Étel+Ital

Érezd az ízeket!

5960

A rengeteg mesterséges anyaggal, édesítőszerrel és cukorral készült élelmiszerek világában már azt se tudjuk, hogy milyen íze van például a valódi epernek, hiszen az epres csokinak sokkal epresebb íze van - persze mesterséges. Mindig is imádtam az intenzív, mesterséges ízeket, aminek meg is lett a hatása: az immunrendszerem szépen legyengült, ami egy csomó tünetet okozott, például, hogy fáradékony és ingerlékeny lettem. Zsófi, mióta itt vagyok, másfél éve szajkózza nekem, hogy kevesebb cukrot, több gyümölcsöt, zöldséget egyek, így most rászántam magam a nagy váltásra, már ami a táplálkozást illeti. Szerencsémre ebben a cukor- és szénhidrátmentes táplálkozásban sem kell leszoknom a süteményekről, édességekről, csupán a felfokozott ízek helyét elfoglalja egy természetes, visszafogottabb ízvilág. A bioboltokban kapható sütik ára nem túl olcsó, így jobban járunk, ha pár perc alatt mi ütjük össze az áhított süteményt. Jöjjön most két édesség recept, ami ízletes, finom és egészséges, na meg persze könnyen elkészíthető!

Almás pite másképp

Hozzávalók:
50 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt vagy tönkölyliszt
2 pohár natúr joghurt
1 tojás (sárgája és fehérje külön-külön)
30dkg margarin
egy kis szódabikarbóna és só
alma, dió és fahéj ízlés szerint a töltelékhez

A lisztet egy nagy tálba tesszük, belemorzsoljuk a margarint, majd beleöntjük a joghurtot és a tojássárgáját, végül pedig teszünk bele egy kis sót és szódabikarbónát. A tésztát alaposan összegyúrjuk, két részre szedjük, és mindkét adagot kinyújtjuk. Az egyik lesz a sütemény alja, amire a töltelék kerül, a másik pedig a teteje. A diót elég csak durvára darálni, az almát pedig nem árt előtte egy kicsit megdinsztelni. Az almát egy picit nyomkodjuk ki mielőtt a tésztára kerül, nem kell nagyon, hiszen a tészta és a dió is felveszi majd a levét. Miután a tölteléket a tésztára halmoztuk, rátesszük a másik kinyújtott darabot, amit villával jól megszurkálunk, majd a tojásfehérjével megkenjük. Sütőpapíros tepsibe tesszük, és (sütőtől függően) maximum fél óra alatt kisütjük.

Köményes, fahéjas süti

Hozzávalók:
60 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt vagy tönkölyliszt
15 dkg margarin
egy kis szódabikarbóna és só
3 tojás
ízesítéshez ízlés szerint kömény és fahéj

Az alapanyagokat összegyúrjuk - a margarint elmorzsoljuk a szódabikarbónás, sós lisztbe, majd hozzáadjuk a tojásokat, végül a köményt és a fahéjat. Az így kapott tészta kicsit ragacsos lesz, ezt az egyik sarkán kivágott zacskóba tesszük, ezzel adagoljuk a sütőpapírral kibélelt tepsibe. A kis halmokat körülbelül tizenöt percig sütjük.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások