Közösség

Sör(reklámo)t a nőknek!

6117

Az újságokban, az utcán, a tévében megszámlálhatatlan alkalommal találkozunk sörreklámokkal. Senki nem lepődik meg azon, hogy a férfiakat célozzák meg. „Ráérsz lekötni magad, igyál sört a haverokkal!” Milyen természetes, ugye? Csak képzeljük el ezeket a reklámokat fordított szerepekkel!

Nemcsak a szöveg miatt lenne felháborodás, hanem a söröző csajok látványa sem túl megszokott a hirdetésekben. Pedig mennyien vagyunk, akik péntek délután, munka után felsóhajtunk: „igyunk meg egy-két sört valamelyik kocsmában…” A férfiak által nem túl nőiesnek bélyegzett italt ugyanis legalább annyi nő szereti, mint férfi. Az női sörivásban pedig nincs semmi különös. A sörkedvelő nők például egyenesen felháborítónak tartják, ha egy pasi az alapján méri a nőiességüket, hogy üvegből vagy pohárból, vagy egyáltalán isszák-e az aranyló nedűt. A másik véglet az, ha egy fiú meghallja, hogy egy nő sört iszik, máris szimpatizálni kezd vele. Pedig ez nem valami kuriózum, ne ezért legyek rokonszenves valakinek. „Szereted a tejet? Hű, te tök jó fej lehetsz!” Ezzel nem fog nálunk senki bevágódni.

Visszakanyarodva a sörreklámokhoz: annak ellenére, hogy vannak a nőket lenéző spotok is, számos másik módfelett szórakoztató. A humoros sörreklámok legalább olyan üdítőek egy-egy végeláthatatlan reklámblokk közben, mint a hidegen habzó, folyékony kenyér.

Teljesen másfajta hangnemet ütnek meg a „monumentális” ívű, hazafias érzéseket keltő, grandiózus zenével aláfestett reklámok, amelyek egyesek szemébe könnyet csalnak, mások túlzónak érzik.

Vannak olyan sörreklámok, amelyek hazafiasak. Itt legalább a célközönség világos.

Végül a patetikus reklámok, amelyeket igen jó viccnek szántak, és talán mosolyog is rajtuk az ember, de idegesítőek, és egy apró, olcsó közhely elég ahhoz, hogy a tévébe kerüljenek.

A fő, hogy a sör, úgy általában, jó bulizáshoz, nyaraláshoz, kártyázáshoz, beszélgetéshez, meccsnézéshez, vagy csak úgy - nőknek és férfiaknak egyaránt. Egy óriási szelet lilahagymás zsíros kenyér kifejezetten sörért ordít. Teljesen mindegy, hogy egy sört milyen körítéssel reklámoznak, a lényeg az, hogy életünk bármely területére ráhúzható, az csak pozitívum, ha a szellemes oldalát hangsúlyozzák.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások