Közösség

Lepukkantan szeretjük

6121

A fővárosban igazán el vagyunk kényeztetve a szórakozási lehetőségeket illetően. A bőség zavarában sokszor hosszas egyeztetésen kell túlesni ahhoz, hogy végül hová is menjünk mulatni.

Budapesten nincs olyan, hogy hét közben nincs buli, mindegy, hogy hétfő vagy péntek van, rengetegen vetik bele magukat az éjszakai életbe. A külföldiek irigykedve és boldogan látogatják nyüzsgő fővárosunkat egy jó buli kedvéért, megjegyezve, hogy nekik aprópénz, amit egy áttivornyázott éjszaka alatt elmulatnak itt.

Néhány évvel ezelőtt egy újfajta kocsmatípus ütötte fel a fejét a városban: a romkocsmák. Saját tapasztalat, hogy ezek a helyek mindig tömve vannak, télen-nyáron és minden egyes nap. Nemcsak azért, mert mindig van valami program, de azért is, mert akad néhány kerület, ahol ezek a helyek tömegesen előfordulnak, így könnyed átjárás van közöttük. Ha az egyik nem az igazi, megyünk tovább a másikba! A kezdő romkocsma-látogatónak nem ajánlom, hogy tűsarkúban és kényes ruhákban látogassa ezeket a helyeket. A színes égők adta fény jótékony hatással van a bútorok állapotára. Aki először látja ezeket a helyeket fényes nappal, meglepődhet, hogy az összes berendezése olcsó és rozoga székekből, kopott asztalokból és roggyant fotelekből áll. A mellékhelyiségről már ne is beszéljünk, habár manapság talán jobban odafigyelnek arra is. Alapvetően "igénytelen" helyekről beszélünk, és mégis ez a szegényes külső az, ami hozzásegít minket ahhoz, hogy otthon érezzük magunkat. Nem kell odafigyelni, hogy viselkedünk a kellemes félhomályban, a pultnál lazábbnál lazább arcok szolgálnak ki bennünket. A helyek egyszerűségéért a kiszolgálás hatékonysága, a nosztalgikus és humoros díszítés, berendezés, kellékek, képek és a színes választék kárpótol.

Az egyik legforgalmasabb romkocsma az Instant, amely a Nagymező utcában, a nívós pubok, kávézók és italozók mellett kapott helyet. Ez a krimó akkora, hogy el lehet veszni benne. A hagyományos, körfolyosós házból kialakított szórakozóhely megszámlálhatatlanul sok kisebb-nagyobb helyiséget rejt a fürdőszobától kezdve a nappaliig, vagy akár a fogorvosi rendelőig. Az ejtőzésre, kocsmázásra alkalmas helyiségek mellett a pinceszinten tánctér is van. Nem mellesleg ennek a helynek a látványához iparművészek tettek hozzá. Mindig találhatsz valamilyen újdonságot, ha jobban körbenézel, egyszerűen nem lehet betelni a látvánnyal.

A romkocsmák között nagy múltra tekint vissza a Szimpla. A bejárat olyan, mint egy sötét labirintus, a sötét fordulókat elhagyva csak reménykedhetünk, hogy a romkocsmában fogunk kikötni. Az apró szobácskák itt is jellemzőek, kényelmes, kiszanált fotelekkel, székekkel, különleges ülőalkalmatossággá alakított Trabant vázával. Annak ellenére, hogy klasszikus tánctér nincsen kialakítva (maximum spontán), a helyen nagyon jó zene megy, különböző filmvetítéseket és animációs filmfesztiválokat is rendeznek. Minden négyzetmétert maximálisan kihasználtak, mindig akad egy-egy szék vagy egy pult, ami mellé le lehet ülni megváltani a világot.

Karakterében más jellegű hely a Kuplung. Itt már belépéskor belátjuk szinte az egész helyet, csak pár kisebb különterme van, ahol szintén koncerteket, filmvetítéseket vagy kiállításokat szerveznek. A berendezés egyszerűbb, mint a fent említett két helyen, hiszen itt csak asztalok és székek várják a látogatókat, de a „lakberendezési kiegészítők” feltűnősége miatt mégsem lesz a hely semleges. Manapság bulikat is szerveznek ide, és ugyanúgy van lehetőség lejátszani egy pingpong- vagy egy csocsómeccset, mint meginni néhány korsó sört.

A néhány éve a Dob utcába átköltözött Mumus úgyszintén színesíti a romkocsmák palettáját. Itt a falfestmények a legszembetűnőbbek. A kis asztalokon mécsesek teremtik meg a különleges hangulatot. Ezen az iparművészeti kellékekben gazdag helyen szintén mindent felhasználtak, ami a szemet gyönyörködteti.

A sort a kicsi és szűkös, bár annál családiasabb Lámpással zárom. A pincehelyiség minden szegletét kihasználva lehetőségünk van csocsózni a haverokkal, élő zenét hallgatni vagy különböző rajzfilm- és filmvetítéseken részt venni. Nagyon barátságos, emellett az árai sem annyira középkategóriásak, hanem inkább az alatt vannak.

Nálam ezek viszik a pálmát, hangulat- és társaságfüggő, éppen melyikben kötünk ki. A maguk bájos módján mindegyik kicsit más, kicsit egyedi, megvan a maguk külön vonzereje.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások