Szépség

Sminkelj trendesen!

6116

Ha össze kellene foglalnom a 2010-es tavaszi-nyári sminktrendeket egy szóban, azt írnám, kaotikus. Ha három szóban kellene tennem ugyanezt, akkor a diszharmonikus, cicás és fényes lenne a három jelzőm.

2009-2010-es őszi-téli szezonban legalább öt, ha nem hét trend élt egymás mellett. A divatházak már sokkal kevésbé fognak össze, mint korábban a trendeket illetően. A 2010-es tavaszi-nyári szezonban is több főbb irányvonal létezik. A kifutóktól eltávolodva összegyűjtöttük a leghasználhatóbbakat. Tettük ezt annak ellenére, hogy a sminkesek óva intenek attól, hogy a sminket napra vigyük. Ha olyan típus vagy, aki smink nélkül nem teszi ki a lábát az utcára, akkor válassz napfényvédővel ellátott termékeket, illetve ilyenkor jöhetnek szóba a vízálló sminkek is, amelyek nem folynak le patakokban az arcodról még a nyári hőségben sem. Ebben az esetben azonban ne felejts el megfelelő sminklemosót beszerezni - és használni! A megfelelő védelmet bevetve már nyugodtan pingálhatjuk magunkat.

Sminktrendek a galériában

Metálfüstös csillogás

A füstös szem ebben a szezonban nem szürke vagy fekete árnyalatú, hanem türkiz, zöld, barna, mindez metálfénnyel és egy csipet citromsárgával megbolondítva. Mivel a cicás az egyik hívószó, a füstös smink is a halánték felé hegyesedik. A tervezők ezt a fajta szemsminket általában natúr szájjal kombinálják, de a matt helyett sokkal népszerűbbek a természetes színű szájfényekkel elért, vizes hatású ajkak. Az arcra ilyenkor általában üde rózsás vagy narancsos árnyalatú pirosító kerül. Merészebb változata a szivárványos smink, amelyet Jean Paul Gaultiernél láthattunk a kifutón.

Tipp: A selyemporok vizesen feltéve metálfényűek lesznek. A jó minőségű selyemporokra jellemző, hogy vízzel érintkezve sokkal tartósabban fent is maradnak a szemhéjon, de ezek alá is érdemes szemkörnyékkorrektort tenni.

Pop deluxe és francia sikk

Külföldön már óriási trendje van a színes, rikító tusnak, amely hozzánk csak most gyűrűzik be, és csak a legbátrabbakat ejti rabul – egyelőre. Mivel a szem így már kirobbanóan hangsúlyos, a száj és az arc maradjon semleges. Aki bolondul a tusvonalért, de a színeket inkább mellőzné, az maradjon a klasszikus vonalnál, amelynek jellemzője a fekete tussal kihúzott szem és a pirosasra festett száj. A vadított változatot a Dior-ház bemutatóján viselték a modellek, ott a tusvonalat lilás, kékes szemhéjszínnel tuningolták fel. A kifutók világától eltávolodva érdemes a fekete tus és a finom rúzs mellett maradni – már annak, akitől amúgy sem áll távol, hogy sminkbe boruljon. Randira például tökéletes.

Tipp: Azok, akik ritkán használnak tust, általában jobban kedvelik a filces tusokat. Ezeknek a vége merev, így könnyebb velük dolgozni. Van viszont hátrányuk is a vékony ecsetes verzióval szemben. Kialakításukból adódóan ezek általában vastagabb vonalat húznak, így aki visszafogottabb és vékonyabb ívre vágyik, az válassza a vékony és hajlékony végű ecsetes tust, vagy használjon vizes porfestéket. Ez utóbbihoz azonban szüksége lesz egy külön tusecsetre is.

Finom egység

Kifejezetten finom, nőies, nagyon puha hatású trend, amikor a szemre és a szájra is kerül smink. A szem ilyenkor finom kékes-lilás árnyalatokban úszik. Ez a szín egyébként a legtöbb embernek jól áll. A szemsminkelés alapszabálya, hogy soha ne tegyünk olyan színt a szemhéjra, amilyen a szemünk, mert az eredmény tompa és fénytelen tekintet lesz. A szemszínünk akkor érvényesül igazán, ha a használt szín legalább egy árnyalattal elüt a saját szemszínünktől. Ezért ajánlják a barna szeműeknek a kék, zöldeknek a lilás, kék szeműeknek pedig a lilás, narancsos vagy bizonyos zöldes árnyalatokat. A szezon slágerszíne a szemen a kékeslila, amelyet egy leheletnyi fehér tesz izgalmassá. A szájra ilyenkor finom, rózsaszín rúzs kerül.

Tipp: Kevesen tudják, hogy a sminkpaletták nagy része úgy van összeállítva, hogy egy vagy két árnyalat nem illik bele az egységbe. Nincs ízlésficamuk a gyártóknak! A hideg palettában lévő meleg árnyalat azért kell, mert kis mértékben használva - például két hideg árnyalat közé keverve a szemhéjon - a smink élettel telibb és extravagánsabb lesz.

Narancssárga vadulás és rózsaszín romantika

A rózsaszín rúzs mellett a másik kedvelt árnyalat a szezonban a narancssárga, a Prada és a Chanel modelljei is ezt viselték a bemutatón. Akinek erről nem Tóth Gabi jut eszébe, az vagy nem Magyarországon él, vagy nem néz zenetévét. Rihanna és Pink egyszemélyes hazai helytartója egy időben szívesen viselte a vad, répasárga árnyalatot, amely alapjáraton csak az ősz típusú (meleg árnyalatú bőr, haj és szemszín) nőknek áll igazán jól. A hideg színtípusba tartozók és sárgás fogakkal rendelkezők inkább a pirosas, paradicsomos árnyalatokat válasszák. A hidegebb típusoknak egyébként jobban áll a szezon másik kedvence, a rózsaszín. A matt hatás helyett itt is inkább a vizes csillogás az, amivel most a gyártók bolondítják a fogyasztókat.

Tipp: A divatban most két ellentétes trend él egymás mellett: a harmóniára való törekvés és a diszharmónia erősítése. Az előbbit a finomabb, visszafogottabb, míg az utóbbit a lázadó lelkületű, meghökkenteni vágyó nők érzik magukénak. Aki az utóbbi csoportba tartozik, az nyugodtan rúgja fel az általános sminkelési szabályokat, de tudnia kell, hogy a nézőközönsége is sokkal nagyobb lesz.

Olvass még az idei trendekről itt!

Köszönjük a segítséget Székely Éva Andrea sminkesnek!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások