Mi ez?

Tetszik Gagarin szemcsije?

5906

A napszemüveg ha nem is emberemlékezet óta, de évtizedek óta komoly divat, hisz tudjuk jól, egy jól megválasztott napszemüveg öltöztet, eltakar, no és persze véd. Most azonban a védelem egy újabb fokára léphetünk, ugyanis a Mykita Eyewear számára tervezett Yuri fantázianéven futó darabok már a koponyánkat is védik. (A Mykita oldalát egyébként érdemes nézegetni, elég fincsi darabokat találhatunk.) Ihletőjük nem más volt, mint Jurij Gagarin, az első ember az űrben. Jurij hősiességét ültették át a napszemüveg dizájnba azzal a szürreális céllal, hogy egyfajta harcos fajt teremtsenek az új protektorral. A 2010-es őszi-téli szezonra dobják majd ki piros és fekete színekben, így nyilvánvaló, hogy az UV védelem helyett valami egészen másról van szó, amit földhözragadt elménk nem biztos, hogy ért, így nézzük meg a földtől elrugaszkodott ihletőt, magát Gagarint egy kicsit közelebbről!

Ki ez? Jurij Alexejevics Gagarin

Két dolog, amit kapásból felidéz a neve: Bajkonur, Vosztok-1. (Az asszociációs láncon tovább haladva a következő ugrás nekem egyértelműen a Csinibaba lenne, de ne kanyarodjunk el ennyire.) Szegény Jurij, ha még élne, nemrég ünnepelte volna születésnapját, ugyanis 1934. március 9-én született Moszkvától nem messze, két termelőszövetkezeti szülő harmadik gyermekeként. Testvéreit a II. világháború alatt németországi kényszermunkára hurcolták, de mind egészben hazatértek, így a család példás előmenetele folytatódhatott tovább. Jurij először öntőmunkási képesítésre tett szert, majd a szaratovi műszaki főiskolán nevelkedett tovább, később pedig megszerezte a könnyűgépes pilótavizsgát. Repülős képzése tovább folyt, MiG-15-re is levizsgázott, s egészen 1959-ig a  légibázison szolgált, ám ekkor bekerült a szovjet űrprogramba, húsz társával együtt.

Nem sokkal később, 1961. április 12-én a Vosztok-1 fedélzetén felröppent az űrbe, ahol száznyolc percet töltött el, és közben megkerülte a Földet. A száznyolc perc alatt előléptették őrnaggyá, és földetérése után Nyikita Hruscsov rázta meg jó alaposan a kezét. Ünnepelt sztár lett, és ahogy az lenni szokott, ezzel nehezen tudott mit kezdeni, így mind gyakrabban nézett a pohár fenekére. Persze nem söpörték félre, kis kitérő után a Csillagvárosban tevékenykedett, többek között a Szojuz-1 köröl sertepertélt, és kiképzéseket vezetett. Lassan újra elkezdett vadászrepülőkön is pilótáskodni - vesztére, ugyanis 1968. március 27-én ő és kiképzője lezuhantak, máig tisztázatlan körülmények között, de feltehetőleg baleset következtében.

Gaga Gaga Gagarin

Hogy hogy jön ide a szemüveg, az még mindig nem világos, mindenesetre kedvesek, hogy ily módon is adóznak a száznyolc perc dicsőséggel gazdagodott Gagarinnak. A különös sisak-szemüveg pedig bizonyára ugyanígy felhívja majd magára a figyelmet, mint ihletője, ha másért nem, hát azért, mert Lady Gaga is felvillantotta már. 

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások