Közösség

Gyilkos sorok

5972

"Tragikus körülmények között elhunyt" - amikor ezt halljuk, sejtjük, hogy nem ágyban, párnák között történt a végső elszenderedés. Régen megszokott volt, hogy azokban a hírekben, amelyek véres halálról szóltak, finoman, kegyeletteljesen fejezték ki a tényeket, de semmiképpen nem részletezték, hogy öngyilkos lett, levágta a fejét, széttrancsírozta a vonat, kilógtak a belei, és hasonló sokkoló képek nem voltak. 

Úgy tűnik, a harmadik évezredben elértünk oda, hogy ezek a súlyos részletek fel sem tűnnek, mindenesetre senki nem teszi szóvá, ha olyasmiket olvas, hogy "...először a két gyermekét végezte ki brutálisan baltával, majd pedig a feleségét ugyancsak ezzel az eszközzel. Később mindhármuk holttestét a gyerekszobába vitte, paplannal betakarta, majd saját maga megölésére tett kísérletet. A családfő fölvágta a csuklóján az ereket, majd több alkalommal mellkason szúrta magát, s amikor így sem sikerült véget vetnie életének, előbb homlokát feszítette a láncfűrész fogó pengéjének, majd a torkát vágta el a géppel." Miért nem háborodik fel senki, azokon a kegyeletsértő, ízléstelen, már a legsúlyosabb bulvárnál is mocskosabb leírásokon, amiket az elmúlt hetekben olvastunk az újságokban? Miért gondolják a hírszerkesztők, újságírók, hogy az olvasó mindenáron arra vágyódik, hogy borzongjon? Ez nem horrorfilm, ezek az élet tragikus pillanatai. Nem feltétlenül kell szórakoztatnia egy hírportálnak, nem? Maga a hír, hogy egy családfő bekattant, kiirtotta a családját, már magáben éppen elég sokkoló, mindenki el tud képzelni sajnos egy ilyen ámokfutást - ha akar. 

Naivan úgy gondoltam, hogy néhány órán belül majd eltűnik ez a részletes, véres beszámoló az oldalról, de nem, még hetek után is visszatérhetünk egy kis gyomorforgás érdekében. Vagy, ha nem leljük, ott a másik: "A sofőr legnagyobb megdöbbenésére a busz alatt egy már szinte teljesen széttrancsírozott holttestet talált.  A balesetet jelentették a rendőrségen, ahol a vizsgálat során megállapították: a busz előtt már több alkalommal átmentek a testen. A vérnyomokat megtalálták a többi busz alján." 

Nem ocsmány kihasználása ez a személyes tragédiáknak? Egy pillanatra fusson csak át az agyatokon az, hogy a szeretteitek valamelyikét csúnyán, szadista módon megölik, majd minden kegyelet, minden tisztelet nélkül napokon át azt olvassátok, látjátok a híradásokban, hogy hogyan lógtak ki a belei... 2010-ben senki nem foglalkozik már - Magyarországon - a mondanivaló nyilvános kifejezésének erkölcsi kérdéseivel.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások