Szépség

Romlott szépségek

6075

Most, hogy hétvégén volt ereje a napnak, fehér bőrű lévén elő kellett vennem a szekrényből a naptejet, hogy idén először bekrémezzem magam. Az viszont biztos, hogy ezt a flakont most láttam utoljára. Eltarthatóság kérdésében ugyanis kifejezetten kényes vagyok.

Pedig higgyétek el, nem szokott gondot okozni a szavatosság kérdése. Ha lejárt a kefir vagy a joghurt, a sajt vagy a párizsi, csak akkor landol a kukában, ha átesett az ízpróbán. A kencékkel viszont nincs így: egyrészt nem sorakozik belőlük rengeteg a polcon, másrészt odafigyelek arra, hogy meddig tarthatók el – főleg, mióta egyszer volt szerencsém Dévényi Kathy sminkmesterrel beszélgetni erről a témáról. A reklámkampányok mindent elkövetnek azért, hogy a nők polcain egymás mellett sorakozzanak a különböző innovatív alapanyagokkal feltuningolt kencék, amelyek forradalmivá tették az arcápolást, és ötven évesen is pont úgy nézhetünk ki, mint a saját lányunk. Ki az, aki még soha nem dőlt be a reklámszakemberek csábító szövegeinek, és vette meg a 24 órán át fedő alapozó, a csókálló szájszín vagy a lélegzetelállító hosszúságú szempillák ígéretét kínáló csúcskészítmények valamelyikét? És az is előfordult, hogy az aktuális kedvencünket leváltottuk valami még jobbra, és megfeledkeztünk róla, ugye? Vagy hogy végre megengedtünk magunknak egy drága alapozót, de aztán szinte alig használtuk, mert féltünk, hogy elfogy? Ez a legrosszabb hozzáállás! Nem kell felhalmozni a kenceficéket, rá kell lelni a legjobbra, és azt kell használni. Ha az ember sminkel, akkor sminkeljen rendszeresen. Ha ezt a két szabályt betartjuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy még az alapozó és a rúzs is elfogy jóval azelőtt, hogy megromlana.

Olaj vagy por? Nem mindegy!

Eltarthatóság szempontjából a sminkkészítményeket két kategóriába sorolják: az egyik csoportba a folyékony anyagot - olajokat, zsírt, emulziót – tartalmazó készítmények, a másikba a porállagúak tartoznak. Ezeknek az eltarthatósága is nagyban különbözik egymástól. Az EU-s előírás szerint már nem azt tüntetik fel a készítményeken, hogy mikor csomagolták, és mikor jár le dátum szerint. A nyitott tégelyt ábrázoló piktogram melletti szám azt jelenti, hogy a felbontástól kezdve még hány hónapig (M = month) használhatjuk az adott készítményt.

Folyékony alapozó, szempillaspirál, rúzs és szájfény esetén szagpróbával ellenőrizheted a romlottságot. Ha a készítmény nem áraszt kellemes, púderes illatot, hanem avas szaga van, rövid úton szabadulj meg tőle. Ma már vannak olyan termékek, amelyek illatanyag-mentesek, de a romlás után ezek is savanykás, kesernyés szagúvá válnak. A megromlott zsíroknak vízelvonó hatása is van: elsősorban a rúzsok esetében fordulhat elő, hogy ugyan még nem érezzük büdösnek, de sminklemosás után azt tapasztalhatod, hogy ki van száradva az ajkad.

Romlott lehet az alapozó, ha különválik benne az átlátszó olajanyag és a színanyag. Ha még nem járt le a szavatossága, csak nem használtuk egy ideig, akkor rázzuk fel, és újra fel tudjuk majd vinni a bőrre.

A szempillaspirál és a szájfény megromlását a rossz használattal is gyorsítja a nők 90 százaléka. A legtöbben pumpáló, tunkoló mozdulatokkal húzzák ki a kefét vagy az applikátort a tubusból, nem csoda, ha így a levegőből könnyebben jutnak a festékbe a baktériumok. A megromlott készítmény továbbra is krémes marad, de a gőze csípi a szemet, könnyezést okoz, sőt, olyan tüneteket produkálhatsz, mintha kötőhártya-gyulladásod lenne. A profi szempilla spirálozás úgy történik, hogy kihúzzuk a kefét a tubusból, átkenjük vele a szempillánkat, EGYSZER visszadugjuk, átkenjük még egyszer és lezárjuk – nem nagy ördöngösség.

A másik csoportba tartozó szemhéjpor és porpúder általában 3 évig tartható el, szavatosságuk lejárta után nem lesznek büdösek, hiszen nincs bennük zsír vagy olaj, ellenben megszűnik a tapadóképességük és leperegnek a bőrről.

Kiütéssel győzött

Elsősorban az olajat és zsírt tartalmazó készítmények váltanak ki allergiás reakciókat: a legtöbb esetben bőrkiütést, bőrszárazságot, viszketést okoznak. Amennyiben a fellépő tünet nem tűnik vészesnek, kalciumos pezsgőtabletta segít elmulasztani azt. Ha viszont 2-3 adag kalcium után sem enyhülnek a tünetek, fordulj orvoshoz!
Az is előfordulhat, hogy az allergia csak egy idő után alakul ki, mert a szervezet telítődik az adott anyaggal, és nem tudja tovább befogadni. Éppen ezért bármennyire is szereted a kedvenc nappali krémedet vagy testápolódat, néhány év múlva válassz másik márkát vagy típust – ebben viszont a legjobban nem az önkiszolgáló polcoknál sertepertélő eladók vagy a folyton utánunk koslató biztonsági őrök, hanem a sminkesek vagy a kozmetikusok vannak leginkább a segítségünkre. Sajnos, a hatalmas profitra hajtó világcégek sokkal kevésbé vigyáznak a vevőikre, mint ahogy azt hirdetik. A legtöbb olcsó tartósítószer allergén, csak legfeljebb te nem reagálsz rá.

Előtte: bemosakodás

Érdemes gondot fordítani a helyes tárolásra és használatra, mert így a kedvenc kence tovább marad jó. Ha valamilyen leértékelés folytán nemrég vettél krémet, de csak fél év múlva fogod használni, akkor nem kell idő előtt továbbajándékoznod. A modern csomagolási technikának köszönhetően nem éri oxigén, így nem kezd el romlani sem. Míg a sminkesek különböző eszközökkel nyúlnak a krémbe, addig te használhatod a kezedet is, amelyet a sminkelés előtt meg kell mosni az arcbőrrel együtt. Tárolásra legalkalmasabb a fürdőszobaszekrény, mert a tükör alatti polcon a lámpák hője az oxigénhez hasonlóan beindíthatja az erjedést.

Krémes olvasnivalók:

Krémezünk
A szépség esszenciája

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások