Szépség

Orrfacsaró pacsuli

6008

Nyújtsa fel a kezét, aki a húsvéti locsolkodás hallatán első körben a büdös pacsulira asszociál. Ha most egymás mellett ülnétek mind, egy erdőnyi kezet látnék a levegőben. Pedig a pacsuli, illetve a pacsuli olaj sokkal többre érdemes, mint a mi szidalmainkra, hiszen amellett, hogy számos ismert, és szeretett parfüm alapanyaga, a hagyományos gyógyászatban és az aromaterápiában is alkalmazzák.

Mocsárszagú gyógyító

A pacsuli növény eredetileg Indonézia és Malajzia vidékén honos, de ma már számos más helyen termesztik. Európa Anglián keresztül ismerte meg, ahova a 19. században került be. A pacsuli igen sokoldalú: Ázsiában megfázást, fejfájást, hányingert és gyomorfájdalmakat kezelnek vele, Japánban és Malajziában mérges kígyók marása elleni szérumot készítenek belőle. A barna vagy borostyán sárga színű pacsuliolajat a szárított növény leveleiből nyerik. Illata édeskés, kissé pikáns, fás vagy földszagú, mocsaras, kissé penészesnek ható. Nem hangzik túl bizalomgerjesztőnek, pedig a pacsuliból nyert illóolaj, amelyet bármely gyógynövényboltban beszerezhetünk, gyulladáscsökkentésre alkalmas, jót tesz szorongás vagy depresszió ellen. Használják továbbá aknék, allergiás bőrgyulladások, visszérgyulladások és bélfertőzések kezelésére is.

Pacsuli: a kedvenced

A pacsuli illata a viktoriánus kor metaforája, abban az időben ugyanis a legnagyobb slágernek számított. Szárított növényeket illatzacskók, olaját nehéz parfümök tartalmazták. Reneszánszát a 60-as években élte: a dohányboltokban a marihuána illatát volt hivatott elnyomni. Bár Amerikában és Európában már nem tartozik a divatos illatok közé, akár hiszed, akár nem, te is használod. A keleti luxusparfümök elképzelhetetlenek nélküle, de sok fás és ciprusi kompozíció alapanyaga is. Christian Dior Miss Diorja, a Chanel Coco Madmoiselle-je, vagy Thierry Mugler Angelje nélküle nem lenne az, ami.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások