Közösség

Félelemre gerjed

6108

Egy perverz, unatkozó, eszement zaklatónak ma már nem csak a hírességek esnek áldozatul. A témán volt alkalmam elgondolkodni az utóbbi két hétben, mikor rendszeresen kaptam telefonhívásokat egy ismeretlen számról.

Perverz egyedek

A legtöbbünkkel előfordult már, hogy viccből telefonon kölykök szórakoztak vele, még az sem kizárt, hogy egy-egy perverz a mi telefonszámunkat tárcsázta véletlenül, hogy megkérdezze az éjszaka közepén, hogy milyen színű a bugyink. Szerencsére jóval kevesebben futunk bele olyan személybe, aki heteken át folyamatosan telefonál. Először csak zavarva, aztán idegesítve, végül már félelmet keltve bennünk.

Nos, én szerencsésnek mondhatom magam, mert az én zaklatóm elég érdekes sémát követett-követ. Az ismeretlen hívó csak reggel 8 és délután 5 között telefonál, de azt minden órában megteszi, szinte percre pontosan. Ám a hétvége szent még nála is… Tehát, az én zaklatóm valószínűleg egy főmunkaidőben szorgalmasan dolgozó ember, aki talán a cigiszünetét áldozza fel minden alkalommal, hogy engem keressen. A telefonba sosem szól bele. Ráadásul mióta néhányszor férfi ismerősök vették fel a mobilom, épp csak alig csörget, és már le is teszi. Amúgy még szerencsés is vagyok, mert nem hívogat éjszaka, hétvégén békén hagy és perverz szövegeléssel sem riogat, mégis…

Mivel az első hét végére már nagyon untam az egészet, bementünk a mobilszolgáltatómhoz, hogy megérdeklődjük, a hívások időpontjában milyen számról telefonáltak. Ott közölték, hogy sajnálatos módon ezt csak ügyészségi vizsgálat során van módjukban kiadni, mert különben köti őket az ügyfelek felé a titoktartási kötelezettség az adataik védelmében. Valahol megértem, valahol meg felháborít, hogy én fizetem azt a számlát, én is ügyfél vagyok, engem zaklatnak, akkor miért nem tudnak segíteni.

Egy hét után a következő lehetőségek álltak a rendelkezésemre:

1. Számot változtatok, bár nehezemre esne a könnyedén megjegyezhető számomat lecserélni egy elmebeteg miatt.

2. Technikailag felsőbbrendű, okos mobilomon beállíttatom, hogy a kis kütyü automatikusan elutasítsa az ismeretlen számról érkező hívásokat. Ez sem 100 százalékig praktikus megoldás, főleg nem egy újságírónál.

3. Elmegyek a rendőrségre és feljelentem a telefonálót zaklatásért.

Végül arra jutottam, hogy a második naptól kezdve folyamatosan írom, hogy mikor hívott az illető, felvettem-e a telefont, ha igen, meddig tartotta a vonalat… Úgy gondoltam, ha nem marad más választásom, és a rendőrségre kell mennem, akkor minél több információt tudok mondani, annál jobb. A mai napig 46 telefonhívást regisztráltam.

A zaklatás nem biztos, hogy zaklatás

2008 januárja óta a zaklatás már bűncselekménynek minősül, előtte csak szabálysértés volt. Sajnos az elég nagy probléma, hogy a hétköznapi embernek mások a fogalmai erről, mint a hivatalos szerveknek. Ha az általunk zaklatásnak gondolt cselekvés mértéke továbbra is csak a szabálysértés szintjét üti meg a hatóságok szerint, akkor könnyen elképzelhető, hogy a rendőrség közli a zaklatott féllel, hogy nyomozza ki ő maga, ki háborgatja, mert ők ezzel nem tudnak mit kezdeni. Pedig elképzelhető, hogy csak a telefontársaság híváslistáit kellene átnézni… Mi már attól rosszul vagyunk, ha egy héten keresztül rendszeresen ismeretlen számról hívogatnak, de a rendőrség előtt ez még nem állja meg a helyét mint bűncselekmény, ha nincs bizonyítékunk arra, hogy a zaklató erőszakos vagy közveszélyt okozó lenne…

Saját zaklató esetén érdemes a következő tanácsokat megfogadni:

  • Jegyezd fel a hívások napját és idejét.
  • Ha lehet, készíts hangfelvételt 1-1 ilyen hívásról.
  • Vond be egy barátodat vagy családtagodat, aki jelen volt a telefonhívások alkalmával, és a rendőrségen is bizonyítani tudja, hogy azok megtörténtek.

A zaklató, amennyiben bíróság elé kerül és elítélik egy év szabadságvesztéssel, közmunkával és pénzbírsággal számolhat. Ha a zaklató személy elleni erőszakkal vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetésével fenyeget, akkor a kiszabható büntetés közmunka és pénzbírság mellett két év szabadságvesztéssel sújtja a zaklatót. A zaklatás még súlyosabb, amennyiben a zaklatás a volt házastárs vagy élettárs, vagy a felügyeletére bízott személy ellen követi el. Minden évben több száz zaklatóról kap bejelentést a rendőrség, de ezeknek csak kis hányada kerül bíróság elé.

A legfontosabb és legnehezebb az, hogyan őrizzük meg a nyugalmunkat. Ha a zaklató képes volt felborítani mindennapi életünket és állandó stresszben tartani minket, akkor már elérte a célját. De ha nem hagyjuk magunkat csapdába ejteni egy technikai eszközön keresztül, akkor a győzelem a miénk. Az ismerőseim, akikkel erről az esetről beszéltem, mind azt mondták, hogy addig jó, míg viccesen állok a helyzethez. Igen, igazuk van, könnyű ezt így kezelni, míg a zaklatás "csak" ilyen formákat ölt. Sajnos számtalan nő ennél jóval durvább és fenyegetőbb zaklatásnak esik áldozatul nap mint nap.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások