Közösség

Így olvasunk mi

6081

Mindig is odavoltam a könyvekért, ez családi indíttatás, de a vonzalom akkor „öltött testet”, amikor Andersen szülővárosában, Odensében, az íróról elnevezett múzeumban jártam, annak is abban a termében, ahol a polcokon szép rendben sorakoztak művei, millió nyelvre lefordítva. Egyik ámulatból estem a másikba és hosszú perceket töltöttem el a könyvek között azon gondolkodva, vajon ugyanazt jelenti-e A rút kiskacsa egy kínai gyereknek, mint egy magyarnak vagy egy amerikainak, orosznak, esetleg indiainak. Sosem fogom megtudni. Mégis, ha sok könyv között vagyok, mindig elfog az érzés, hogy most áramlik felém ezernyi érzés, álom, tapasztalat, elképzelés ezernyi csatornán át, csak le kell vennem a polcról, kinyitni a könyvet. 

Hogy ezt hol és milyen körülmények közt tesszük, mit mikor olvasunk, arról íme egy rövid összeállítás szerzőinktől.

Márti

Gyerekkorom óta imádok olvasni, így egyenes út vezetett a magyar szakra, ami olvasási szokásaimra is rányomta a bélyegét – szigorúan jó értelemben véve. Általában szépirodalmat olvasok, de nagyon szeretem a leginkább történelmi lektűrnek nevezhető műfajt is. Az ételkóstolóra és társaira gondolok. Komolyabb olvasásra inkább csak hétvégén jut időm és energiám, a lusta vasárnap délutánok elmaradhatatlan kelléke egy könyv. Hétköznap esténként inkább 1-2 verset olvasok, magazinokat pedig szinte csak a fürdőkádban fekve. Van néhány szerző, akiknek figyelem az új könyveit, és azonnal lecsapok rá, ha megjelenik tőlük valami. Ilyen például Dan Brown, Darvasi László, Nádasdy Ádám. Nemrég fedeztem fel Szabó Magdát – eddig valahogy kimaradt az életemből, Kosztolányi pedig az örök kedvenc. Egyébként pedig inkább korszakaim vannak. Elkezd érdekelni egy szerző vagy egy téma, és akár hónapokig is csak tőle, róla olvasok. Tavaly nyáron például Tudor Erzsébet keltette fel az érdeklődésemet és hónapokig csak róla és a korszakról olvastam – szakértővé és rajongóvá képeztem magam. De volt már Márai és feng shui korszakom is.

Sztimacs

Korábban minden könyvet elejétől a végéig elolvastam, keresztülrágtam magam a nehezebben megemészthető műveken is. Közben nem vettem elő más olvasnivalót, hanem azt gyűrtem, amíg el nem értem az utolsó oldal utolsó betűjéig. Na, ez már közel sincs így! Néhány éve hektikusan olvasok és rettenetes szokást vettem fel: azon kaptam magam, hogy egyszerre négy-öt megkezdett könyv sorakozik az éjjeliszekrényemen. Hol az egyikbe kapok bele, hol a másikba, és közben egyiknek sem érek a végére, arról nem is beszélve, hogy vissza kell lapoznom néhány oldalt, hogy újra felvegyem a fonalat. Amúgy mindenevő vagyok, a könnyedebb bestsellerektől (mint Joanne Harris regényei) az életrajzokon és klasszikusokon át, a különböző szórakoztató gasztrokiadványokig (Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan) mindent elolvasok, ami megfog. Muszájból és illikből csak keveset.

Moa

Imádok olvasni. Nincsen preferenciám, bármi jöhet a klasszikusoktól kezdve a bestsellerekig, bár azt be kell vallanom, hogy csúnya fétisem van a vámpír-sztorikkal, úgyhogy ők mindig elsőbbséget élveznek. Sokszor mások ajánlják, néha egy könyvesbolt polcán bukkanok rá (órákig képes vagyok bolyongni a könyváruházakban), de általában mindig van az asztalomon egy-két könyv, ami arra vár, hogy nekiugorjak. Sokaknál hangulattól függ, hogy épp milyen regényt választanak; nálam nem ez a helyzet – a legvidámabb időszakomban is képes vagyok könnyfakasztó történeteket olvasni, és nem okoz gondot, ha épp lefekvés előtt a darabolós gyilkos van terítéken. Útközben képtelen vagyok olvasni - ez alól kivétel a repülő, ott az olvasáson és az útitársam idegesítésén kívül semmi mást nem szoktam csinálni. Már csak azért is, mert ha nagyon belemerülök a történetbe, akkor kikapcsol az agyam, és lazán nem veszem észre, hogy már fél órája beszélnek hozzám – vagy, hogy már öt megállóval ezelőtt le kellett volna szállnom a metróról. Szóval, én szinte mindig csak otthon veszem kézbe az épp aktuális regényeket és közben semmit sem csinálok; az olvasást szerintem csak 100%-os odafigyeléssel lehet igazán élvezni.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások