondolom, idővel és kellő motivációval arról is meggyőzöd magad, hogy az ég piros.
12:45
201
May
12
_White_ válasza írására:
Köszönöm burkolt kérdésed, nem vagyok hívő, jobb szeretem a tényeket. ;)
12:47
202
May
12
ismeretlen írta:
Éljen. Akkor visszakanyarodhatunk a cikk témájára, már ha van kivel.
13:06
203
May
12
Betuka válasza írására:
Na, én is így értettem, elnézést, csak rosszul fogalmaztam. :)
13:49
204
May
12
daya válasza írására:
Érdekes, tegnap még nem tartottál értelmes vitapartnernek (lsd. 129), csak nem alább adtad a színvonalat? :)
14:01
205
May
12
Betuka írta:
Jaaj gyerekeeeek, gyerekek... egyesek túl komolyan veszik itt ezt az egészet.
14:08
206
May
12
Ananke válasza írására:
megpróbálkoztak néhányan magyarítani a latin, meg angol orvosi kifejezéseket. a chip lapka lett, és senki nem érti, miről beszélnek.

ellenben az, hogy az orvosi kifejezések egységesen latinok, segíti a munkát, mert így a német orvos és a magyar orvos is ugyanazt a nyelvet beszéli a munkájában.

ugyanez az informatikusoknál, csak kevésbé fontos a megértés.
16:31
207
May
12
Welmi válaszabubzi írására:
Ingyen cirkuuusz, ingyencirkuuuusz! Csk tessék, csak tessék, csak folyvást csak folyvást! Orrrjássi vegzáció! Nem csalás, önámítás!
16:31
208
May
12
Ananke válaszaAnanke írására:
ja, arra akartam ezzel rávilagítani, hogy a szakzsargon sose lesz magyarítva, lefordítva, és nem is szabad. szükséges a közös nyelv a megfelelő, pontos kifejezéshez az adott szakmán belül.

ilyen téren tehát az informatikás példád pont, hogy nem megfelelő.
16:37
209
May
12
ismeretlen válaszadaya írására:
Azóta kimagyaráztad.
16:55
210
May
12
nupogodi válasza írására:
Érdekes, a barátom informatikus, mégis hibátalnul beszél és ír magyarul....
18:44
211
May
12
nupogodi válaszanupogodi írására:
nem úgy mint én :P

HIBÁTLANUL
18:45
212
May
12
Ananke válaszanupogodi írására:
na ez az abszolút kötözködő, belekötő hozzászólás :D
20:16
213
May
12
Betuka válaszaWelmi írására:
Ezt most elképzeltem, ahogy orrhangon kiabálod.. :DD
20:48
214
May
12
törölt válaszaroseprincess írására:
"És névelők a nevek előtt.
Pl.: A Zsuzsi elment a boltba, a Peti meg focizik.
Bár már kezdem megszokni, mert lassan már mindenki így használja, de mikor először halottam, illetve olvastam ezt így egyik levelezőtársam levelében, valahogy sehogy sem akart ráállni a szám, annyira idegennek hangzott."

Nekem meg az hangzott furcsán, hogy valaki névelők nélkül utal valakikre, sokáig . :)
Szerintem ez tájegységenkénti eltérés lehet. A budapestiektől mindig így hallottam, én is így használtam/-om. Heves megyéből származó kollégám "simán" mondja.
21:56
215
May
12
törölt írta:
... sokáig nem is ismertem más variációt erre a témára.
22:00
216
May
12
törölt válasza írására:
<3. ...Az "el kell gondolkozzam" is helytelen, mert vagy "el kell, HOGY gondolkozzam", vagy "el kell gondolkodnom". Utóbbi kevésbé kacifántos.>

Nem helytelen. Az Erdélyből származó magyarok mind az "el kell gondolkozzam", "el kellett menjek" formát használják.

És most akasztom a hóhért: a hibát nem véted, hanem elköveted. Amit jól szeretnél csinálni, azt véted el és úgy lesz belőle hiba. :)
22:06
217
May
12
Lunatic válasza írására:
Ez mind igaz, büszkén vállalom. De túl sokszor használták pejoratívan e szókapcsolatot. Tudod - a viccbéli szőke nő alapján...
22:10
218
May
12
roseprincess válaszatörölt írására:
Én is heves megyei vagyok. XD
De nekem rémlik is valami ilyen nyelvtani szabály, hogy nevek elé nem teszünk a/az-t.
De nyelvszakértőnk javítson ki, ha nem így van. :)
22:31
219
May
12
ismeretlen válaszaroseprincess írására:
erre azt mondják (az okosok), hogy pesti tájszóóóólás...mondjuk szerintem nem, úgy terjedt el, hogy a barbárok közt c. tele-eposzban mindenki így használja. ezért szinte észrevétlenül, elterjedt, mára már szinte mindenki így használja. én is, pedig régen nem volt jellemző.
22:58
220
May
12
ismeretlen válaszaroseprincess írására:
jé...pont most írtam erre neked :D (tudom, micsoda örömteli esemény.... :P)
22:59
221
May
13
ismeretlen válaszaLunatic írására:
És akkor mi van? Emelkedj felül rajta.
01:02
222
May
13
ismeretlen válaszatörölt írására:
Attól, mert Erdélyben így használják, egy jellemzően nagyvárosi és modernkedő női oldalon suttyóságnak hat.

Nem hallottál még arról a kifejezésről, hogy valaki hibát vét?
01:04
223
May
13
ismeretlen válaszaroseprincess írására:
Személynevek elé a klasszikus szabályrendszer értelmében valóban nem teszünk névelőt, írásban ostobán is mutat, de a beszélt köznyelv bizony használja, mégpedig régóta. És nemcsak Budapesten. Ha beleolvasol például Fekete István olyan regényeibe, melyek akár a múlt században (XIX.) játszódnak, jellemzően a falusi ember beszél bennük úgy, hogy "férjhez adták a Batai Veront"...
01:08
224
May
13
bubzi válaszaWelmi írására:
:D későn szóltál, elmúlt a cirkusz, mire ideért volna a tömeg fröcskölő nyállal szurkolni ;)
09:30
225
May
13
roseprincess válasza írására:
Pedig én is falusi vagyok, mégis fura volt. Először olyan 18-19 évesen találkoztam ilyennel. Persze lehet, hogy korábban is, csak nem figyeltem fel rá, mert szóban használták, akkor viszont először láttam így írásban.
Mára már sikerült megszoknom, mivel sokan használják így valóban.
10:10
226
May
13
Betuka írta:
Én is úgy tudtam, hogy névelőt nem teszünk személynevek elé. Aztán én is itt Pesten szoktam hozzá az "aPistázáshoz meg aSárizáshoz", de érdekes, hogy a családtagjaim neve elé még mindig nem teszek névelőt. :)
10:43
227
May
13
ismeretlen válaszanupogodi írására:
Fehér holló.
11:57
228
May
13
Lunatic válasza írására:
Rajta vagyok, de nem megy az olyan könnyen.
14:01
229
May
13
Adriana válasza írására:
Nem állítanám.
18:10
230
May
13
törölt válasza írására:
"Attól, mert Erdélyben így használják, egy jellemzően nagyvárosi és modernkedő női oldalon suttyóságnak hat."

Neked mindennel és mindenkivel bajod van. A "nagyvárosi, modernkedőkkel (liberálisokkal?)" (azon belül a nőkkel még külön) és a "suttyókkal" is. Persze mindenkit igyekszel vagy az egyik, vagy a másik kategóriába besorolni, hogy a két (esetleg három) halmazon kívül ne maradjon más, csak Te. Gratulálok! :P

"Nem hallottál még arról a kifejezésről, hogy valaki hibát vét?"

Dehogynem. Csak az a helytelen. Mert ha a hibát véted el (vagy: még a hibát is elvéted), akkor duplán hibázol. Ennek végeredménye kivételes szerencse esetén lehet az, hogy a két hiba éppen kioltja egymást és végül jól sül el az elhibázott dolog. ;) Általában azért nem ez a jellemző.
20:18
231
May
13
törölt válaszaroseprincess írására:
Szerintem azért kerül oda a névelő, mert mutató névmás. Két ember egy harmadik személyről beszélget, és konkrétan őrá mutatnak a szövegkörnyezetben. A nyomaték, a hangsúly rá esik.
Ha nem emberről beszélünk mint alanyról, akkor is kitesszük a névelőt. Pl. A kutya visszahozta a labdát. Nem egy akármilyen kutya, hanem _a_ kutya, egy konkrét (a beszélgetők számára ismert) kutya.
20:29
232
May
14
ismeretlen válaszatörölt írására:
Kissé mintha frusztrált lennél.

A vét és az elvét nem feltétlenül ugyanazt jelentik.
00:22
233
May
14
ismeretlen válaszaAdriana írására:
Miért? Mert ismersz te is egy vagy két informatikust, akik valamennyire tudnak helyesen írni? Akkor sem ez a jellemző, ők legendásan helytelenül írnak.
00:23
234
May
14
ismeretlen válaszatörölt írására:
Ne erőltesd ezt.
A névelő és a mutató névmás két külön szófaj, nem szerepel egyik a másik helyén.

Személynév elé pont azért nem teszünk névelőt, mert abból - elvileg és az adott kontextusban - csak egy van, nem kell tehát konkretizálni a "halmazból". Pl.: "Primadonna erőltetetten elemezget." Ez helyes. "A Primadonna erőltetetten elemezget." Felesleges a névelő, hiszen itt te vagy egyedül, aki Primadonna néven írogat (még ha helytelen módon kisbetűvel is).
00:27
235
May
14
ismeretlen válaszaLunatic írására:
Miért nem? Annyira átlátszó, annyira kicsinyes provokáció, hogy szerintem tényleg csak "A Szőkék" nem tudnak rajta felülemelkedni. Ennél te sokkal intelligensebb vagy.
00:28
236
May
14
Adriana válasza írására:
Mániákus általánosításban szenvedsz.
07:47
237
May
14
ismeretlen válaszaAdriana írására:
Az informatikusok helyesírásával kapcsolatban az egész világ abban szenved. Talán nem véletlenül.
11:03
238
May
14
nemmondommeg válasza írására:
Én több informatikust is ismerek, mind kulturált ember és jó a helyesírásuk. Baromságokat beszélsz amúgy is, ahhoz, hogy valaki informatikus legyen elég komoly intelligencia szükségeltetik, és te ugye azt szajkózod, hogy a helyesírás az intelligencia egyik ismérve. Amiben amúgy igazad is van (legalábbis hogy az EGYIK ismérve), de most ez itt hatalmas öngól.
13:29
239
May
14
ismeretlen válaszanemmondommeg írására:
"ahhoz, hogy valaki informatikus legyen elég komoly intelligencia szükségeltetik"

Nem így tapasztaltam.

Egyébként elég egyszerű eldönteni: nézz fel különféle "kockafórumokra", online játékokról vagy programfeltörésekről szóló témákhoz, ahová jellemzően informatikusok írogatnak. Aztán értékeld az ottani helyesírás színvonalát.
23:01
240
May
15
ismeretlen válaszatörölt írására:
akkor én tudat alatt erdélyi magyar lehetek...:P
11:01
241
May
15
nemmondommeg válasza írására:
Suttyók mindenhol vannak, így az informatikusok között is. Ezen kívül pedig a kocka nagyon nem egyenlő az informatikussal, az ilyen fórumokon játékfanatikok és hekkerek írogatnak.
15:34
242
May
15
roseprincess válasza írására:
Azért nagyon komoly logikával kell rendelkeznie mondjuk egy programozónak. Középsuliba matek-infó fakultáción voltam, programozónak készültem, a barátom programozó. Tudom, hogy milyen nehéz. Intelligenciáról beszélsz. Amilyen iq tesztekkel találkoztam eddig, mind a logikát mérte, arra épültek, hogy a delikvens mennyire képes meglátni bizonyos dolgok között az összefüggést, ha valamire, akkor erre szükségük van a programozóknak.
Nem kell ennyire leírni őket, ha nem lennének, akkor a TE életed sem lenne ennyire kényelmes, pl. itt se nagyon írogatnád az okosságaidat. Nem lehet mindenki nyelvtantanár, és nem írhat mindenki makulátlanul helyesen, egy szintig tanulható, de adottság és kiváló nyelvérzék is kell hozzá.
És nem gondolom, hogy azért mert nem tökéletes a helyesírásom kevesebb lennék, mint te, aki oly tökéletes helyesírással rendelkezik, vagy akár az informatikus barátom kevesebb lenne, mert ejt hibákat.
A fórumokkal kapcsolatban meg teljesen egyetértek nemmondommeggel. Mivel nem csak az informatikusok játszanak és töltenek le programokat, sőt leginkább nem ők azok.
Te sem vagy informatikus, mégis használsz fórumokat, az egy másik dolog, hogy neked tökéletes a helyesírásod...
18:38
243
May
16
ismeretlen válaszaroseprincess írására:
Nem írtam le őket, nem mondtam, hogy nincs szükség rájuk, azt sem, hogy nem rendelkeznek logikával. Csak annyit, hogy a legtöbbjük nem tud magyarul helyesen írni.

Ennek több oka van. Az informatika nyelve angol, itt kezdődik, ők kamaszkoruktól kezdve ki vannak téve a heveny anglománia veszélyének. Aztán, amiről már beszéltem, az informatikai zsargon helytelen magyar fordításai. Hatnak rájuk. Harmadszor pedig az érdeklődés: az informatikus jellemzően reál beállítottságú, szórakozás gyanánt a legtöbbjük játszik, hekkel vagy egyéb módon, de imádott gépével múlatja az időt. Igen kevés informatikus lehet, aki lerakja az egeret egy Mikszáth-könyvért, vagyis aki gépezés helyett olvasással tölti a szabadidejét. Márpedig - ezt ki is veséztük már - a jó helyesírás alapja ugyanaz, mint a műveltségé: a sok olvasás.
00:12
244
May
16
ismeretlen válasza írására:
Kedves exbarátnőmmel kávéztam pár hónapja, és megemlítette, hogy van már pasija. Kérdeztem pár alapdolgot. Mi a foglalkozása? Informatikus. Hol ismerkedtetek össze? Egy könyvtárban. Következő kérdésem önkéntelenül is: mit keresett egy informatikus a könyvtárban? :-)

(És mielőtt az a vád érne, hogy a féltékenység beszélt belőlem, nem, ezt cáfolom. Az említett leánnyal a legjobb viszonyban váltunk el, de tökéletesen lezártuk a dolgot, át tudtuk "menteni" egyszerű barátságba.)
00:17
245
May
16
Lunatic válasza írására:
Köszönöm szépen! :)
Apropó - olvasom már a könyved, csak csigalassan haladok... habár lehet hogy azok az éti csigák, amikhez a múltkor volt szerencsém, hozzám képest villámsebességgel rongyolnak...
00:56
246
May
16
Adriana válasza írására:
Ki előtt mentegetőzöl?
18:00
247
May
16
ismeretlen válaszaAdriana írására:
Az együgyűek előtt, és nem mentegetőzés, csak elébe mentem a feltételezésnek.
23:47
248
May
16
ismeretlen válaszaLunatic írására:
Ráér, csak még idén legyen meg. :-)
23:48
249
May
17
törölt válasza írására:
Te se erőltesd.
Véleményem szerint mindkét variáció egyformán elfogadható és helyes.
22:22
250
May
17
törölt válasza írására:
Ja, ezt ismerem. Ha te szúrsz el valamit, akkor is másé a fekete pont. :P
22:23
251
May
18
ismeretlen válaszatörölt írására:
A véleményedet elrakhatod, a helyesírási és nyelvi szabályok egzaktak, függetlenek az egyéni véleménytől.
00:48
252
May
18
ismeretlen válaszatörölt írására:
Mivel magadat égeted.
Még egyszer: a "hibát vét" nem azt jelenti, hogy elvéti a hibát, hanem egyszerűen csak a "hibázik" másképp kifejezve.
00:49
253
May
18
Ananke válaszatörölt írására:
tévedés. az a"-az" a név elé egy elsősorban pesti szokás, és totálisan helytelen. de Pesten zömében így beszélnek, és aki oda költözök is, általában rászokik. ami kár, mert szörnyű, és helytelen, és leszokni róla, mint minden ilyenről, nagyon nehéz.

most komolyan a te véleményed kéne, hogy számítson egy helyesírási szabályban? XD bocsi, de a kisöcsém szokott ilyet, hogy ő akkor is úgy mondja, mert neki úgy helyes, és egyedül ő érti, hogy mit akar.
02:42
254
May
18
Trocadero válasza írására:
Várjuk a szakmákat, melyek művelői intelligensek. Egyet sem tudsz mondani. Vagyis ha mondanál is, megcáfolom már most.
09:15
255
May
18
ismeretlen válaszaTrocadero írására:
A kérdésed értelmetlen, mert az intelligencia nem szakmafüggő. Egyes szakmáknak legfeljebb csak jellemző (speciális) jótékony vagy kártékony hatásai lehetnek a művelők intelligenciájára. Mint például az informatikusoknál a jellemző érdeklődés, tanulási és munkakörülmények negatív hatása az anyanyelv-tudásukra.
11:56
256
May
18
ismeretlen válaszaAnanke írására:
Valahol írtam fentebb, hogy nem (csak) pesti szokás.
11:57
257
May
18
ismeretlen írta:
Álljunk meg egy szóra!
Láttam ma egy ilyet:

INTENZÍV KORPÁSODÁS ELLENI SAMPON

Jó trükk. Ebben az esetben nem a sampon az intenzív, hanem a korpásodás, és a sampon az intenzív korpásodást szünteti meg. Persze maradhat mellette egy pici korpa, hiszen senki nem állítja, hogy az ENYHE korpásodást is megszünteti a termék. Jó, nyilván nem ez volt a cél, inkább az illetékes illető lehet a ludas, aki fordította a termék leírását, és mint a legtöbb fordító, ő sem ért jól egyik nyelven sem, amit és amire fordít.

Ha azt szeretnénk mondani, hogy ez egy intenzív sampon (bár ennek sem sok értelme van, inkább erős, hatásos, vagy "intenzív tisztítóerejű"), amely megszünteti a korpásodást, akkor így kellene írnunk:

intenzív, korpásodás elleni sampon

Vagy még inkább:

korpásodás elleni intenzív sampon
12:02
258
May
18
nemmondommeg válasza írására:
Igazán nem akarok a lelkedbe gázolni, de ez ki a faszt érdekel? :)))
14:10
259
May
18
Ananke válasza írására:
azért írtam, hogy elsősorban pesti. tiszántúlon tuti nincs ilyen, dunántúliaktól se igazán hallottam. pedig ismerek az ország sok tájáról embereket.
15:12
260
May
18
Adriana válaszanemmondommeg írására:
:-)
20:49
261
May
19
Trocadero válasza írására:
Te jó ég, jó nagy butaságokat beszélsz. Ha szerinted a helyesírás intelligenciát mér, és az informatikusok nem írnak helyesen, akkor nem intelligensek, mert nem írnak helyesen, és mert informatikusok.


"Miért? Mert ismersz te is egy vagy két informatikust, akik valamennyire tudnak helyesen írni? Akkor sem ez a jellemző, ők legendásan helytelenül írnak."

A legendásan helytelenül írnak kifejezést kicserélhetnénk SZERINTED: legendásan nem intelligens emberekre.

De utána meg: "az intelligencia nem szakmafüggő".

Ja, értem. Akkor nem azért ostobák az informatikusok, mert informatikusok, hanem mert kártékonyan hat rájuk, hogy informatikával foglalkoznak. De akkor nagy kérdés, hogy minden informatikus hülye vagy csak az, aki informatikával foglalkozik?
És még az én kérdésem volt értelmetlen... :)
07:38
262
May
19
bubzi válaszanemmondommeg írására:
hogy lehetsz ilyen undok?
:D
09:42
263
May
19
nemmondommeg válaszaTrocadero írására:
Nem érted a helyzet komolyságát. Grétsy László és Vágó István is Aristeushoz jártak konzultálni, amikor azt a tévéműsorukat csinálták. Ő annyira intelligens, hogy nem mertek hozzá három méternél közelebb menni, mert az aurájának ereje miatt szublimáltak volna. Persze az az önellentmondás, hogy "az informatikusok nem intelligensek" és az, hogy "az intelligencia nem szakmafüggő" nem létezik, hiszen ő ezt nem is mondta, csak a csökkent agyú, idióta barmok olvashatják ezt azokban a hozzászólásokban, amelyeket ő írt.

Én azt nem értem, hogy Aristeus miért nem indult a legyen ön is milliomosban. A Vágó úgyis nagy haverja. Pontosabban tanítványa. Bisssztosss bekerült volna, utána a körkérdében öt század másodperc alatt begitározza a helyes megoldást, és már ott is ül a székben. Onnan meg már könnyű dolga lett volna, hiszen annyira okos, hogy ő kérdez a Vágótól, nem pedig fordítva, az meg inkább odaadja a negyvenmilliót, csak hogy ne legyen megalázva a kedves nézők előtt. És akkor nem lenne sírás-rívás, hogy meglopják a zenészeket a letöltők, meg nincsenek megfizetve.

Na :)
14:25
264
May
19
ismeretlen válaszanemmondommeg írására:
Kb. ugyanannyi embert, mint az, hogy neked mekkora orgazmikus élmény vezetni az autódat.

Amúgy meg pillants a cikk címére.
16:42
265
May
19
ismeretlen válaszaTrocadero írására:
Nem csak a kérdésed, ez az egész hozzászólásod is értelmetlen. Szókiforgatás, provokáció, annak is elég gyenge.

Nyilván az informatikusoknak megvan az a fajta intelligenciájuk, ami a tevékenységükhöz kell. És ami igen távol áll a humán dolgoktól.
16:43
266
May
19
ismeretlen válaszanemmondommeg írására:
Nem állítottam sehol, hogy az informatikusok nem intelligensek. Csak annyit, hogy rossz a helyesírásuk. Oké, ez önmagában levon az intelligenciájukból, hiszen a helyesírás az intelligencia EGYIK fokmérője. Van még azonban sok más is.

Egyébként én nem neveznék intelligensnek egy embert, aki azt írja, hogy "mien", "egyenlőre" és hasonlók, akkor sem, ha világraszóló újdonságokat csinál mint programozó.
16:47
267
May
19
nemmondommeg válasza írására:
Azért ebben erősen kételkednék :)
18:08
268
May
19
nemmondommeg válasza írására:
Ne tetézd.
18:09
269
May
19
ismeretlen írta:
:D mééééééééég!!! :D :D
18:17
270
May
20
Trocadero válasza írására:
Ha értelmetlen, ne válaszolj rá. Nem méltó hozzád, hogy lelacsonyodj értelmetlen, gyenge és szókiforgató szintemre.
07:21
271
May
20
Trocadero válaszanemmondommeg írására:
Rájöttem közben, hogy rengetegféle intelligenciát különböztetünk meg. :) És én kérek elnézést....

és amúgy :D:D:D totál hülye vagy.....
07:24
272
May
20
ismeretlen válasza írására:
A helyesírás nem fokmérője sehol az intelligenciának, a műveltségnek inkább.
A humán dolgokhoz pedig nem kell kiemelkedő intelligencia, azt lehet magolni is, míg a reál már logikán és megértésen alapszik. Hiába magolod be a tételeket, törvényeket, képleteket, ettől még nem fogod tudni alkalmazni, ha nem látsz át egy folyamatot vagy logikai összefüggést.
10:52
273
May
20
ismeretlen válaszaTrocadero írására:
ja, ha felhúzza magát, sziporkázik :P
12:24
274
May
20
LadyGray válasza írására:
:D jaja
13:38
275
May
20
nemmondommeg válaszaTrocadero írására:
Nem. Intelligenciából csak egyféle van, és mostantól nem IQ-teszt van, hanem AQ teszt. :)))
14:09
276
May
20
ismeretlen válaszaTrocadero írására:
Igazad van.
23:49
277
May
20
ismeretlen válasza írására:
"A humán dolgokhoz pedig nem kell kiemelkedő intelligencia, azt lehet magolni is..."

Kérdés, mihez elég ez. Egy egyetemi vizsgához biztosan, de humán oldalon hitelesen tevékenykedni már picit nehezebb, az nem megy intelligencia nélkül.
23:50
278
May
20
ismeretlen válasza írására:
Egyébként örülök, hogy már nicknevet is ihlettem. Ily fontos vagyok hát a közösségnek.
23:51
279
May
21
nemmondommeg válasza írására:
Azért az előjel nem mindegy :P
14:44
280
May
22
ismeretlen válaszanemmondommeg írására:
De igen, végső soron nagyon is mindegy. Majd megtanulod te is. :-)
02:21
281
May
22
nemmondommeg válasza írására:
Az jó dolog, ha az embert kedvelik. Majd megtanulod te is :P
14:53
282
May
25
ismeretlen válaszanemmondommeg írására:
Tud az rossz is lenni.
Az is jó, ha nem kedvelik. Majd megtanulod te is.
13:31
283
May
25
nemmondommeg válasza írására:
Mikor rossz, ha kedvelnek téged? Mármint neked miért rossz? :P
18:50
284
May
26
ismeretlen válaszanemmondommeg írására:
"Uram, ments meg jó barátaimtól, ellenségeimmel elbánok magam is!"
Talmud

(A zsidók azért tudnak valamit.)
05:10
285
May
26
nemmondommeg válasza írására:
Ja. Csak rosszul.
12:39
Felhasználónév:
Jelszó:
Hirdetés