Mi ez?

Mi ez? – Föld Napja

6066

Persze kérdés, hogy akarod-e. Denis Hayes egyetemi hallgató nagyon is elkötelezett volt a változás iránt, ezért 1970. április 22-én egy mozgalmat indított útjára, amelyet ma a Föld Napjaként tartunk számon, és amelynek az idézett kérdés jelmondatává vált. Már alapításakor is huszonötmillió amerikai állt a kezdeményezés mellé, manapság pedig világszerte úgy tartják nyilván ezt a napot, mint a környezet védelmére irányuló egyik legfontosabb felhívást. 

A Föld Napja alkalmából a róla elnevezett alapítvány számos programot indít útjára, az egyik ezek közül a „Mit tehetsz Te?” online teszt, amelyben olyan kérdések is szerepelnek, mint például kuktában főzöm-e az ételeket, mivel ez sokkal egészségesebb és energiatakarékosabb. Ezt most olvastam először…A kérdőív értékeléséből kiderült, még nem vagyok elég környezettudatos, van még mit tanulnom, de jó úton járok. Ez biztató.

A negyvenedik évforduló alkalmából különleges eseményeket rendeznek az egész világon: Kabulban már egy hónapja tart a Nemzeti Facsemete Kampány, egy szingapúri középiskolában mától öt napon át egy órára lekapcsolják a világítást és minden elektromos eszközt, Srí Lankán pedig gyógynövényeket ültetnek az esőerdőbe.

Magyarországon sok településen szerveznek szemétszedő akciót, falutakarítást, Budapesten pedig a Gödörben Mégis mozog a Zöld elnevezésű, egész napon át tartó fesztivállal várják az érdeklődőket.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások