Szépség

Szétretusált sztárok

6133

Napok óta szemezek Sarah Jessica Parkerrel, akit a Szex és New York 2 plakátján úgy kisutultak, hogy először nem is találtam az értetlenségemre szavakat. Könyörgöm, miért néznek annyira hülyének a gyártók, hogy elhiszem, SJP-n 45 évesen sincs egy fia nevetőránc sem?

Arról nem is beszélve, hogy a plakáton lévő többi főszereplőn sem látszik egyetlen ránc sem, pedig Cynthia Nixon (Miranda) 44, Kristin Davis (Charlotte) 45, Kim Cattrall (Samantha) pedig 58 éves – de nem ezen a képen! Most, amikor egyszerre mindenki a természetes, valódi nőkért kiált, miért kell a valaha trendteremtő sorozatból gyártott, kasszasikerre hajtó mozifilmnek ezzel a trenddel szembefordulnia, és sima bőrű negyveneseket csinálnia a sztárjaiból? Védhetném a gyártókat azzal, hogy a film maga is a szórakoztatásról, a csillogásról szól, és egy olyan valótlan világba repít, ahol egy egyszerű glosszaíró saját D&G és Manolo Blahnik cipőjében tipeghet be a város legfelkapottabb szórakozóhelyeire, később pedig minden anyagi gondja le van tudva azzal, hogy férjhez megy Mr. Big Pénztárcához. Ebbe az álomvilágba igazán belefér, hogy a filmben 50 éves Samantha úgy néz ki, mint egy harmincas, a többi szereplőről nem is beszélve. Az pedig megint más kérdés, hogy szerencsétlen Sarah Jessicát sikerült egy tehetségtelen grafikusnak kancsallá retusálnia, de mintha Kim Catrall szembogara se lenne a helyén...

Túlretusált sztárok a galériában

Nem ők az egyedüli olyan hírességek, akik áldozatául estek a nagy hatalommal bíró képszerkesztőknek, grafikusoknak és egyéb vizuális szakembereknek, pedig már réges- régen túl vagyunk a Photoshop-lázon. A legtöbb értelmes ember számára világos, hogy a magazinokban látott nők finom, makulátlan bőrének, ragyogó szemének és vakítóan fehér fogsorának nem sok köze van a valósághoz. Hogy mennyire nem, azt Britney Spearstől is tudhatjuk, aki engedélyezte, hogy a Candies kampányhoz készült, utómunkázott fotók közé kikerüljenek olyanok is, amelyeken több nyíl is mutatja, mit kellett megváltoztatni ahhoz, hogy az átlagos testű Britneyből néhány gombnyomással bombatestű nő váljon. Hasonlóan nagy visszhangja volt annak is, amikor nyilvánosságra kerültek a Madonnával készült, 2009-es tavasz-nyári Louis Vuitton kampány nyers képei. Bár a reklámfotókat valószínűleg eredetileg is teli tették volna effektekkel, de így legalább az 51 éves popikon sima bőrét sem kellett nagyon magyarázni. Sokkal kínosabb eset volt, amikor Beyoncét egy másik rasszba helyezte a L’Oreal azzal, hogy világosabbra színezték a bőrét. A kozmetikai óriáscégnek valószínűleg nem tetszett, hogy az amúgy is irreálisan szőke díva bőrének karamell színe van. Néhány kattintással megoldották, amit a természet nem tudott.

A retusálás nemcsak a kampányképeken pózoló sztárokat, hanem a magazinok címlapjain lévőket sem kerülheti el. Az utóbbi idők egyik legemlékezetesebb botránya Demi Moore-hoz és az ő fiús csípőjéhez kapcsolódik. A színésznő a W Magazine 2009. decemberi számának címlapján szerepelt, és sokaknak szemet szúrt, hogy mennyire vékony. Több külföldi lap azt írta, hogy a színésznő csípőjét Anja Rubiktól lopták, aki ugyanazt a ruhát viselte a Balmain 2010 tavasz-nyári divatbemutatóján a kifutón, mint Demi a címlapon. A bemutatón készült képet összevetették a címlapfotóval, és bizony nem sok különbség mutatkozott a két testtáj között. Az újságírók természetesen nem azt a következtetést vonták le ebből, hogy Demi Moore alakja olyan, mint egy szupermodellé, hanem azt, hogy sikerült őt is csípőtájon néhány kattintással helyretenni. Van viszont, hogy nemcsak a színésznőket vádolják meg, hanem a fotósokat is. Így járt a világ egyik legnépszerűbb divat- és portréfotósa, Annie Leibovitz is, aki a novemberi Vogue US címlapjára a Kilenc című film négy díváját – Nicole Kidmant, Penélope Cruzt, Kate Hudsont és Marion Cotillardot - fotózta. A béna világítás és a furcsa, fátyolos fények miatt sokan úgy gondolták, hogy a színésznők közül egyedül Nicole Kidman volt ott a fotózáson, a többieket csak később retusálták mellé. A feltételezés hamisnak bizonyult, a Style.com videóján a négy sztár együtt szerepel. Az utómunka felől viszont nem lehet kétség.

Tény, hogy a nyers képet még a legjobb fotósok esetében is szükséges retusálni, a kérdés inkább az, milyen mértékben nyúlnak bele a képekbe és mennyire ferdítik el a valóságot. Már csak azért is, mert a még könnyebben befolyásolható korosztály, akinek nem nyílt fel a szeme, és inkább vevő a csodákra, mint mi, akik már túl vagyunk ezen a „bárcsak olyan szép lenne a bőröm, mint X.Y szupermodellnek/színésznőnek” című körön. Maradjunk inkább annál, hogy "hiszem, ha látom, hogy milyen valójában".

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások