Étel+Ital

Spricces történet

6071

Életem első fröccsel kapcsolatos élménye még egészen fiatal koromra nyúlik vissza. Általános iskolás lehettem, mikor felfigyeltem rá, hogy a szüleim különösen gyakran emlegetik a fröccsöt, és nem csak beszélgettek, esetenként vitatkoztak is róla.

Vidéki rokonokkal rendelkezvén már korán bemutatták nekem a mustot és a sör habját is, és már akkor tudtam, hogy a fröccs nem más, mint bor és szódavíz. Viszont nem értettem, miért kell állandóan erről beszélni?! Később, talán negyedik osztály környékén egy tanár megkért minket, írjunk egy fogalmazást a szüleinkről és persze vegyük bele a foglalkozásukat is. Akkor derült ki, hogy a fröccsöntés kifejezés miért hagyta el olyan gyakran a szüleim száját. Bizony, mind a ketten a műanyagiparban dolgoztak. Hmmm. Így már világos.

Mára nem gyötörnek ilyen kételyek, személyesen is megismerkedtem a fröccsel, buliztunk együtt néhányszor, és már azt is tudom, hogy több fajtája van. Minden egyes típusa más-más nevet visel, mégpedig attól függően, hogy milyen arányban keveredik benne a bort a szódával. Na, de ne szaladjunk olyan messzire, kaptok némi történelmet. Az első fröccs Fáy András (író, politikus) pincészetében öltött testet. Akkor még spriccernek hívták, azonban Vörösmarty Mihály nyelvérzékeny fülének nem volt ínyére az elnevezés, ezért megváltoztatta. Úgy ítélte meg, hogy a szódásszifonból fröccsen a víz, így egyszerűen csak fröccsnek kell hívni a nedűt. Mindez 1842. október 5-én történt, azóta létezik az embereket mosolyra fakasztó „gyógyital”.

Kismértékben gyógyszer

És valóban. Egyes elképzelések szerint a szervezetnek szüksége van a jó minőségű, száraz fehér- vagy vörösbor antioxidáns tartalmára, így napi 2-3 dl bor nemcsak hogy nem árt, de még használ is. Egy-két pohár étkezéshez elfogyasztott fröccs - állítólag - segíti a szervezetet a lúgosításban, ugyanis szabályozza a vércukorszintet. Ezzel persze vannak, akik élesen szembeszállnak, hiszen lássuk be, mégiscsak erősen csersavas, alkoholos italokról van szó. Bármi is legyen az igazság, egyben mind a két fél egyetért: nem szabad túlzásba vinni ezeknek a „gyógyszereknek” a szedését sem, hiszen mint minden más orvosságot, ezt is túl lehet adagolni, akkor pedig már nem gyógyít.

Kézikönyv fröccshöz

Mint azt már említettem, több fajtája létezik a fröccsnek attól függően, milyen arányban tartalmaz bort és szódavizet. Ezek alapján a következő fröccsöket ismerjük:

  • Krúdy-fröccs: 9dl bor + 1dl szóda
  • Háziúr: 4dl bor + 1dl szóda
  • Lámpás: 15dl bor + 5dl szóda
  • Avasi fröccs: 7dl bor + 3dl szóda
  • Nagyfröccs: 2dl bor + 1dl szóda
  • Csatos: 10dl bor + 5 dl szóda
  • Házmester: 3dl bor + 2 dl szóda
  • Polgármester: 6dl bor + 4 dl szóda
  • Bakteranyós: 2,5dl bor + 2,5dl szóda
  • Kisfröccs/Rövidlépés: 1dl bor + 1dl szóda
  • Maflás: 5dl bor + 5dl szóda
  • Viceházmester: 2dl bor + 3 dl szóda
  • Alpolgármester: 4dl bor + 6dl szóda
  • Hosszúlépés: 1dl bor + 2dl szóda
  • Lakófröccs: 1dl bor + 4 dl szóda
  • Távolugrás: 1 dl bor + 9 dl szóda

1842 óta azonban az emberi elme dolgozott, és kitalált újabbnál újabb fröccsöket, amiknek már rég nincs közük az eredetihez, nevükben mégis ott szerepel a Vörösmarty által elkeresztelt ital. Néha málnaszörppel ízesítik a vizes bort vagy éppen boros vizet, máskor kovászos uborka levével helyettesítik a szódát. (Utóbbi fajtával még nem találkoztam élőben, de valahogy nem is vagyok rá igazán kíváncsi.) Az sem ritka, hogy vörösbort kevernek pezsgővel, vagy vörösbort kólával (Bizony, a híres VBK is egy fröccstípus!)

Azt gondolom, amíg világ a világ és élnek magyarok a planétán, addig a fröccsöt sem kell féltenünk. És nemcsak hogy kihalni nem fog, de ahogy látom, újabb és újabb típusai, változatai, ízesítései fognak napvilágot látni. Azon pedig elég, ha az okosok gondolkoznak csak el, hogy akkor most az alkohol hasznos-e vagy káros. Én egyszerűen csak maradnék a fröccs-öntésnél.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások