Közösség

Mennyire szent a meccs?

5910

Persze, persze, nagyon sok csaj néz meccset, főleg, ha EB vagy VB van, és lehet a jóképű olaszoknak, a macsó spanyoloknak vagy éppen a divatos angoloknak szurkolni. Ez a két bajnokság egyébként is hetekig tart, a kocsmák ideiglenes vásznakat szerelnek fel, és egy pár sör mellett senkinek nincs komolyabb ellenvetése, hogy megtekintsen egy mérkőzést. Tegyük hozzá gyorsan, mielőtt általánosítással vádolna bárki, hogy nem kizárólag a csajok vannak így a focival, sok férfi is csak elvétve nézi meg a mérkőzéseket, és ez a két csoport sosem fogja megérteni azt az elkötelezettséget, ami egy focirajongót kedvenc csapatához köt. A "nyertÜNK", "kapufát rúgtUNK", "kiestÜNK" - világát. Amíg nem éltünk még együtt vérbeli szurkolóval, fogalmunk sem lehet róla, hogy A csapat valóban a fontossági sorrend előkelő helyén foglal helyet, hogy "A csapatot nem mi választjuk, hanem az választ minket", hogy a meccs ideje szent, a csapat szent, és talán csak egy haláleset vagy a gyerek születése az, ami képes felülírni egy kupadöntőt. Bármilyen érthetetlen is, nincs mit tenni, el kell fogadni, és szerencsés esetben a társ idővel belátja, megérti: vagy megszokik vagy megszökik, más út nincs. Persze lehet együtt meccset nézni, lehet érdeklődni, el lehet utazni a feltétel nélkül imádott csapat feltétel nélkül imádott városába, de ez nekünk sosem jelentheti azt, amit nekik, és ezzel nincs is semmi baj. A foci az foci, a csapat az csapat, a szurkoló pedig szurkoló, aki alapvetően azt szereti, ha szurkolótársaival együtt egy kocsmában kiabálva izgulhat. Úgy igazán.

Kérdés, hogy mi van, ha a szíve utolsó rezdüléséig elkötelezett férfi komoly válaszút elé érkezik? Mi a helyzet, ha eljön a várva várt rangadó napja, ám a barátnő más programot erőltet, a főnök dolgozni küld, ha olyan helyzet áll elő, ahol komolyan ki kell állni, és végigharcolni a meneteket: a meccs szent, majd máskor megyünk. Ezt a kérdéskört feszegette a Heineken talán legjobban sikerült kampánya, amit körbe is lelkesedett mindenki, akihez eljutott, és persze a neten és a blogszférában futótűzként terjedt. Alant a videó, amit még akkor is érdemes végignézni, ha nem vagy angolos, mert az érzés megfizethetetlen. Ha az vagy, ugorj egy bekezdést, addig pedig nézz!

Azért segítünk. A Real Madrid AC Milan összecsapás napjára egy - kamu - művészeti fesztivált rendeztek klasszikus zenei koncertekkel, s hozzácsaptak rengeteg beavatott embert. Barátnőket, feleségeket, egyetemi tanárokat, főnököket, csupa olyan embert, akik érzelmi zsarolással, paranccsal, kéréssel, célozgatással rávehetik a fanatikus olasz focirajongókat, hogy elképesztő belső lelki tusák árán, de valamiért a vonósnégyesre szavazzanak a futballmeccs helyett. A megroppant gerincű és lelkileg összetört férfiak és a beavatottak annak rendje és módja szerint el is kezdik a műélvezést, ám a tizenötödik percben a projektoron megjelenő mondatokból elkezdik érezni, valami nem stimmel. Milyen nehéz nemet mondani a főnöködnek? És a barátnődnek? És a meccsnek? Te tényleg képes voltál lemondani a Real-Milanról? Persze ekkor már mindenki röhög és tapsol, és elkezdik együtt nézni a meccset.

A kampány sikere elsöprő volt: másfél millióan nézték a közvetítést a televízióban élőben, a Heineken oldalára több mint öt millióan kattintottak, az életérzést átadták, a férfiakat megfogták. Nekik tehát bejött. És neked?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások