Divat

Filmek a divatvilágról

5940

A fenti írás gyakornokunk tollából származik, fogadjátok szeretettel!A divatvilág rejtélyei, kulisszatitkai sem maradhatnak ki a filmesek témái közül, szerencsére néhány rendezőnek köszönhetően beleshetünk ebbe az oly sokat vitatott és izgalmas szakmába. Utánajártunk, és összegyűjtöttük azokat a dokumentumfilmeket, sorozatokat, amelyek a tervezőkkel, modellekkel, divatszerkesztőkkel egyszóval a divat világával foglalkoznak. Ezek azok az alkotások, ahol a ruhák, a sminkek, a divatbemutatók, az alkotók játsszák a főszerepet - a divatmániások legnagyobb örömére.

A stílus nagymesterei

Elsőként egy sorozatra hívnám fel a figyelmeteket, ami a Duna tévén futott egy-két évvel ezelőtt. A hat epizódból álló alkotás mindegyik része egy-egy világhírű divattervezőt mutatott be - Dolce & Gabbana, Jeanne Paul Gaultier, Alexander McQueen, Valentino, Michael Kors és John Galliano is helyet kapott a gyűjteményben. Ezek a tervezők különleges stílusukkal sokat adtak a szakmának, nevük örökre beíródott a divat történelmébe nem véletlen tehát, hogy a 2001-es dokumentumfilm-sorozat rendezője, Madelaine Czigler őket választotta témájául.

A tervezők itt!       

Az ördög Pradát visel                                                 

Az ördög Pradát visel című filmről már esett párszor szó itt a cotcoton, hiszen a divatvilág egyik istenéről mintázták a főszereplőt. Lauren Weisberger Főnöknőm egy boszorkány című műve szolgált a film alapjául, a sztori állítólag teljesen valós, a szerző tényleg dolgozott Anna Wintour asszisztenseként. A történetből megismerhetjük, milyen kemény munka egy vezető divatmagazin főnökasszonyának asszisztenseként dolgozni. Andy a legjobbak közé akar bekerülni, ezért nincs megoldhatatlan probléma számára, minden próbát kiáll, és a történet vége természetsen happy end.

A ruhákat, akárcsak a Szex és New Yorkban, itt is Patricia Fieldnek köszönhetjük, hiszen stylistként ő dolgozott együtt a szereplőkkel, ő állította össze az egyes jelenetekben viselt szereléseket. A tervezői kreációk között láthatunk Chanel, Valentino, Dolce & Gabbana és Calvin Kleint darabokat is. Ha lehet hinni a pletykáknak, akkor azért nem szerepel annyi valós divattervező ebben a filmben, mint például a Szex és New Yorkban, mert Anna Wintour többeket bukással fenyegetett, ha nevüket adják a produkcióhoz. Úgy néz ki, Anna már magára ismerhetett a film forgatókönyvében, ami kicsit sem esett jól neki, így megpróbálta lehetőségeihez képest bojkottálni a produkciót.

Kifutó a semmibe

A Kifutó a semmibe valóságos eseményeken alapuló dráma, ami a divatipar egyik valós árnyoldalát mutatja be. A film egy hetvenes-nyolcvanas évekbeli szupermodell Gia Marie Carangi sikeres és egyben tragikus életét dolgozza fel. Gia nagyon fiatalon hatalmas sikereket ért el: első fotózásán tizenhét éves korában vett részt, az egész divatvilág imádta őt, képei sorra jelentek meg a legnagyobb magazinok oldalain. Gia a gyorsan jött népszerűséggel nem tudott mit kezdeni, valamint magánéleti problémákkal is küzdött. E miatt a két tényező miatt hamar drogfüggővé vált, az akkori divatvilágban pedig nem volt nehéz ilyen szerekhez jutni. A drogfüggőség elhatalmasodott rajta, egy fertőzött tűtől HIV-pozitív lett, és mivel akkoriban nem tudták megfelelően kezelni az AIDS-et, huszonhat évesen belehalt a betegségbe. A filmben Giát Angelina Jolie játszotta, ezért a szerepért a színésznő a Golden-Globe díjat is megkapta.

Coco Chanel

A francia divat nagyasszonya ihlette meg legtöbbször a filmeseket, hiszen három film középpontjában is ő áll. Az egyik alkotás a hazai mozikban is vetített, Audrey Tautou főszereplésével készült Coco avant Chanel, amelyben Coco életének korai szakaszába pillanthatunk bele. A mű bemutatja, hogyan válik a társadalmi szabályokat felrúgó, még korunkban is utánozhatatlan divattervezővé.

A második alkotásban, ami egy amerikában vetített tévéfilm Barbora Bobulová alakítja a fiatal Cocot, míg Shirley MacLaine az idősebbet. Ez a film végigkíséri a designer életét, gyerekkorától egészen a divattervezővé válásáig.

A harmadik film az egyik legmeghatározóbb románcáról szól Igor Sztravinszkijjal. Az orosz zeneszerzőt 1913-ban látja először egy színdarabban, majd hét év múlva újra egymás mellé sodorja őket a sors. Viszonyuk akkoriban hatalmas felháborodást kelt a közvéleményben.


Divatdiktátorok

A Divatdiktátorok egy szatíra Robert Altman rendezésében. Az események főszerepében Szergej, az orosz szabó áll, aki Párizsba megy, és ott kalandok sorozatát éli át, még egy gyilkossággal is megvádolják. A jeleneteket egy igazi Párizsi divathét alatt forgatták, így feltűnik benne az összes híresség: Jean-Paul Gaultier, Linda Evangelista, Björk, Lauren Bacall, Elsa Clench. A történet helyett inkább a sztárokon van a hangsúly, de ezt senki nem bánja, hiszen bepillanthatunk egy valódi divathét színfalai mögé.

Szex és New York

Természetesen nem maradhat ki a sorból a világ leghíresebb, szinglikről szóló sorozata sem. A sorozat akkora népszerűségnek örvend, hogy az utolsó részt követően egy egész estés filmet is készítettek belőle, sőt nemsokára jön a második mozi is. A történet és a csajok mellett a ruháknak és persze a cipőknek jut nagy szerep. A stylist ebben az esetben is Patricia Field, akit ez a történet tett ismerté, Carrie-vel együtt bevésődött a neve minden divatrajongó agyába.

 The September Issue

A dokumentum film bemutatásáról, amely az amerikai Vogue 2007-es szeptemberi számának készítését követi végig már korábban írtunk. Az akkori hírekkel ellentétben nálunk sajnos, nem került a film a mozikba. "A mozi plakátján egy Annától idézett mondat olvasható: Fashion is a religion. This is the bible./A divat egy vallás. Ez a bibliája. Milyen igaz, hiszen Anna élet és halál felett uralkodik a divatiparban: könnyűszerrel sztártervezőt csinál bárkiből, emellett persze a legnagyobb neveket is képes tönkretenni." A film Facebook rajongói oldalán még több információt olvashattok.

 

Karl Lagerfeld- dokumentumfilm

Ez a 2008-as film az ikonikus tervező életét mutatja be, németalföldi gyerekkorától divatkirállyá válásáig. A dokumentumfilm a  francia Channel 5 csatornáján került vetítésre. A filmből megtudhatjuk, hogy édesapját nélkülöznie kellett, valamint hogy mindig is különbözni akart a többiektől, és hatalmas könyvtárába is betekintést nyerhetünk.


A fenti írás gyakornokunk tollából származik, fogadjátok szeretettel!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások