Mi ez?

Mi ez? Édeskömény

5957

Tuti, hogy találkoztál már vele, legfeljebb nem vetted meg, mert fogalmad sem volt róla, hogy kiféle miféle lény ez, úgyhogy most segítünk elhelyezni a zöldséguniverzumban az édesköményt. Egyre nagyobb divatja van, pár éve még nehezen találtunk volna olyan zöldségest, aki portékái közt kínálta volna ezt a különös növényt, ma pedig már mindenhol ott virít, nézzük hát, mihez kezdhetünk vele.

A formára tetszetős édeskömény kissé édes ugyan, de a köményre nyomokban sem emlékeztet az íze, ami határozottan ánizsos. Ezt az ánizsaldehid jelenléte eredményezi, de számos egyéb illóolajjal is büszkélkedhet, például a transzanetollal vagy az alfa-fenchonnal. Ezek együttesen igen jellegzetes, de egyáltalán nem tolakodó ízt eredményeznek, ami főzés közben szinte az észrevehetetlenségig szelídül, ám salátákban, nyersen feldobja az ételeket. Olajos hatóanyagai mellett az édeskömény tartalmaz A és C vitamint, de ami a legjobb, hogy erjedés- és puffadásgátló, így emésztésjavítóként kiválóan működik. Bevethetjük akkor is, ha hormonaktivitásunkat növelnénk, ugyanis a női ciklusra pozitív hatással bír, és még a menstruációs fájdalmakat is csillapítja, cickafarkkal, komlóval pedig a klimaxon is segít. Ha ez még nem lenne elég, akkor vegyük hozzá, hogy kiváló köptető, étvágyjavító és hogy a prosztatarák megelőzésében is szerepe lehet. Teáját hasfájós babákon alkalmazzák puffadásgátló hatása miatt.

Honnan jött?

Az édesköménynek több változatát ismerjük, van a közönséges, a római és az olasz édeskömény - mind eltérő latin névvel büszkélkedhetnek. Alkalmazkodó növény, s manapság az összes kontinensen megél, még hazánkban is megközelítőleg ezerötszáz hektáron termesztik, így simán vehetjük a hazait is. Az ókori ember egyik kedvenc eledele volt,  Bulgáriában és Franciaországban pedig manapság is nagy mennyiségben termesztik és fogyasztják.

Mit csináljak vele?

Először is vedd meg, és gyönyörködj benne, én már a látványát is nagyon kedvelem, főleg, amikor felvágom, és rámmosolyog a vakítóan fehér belseje. No és persze ott van a kis kócos, zöld haja, amitől olyan friss, üde kinézete van. Ha megismerkedtetek, mosd meg, és vágd ketté. Látni fogod, hogy van egy kis torzsája, azt vágd ki, mert az kissé fás. Én ezt el szoktam majszolni nyersen, és egyébként is a nagyját még szeletelés közben megeszem, annyira kedvelem ezt a visszafogottan ánizsos ízt. Szerkezete a hagymáéhoz hasonlít, így könnyű kis cikkelyekre szétbontani szeleteléssel, és ha az egyszerű utat választod, zuttyanthatod is bele a salátába. Fűszer gyanánt a zöld haját is beleszóratod, bár annak nem sok íze van. Hogy salátádat milyen alapanyagokból, milyen öntettel állítod össze, rád bízzuk, de mindenképp kóstold meg előtt a köményt, mert ízét nem érdemes erős szószokkal elnyomni.

Ha nyersen már megbarátkoztatok, próbáld ki azt a nagyon egyszerű és nagyon üde levest, amit körülbelül tizenöt perc alatt elkészíthetsz. Fogod a gumót, gyorsan összekaszabolod, és úgy háromnegyed liter zöldség alaplében megfőzöd. (Én bio leveskockát használok ehhez - nem vagyok nagy leveskocka barát, de rossz a fagyasztóm, így nem tudok alaplevet eltenni.) Ha több levest szeretnél főzni, nem csak egy kis lábosnyit, nyugodtan dobj bele két egész édesköményt, íze olyan halvány lesz, hogy bőven elbírja. Fedő alatt főzd meg, ez pillanatok alatt megvan, majd botmixerrel pépesítsd. Tedd vissza a tűzre, és keverj el benne egy löttyintésnyi főzőtejszínt, pont annyit, amennyi ízlésednek megfelel. Nem baj, ha kis darabok maradnak benne, és nem teljesen homogén az egész leves. Keverd bele a kis zöld leveleit, ami látványra kapor, de ízre és illatra nagyon nem. Az édeskömény eredeti ízéhez képest egy nagyon könnyed, nagyon tavaszias, friss levest kapsz, amit én jelenleg napi szinten tudnék enni. Ha megszeretted, egyre bátrabban használhatod köretként, esetleg grillezve, netán halak mellé, légy kreatív!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások