Étel+Ital

Gerjedek a szépre

6142

Tegnap azzal a szándékkal ugrottam el a Garay téri piacra, hogy meglepem magam az idei első eperadaggal. A felkínálkozó zsákmány hatalmas, piros szemekkel kacsingatott rám a standokról is, én pedig több ízben – evés előtt, közben és után is – megállapítottam magamban, hogy az eper nemcsak finom, hanem a második legszebb gyümölcs a világon. A gyümölcsök királynője címet már sokkal korábban a málnának ítéltem. Nemcsak azért érdemelte ki, mert gyerekkoromban a kertünk kerítése mellett végig málnabokrok ontották a gyönyörű színű, édes gyümölcsöt, hanem azért is, mert a természet formatervezőként is tökéleteset alkotott a magok körüli gyümölcshús-gömbök összeépítésekor.
De ahogy a legtöbb szépségverseny, a gyümölcsöké is szubjektív. Elkezdtem kutakodni különféle listák után - mert ilyenek mindig vannak -, hogy melyik az az édes termés, amelyik nemzetközi viszonylatban birtokolja ezt a címet. Meg sem döbbentem, hogy olyan gyümölcs nyert, amelyet még hallomásból sem ismertem, nemhogy látásból. Ezen felbuzdulva összegyűjtöttem az öt nekem tetsző, ismeretlen vagy ritkaság számba menő gyümölcsszépséget.

Pitaya

A sárkánygyümölcsnek is becézett termés ciklámen, karalábéra emlékeztető külseje önmagában is elég ahhoz, hogy ellágyuljak. A vad külső héj még meglepőbb belsőt takar. A Mexikói-félsziget déli, és Közép-Amerika északi területeiről származó trópusi kaktuszfajta termése kétszer akkora, mint egy kivi. Belsejében kikanalazható, tejfehér gyümölcshús található, amelyet fekete magok pettyeznek. Első ránézésre megdöbbentő hasonlóságot mutat a sztracsatella fagylalttal. Az íze viszont állítólag az eperre és a görögdinnyére hasonlít a leginkább. Mindenesetre lenyűgözően szép.

Rambután

Elég olcsó lenne, ha én is azzal a poénnal kezdenék dobálózni, hogy „ne nézzen senki rám bután, én vagyok a rambután”, de most, hogy ellőttem, már mindegy is. A rambután egyébként hallgat a hamis licsi névre is, ugyanis annak rokona, de nem összetévesztendő vele. Ha Délkelet-Ázsiában élnénk, természetes lenne, hogy rambutánt termő fák nőnének mindenhol. A szelídgesztenyéhez hasonló, szőrös héjat lefejtve a tejfehér, vörösesen erezett, lédús édes-savanyú gyümölcshús úgy roppan, akár a cseresznye. Olyan csúnya, hogy már szép.

Gránátalma

A termékenység és a szerelem szimbólumának is tartott gránátalma almaméretű, kemény héjban rejti számtalan magját, amelyet gumis tapintású, édes-savanyú húsú köpenyből kell kihámozni. Bár fogyasztása macerás, látványa egyszerűen letaglóz.

Karambola

Az egyik legnehezebben termeszthető déligyümölcs, a kényes karambola, vagy más néven csillaggyümölcs azzal vett le a lábamról, hogy az előbb említettekkel ellentétben, és még a nagyzoló csillagforma ellenére is letisztult, finom vonalú. Kíváncsi vagyok, hogy szépségével egyenesen arányos-e az íze.

Mangosztán

A trópusi vidékeken, 20 méter magas fákon termő gyümölcsöt vastag csonthéj védi. Az egész magnak csupán negyede ehető – a belső, kocsonyás, fokhagymagerezdeket idéző gyümölcshús.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások