Divat

A különc divatkreátor

5977

Jean-Charles de Castelbajac az egyik legextrémebb még a nem hétköznapi tervezők között is - szezonról szezonra megdöbbenést kelt kreációival. Kollekcióiban rendre olyan furcsa minták jelennek meg, mint például a Disney mesealakjai - Mickey egér, Bambi vagy a Muppet show figurái -, de néha előfordul, hogy sztárok képmásait látjuk viszont ruháin, például Michael Jacksonét. Ezeket a hajmeresztő kreációkat előszeretettel hordják a kitűnni vágyó hírességek: Katy Perry, Lady Gaga vagy a Gossip énekesnője, Beth Ditto. Nézzük, honnan ered ez a fantasztikus kreativitás, és hogyan jutott el idáig a tervező!

Jean-Charles de Castelbajac, művésznevén JC/DC, 1949-ben született francia szülők gyermekeként Marokkóban. Már nyolc éves korától gyűjtötte a különleges műtárgyakat és más hasonló holmikat, palackból készült sapkákat, leveleket, egyebeket, s gyűjtőszenvedélyét később kiterjesztette minden olyan tárgyra, amellyel saját kis világot építhet.  

Bambik és Muppetek itt!

Tizenhat éves korában vette meg első műtárgyait, egy kollázst és egy rayogramot, s ekkoriban döntötte el, hogy a menedzsmenttanulmányok helyett inkább újra a divat felé fordul. Ennek első lépése volt édesanyja divatházának, a Ko and Co-nak készített kollekció. Ezután karrierje beindult, megkapta élete legcsodálatosabb megbízását: fel kellett öltöztetni ötezer papot, ötszáz püspököt és a magát a pápát is párizsi látogatásuk alkalmából. Ennek a kollekciónak az alapötletét a Noé bárkája történetben feltűnt szivárvány adta meg, ami kitűnő vezérszálnak tűnt, hiszen a történet szerint Isten azt mondta Noénak:,amikor meglátja az égen a szivárványt, akkor lesz közte és az emberek között béke.

Első saját kollekciójával 1973-ban jelentkezett a kifutón, ami forradalmi gyűjtemény volt sokak számára. Ebben a kollekcióban olyan váratlan és egyben hétköznapi darabokat használt, mint a takaró, a géz kötszer vagy a vitorlavászon. Ezekből az egyszerű, mindennapi anyagokból alkotta meg egyedi stílusát, ami leginkább a sci-fi és a középkor keveredésével írható le. A nyolcvanas évek hozták meg a rajzfilmfigurák megszületését is, ezeket az elemeket azóta is szívesen használja a kreátor. De a rajzfilmek mellett a tervező kedvenc időszaka a középkor is, mivel szerinte ez a kor nagyon közel áll a mostani időkhöz. Castelbajac úgy véli, a középkorban is és most is a képzelet irányít. Munkásságához Kant idézetét kapcsolja: " Az intuíció koncepció nélkül nem lenne sikeres." A művész személyes mottója: "Én én vagyok, és én nem követek semmit." JC/DC sohasem követi a trendeket. A kezdeti munkái után a történelem és a hősiesség még most is állandó hatással van munkájára, a zenével és a rock and rollal együtt.

Legújabb, 2010/2011-es kollekciójának fő motívuma Bambi - a mesebeli őzgida több ruhán is megjelenik, és van, hogy az egész ruhát betakarja. Erről a kollekcióról láthattok képeket a galériában.


A fenti írás gyakornokunk tollából származik, fogadjátok szeretettel!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások