Közösség

Izland pokla

6053

Mindig megdöbbent és elmélkedésre késztet a természet rettentő ereje. Az, ahogy másodpercek alatt söpör el városokat a tornádó, amikor percek alatt összeomlanak épületek a földrengéstől és csak vízi úton közelíthetők meg városok a hetekig tartó esőzés miatt. Százezrek esnek olykor áldozatául egy-egy katasztrófának.

Alvó állapot

Az izlandi vulkánkitörés még nem követelt emberéletet, mégis, gazdasági elemzők szerint a légitársaságok dollármilliókban mérhető vesztesége lassíthatja Európa kilábalását a gazdasági válságból.

Bármikor újra megtörténhet

Egyelőre még szakemberek sem bocsátkoznak becslésekbe a tekintetben, hogy meddig lesz aktív a vulkán, és hogy a kilövellt hamu koncentrációja a légkörben mikor csökken jelentősen. Az viszont bizonyos, hogy a sziget keletkezéséből fakadóan a vulkáni működés rendszeres is lehet, hiszen az eurázsiai és az észak-amerikai kőzetlemez távolodásakor kitört magma megszilárdulásával jött létre Izland. A vulkáni kitöréseknek köszönhetően Európa második legnagyobb szigete folyamatosan növekszik.

Tűz és jég

Az Eyjafjöll gleccser alatt működésbe lépett tűzhányó nemcsak a légkörbe került hamu miatt veszélyes, hanem azért is, mert a mélyből előtörő hő megolvasztja a jeget, s ez áradásokhoz vezethet. A közelben lévő Markarfljot folyó vízszintje annyira megemelkedett, hogy elsodort egy hidat, és az izlandi televízió otthonaik elhagyására buzdította a környéken élőket.

Testközelben

Sosem jártam még Izlandon, de vulkán kráterénél már igen. Tizenöt évvel ezelőtt Szicíliában megmásztuk az Etnát. Iszonyatos hőségben caplattunk felfelé az emelkedőn, patakokban folyt rólunk a víz, mire a tetejére értünk. Mondanom sem kell, a látvány megérte a fáradalmakat: ahogy az ember lenéz a mély kráterbe, a szívverése is eláll. Elképzeli, ahogy ebből a tölcsérből megállíthatatlanul előtör a forró magma, ami elpusztít minden útjába kerülő életet.
Akkor persze ez csak az elme játéka volt, ám hazaérkezésünk után néhány nappal az Etna tényleg kitört. Összerándult a gyomrom a híradások láttán, elhessegettem a szemem elé úszó képeket, mert rettenetes volt még felidézni is a nyugvó tűzhányó helyett a magmát okádó krátert.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások