Divat

Istennőket teremt

6050

Vivienne Westwood pontosan tudja, mitől ájulnak halomba a hollywoodi és nem hollywoodi sztárok, és meg is adja nekik. Ez nemcsak a 68 éves brit tervezőnőt teszi még mindig lesöpörhetetlenné a divatpalettáról, hanem jól mutatja azt is, hogy a nők nem fordítanak hátat annak, aki istennőt akar faragni belőlük. Westwood pedig számos külföldi divatújságíró szerint pontosan ezt teszi közvetve, mert valójában az általa tervezett Lily-ruha az, amely mennyei magasságokba emel bárkit, aki csak belebújik.

Leona Lewis, Nicola Roberts és Sarah Jessica Parker

Az említett ruhadarabot akkor ismerte meg a világ, amikor Sarah Jessica Parker Carrie Bradshawként a Szex és New York mozi változatának egyik, látványorgiának is beillő jelenetében, beleszeretett a Lily-ruha hosszú, hófehér menyasszonyi változatába. A modellt pillanatok alatt elkapkodták annak ellenére, hogy 4530 fontba került (ez átszámítva körülbelül 1 359 000 forint). Népmesei fordulattal élve, a mi Westwoodunk sem volt rest, és tervezett néhány különböző színű és hosszúságú Lily-t, nyilván abból a megfontolásból, hogy valószínűleg sokkal több olyan nő rohangál szerte a világban, aki nem pont az esküvőjére keres ruhát. Így történt, hogy egyre több Lily-mutáns tűnt fel a különböző vörös szőnyeges eseményeken is. Anne Hathaway az Alíz Csodaországban, Emma Thompson pedig a Nanny McPhee és a Nagy Bumm londoni bemutatóján viseltek különböző színű és mérsékelten eltérő szabású darabokat. De láttuk már Lilyben az Oscar-díjas Sandra Bullockot, Leona Lewist vagy Nicola Roberts énekesnőket is.

Anne Hathaway, Emma Thompson és Sandra Bullock

A selyemből készült ruha titkát megfejteni lényegesen könnyebb, mint egy több ismeretlenes egyenletet megoldani – főleg nekem, aki analfabéta vagyok matekból. Nem kell hozzá előtanulmány sem, hiszen mindenki tudja, hogy a 90-60-90 álomméret vizuálisan dekódolva valójában egy homokóra formáját adja vissza. Az öltözködési tanácsadók, akik mostanság személyi stylist név alatt futnak, ezt a formát szeretnék előcsalogatni minden olyan nőből, aki testalkatilag más - azaz alma, körte, háromszög vagy fiús.
Westwood további trükkje, hogy a ruhába fűzőt épített, amely nemcsak összefogja a lagymatag húst, hanem egyenes tartásra kényszeríti viselőjét. Ugyanakkor a csípőrész ideális domborulatokat eredményez a vékony színésznőknél, de nem hangsúlyozza túl a kerekebb idomokat azoknál, akiknél van mit takarni. Kimondottan trükkös. Számomra egyedül a mellrész talány. Értem én, hogy az anyagtöbblet miatt nagyobbnak néz ki az is, ami valójában alig látszik, de Anne Hathaway cicijeit például szerencsétlenül eltorzította, és akinek meg szép melle van, azt nem hagyja érvényesülni. De ennyi alkotói szabadság, azt hiszem, jár a tervezőnőnek.

Kapcsolódó olvasnivaló:

Tüll és bakancs

Őrült Vivienne

Punk’s not dead

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások