Mi ez?

Juli suli záróvizsga

5907

A Juli suli azzal a céllal indult útjára, hogy bebizonyítsuk, igenis lehet környezettudatosan élni, tudatosan vásárolni és vegyszermentesen létezni. Eltökélt szándékunk volt az elmúlt két év alatt, hogy megmutassuk, képesek vagyunk úgy létezni a hétköznapokban, hogy nem vásárolunk meg össze-vissza mindenféle felesleges dolgot, hogy nem használunk vegyszereket, és hogy felelevenítünk és magunkévá teszünk minden praktikát, ami nagyanyáink teljesen természetesen használtak.

Mi-Tu-Ház

Biztosan sokan emlékeztek még a Mi-Tu-Ház című tévésorozatra, amiből szintén számtalan ötletet meríthettünk a mindennapi életünk egyszerűbbé, olcsóbbá, egészségesebbé tételéhez. Az első órák során áttekintettük, hogy mire van feltétlenül szükségünk a háztartásban, hogyan lehet úgy tisztára varázsolni az otthonunkat, hogy ne használjunk vegyszereket.

Vegyszermentesen

Sokszor végiggondoltuk már, mi az, amit tényleg meg tudunk tenni a környezetünkért és közvetlenül megtapasztalhatjuk annak jótékony hatásait. Nem biztos, hogy érzékelni fogjuk rövid időn belül, hogy kevesebb ivóvizet szennyezünk be, de érezhetjük közvetlenül a bőrünkön is, a pénztárcánkon és az otthonunkban, hogy rendben mennek a dolgok, vegyszermentesen. Nincsenek mosópor szemcsék a megszáradt ruháinkban, nem viszketünk, miután felvettük a tiszta pulcsinkat. Nem szárad ki a bőrünk teregetés után, pusztán a nedves, mosószeres ruhával történő érintkezés miatt - sorolhatnám a komolyabb hatásokat, miszerint megfogadjuk hogy kevesebb kemikáliát juttatunk a vízkészletünkbe, védjük a környezetet, a bolygót, bár ezek így túlságosan patetikus célok, de megtanultuk! Leszedjük a vízkövet, eltüntetjük a penészt, felszippantjuk a port, és persze nem az orrunkkal.

Ismerkedj meg Julival, itt!

Energiatakarékosan

A haladó leckék egyike az energiatakarékos háztartás vezetése volt. És bizony a takarékosságba az is beletartozik, hogy magunk pucoljuk a WC-t, nem takarítónőnek fizetünk, bár tény, hogy az elektromos kütyük sokszor kisegítenek vagy épp felidegesítenek, pusztán a létükkel - mondjuk amikor kifognak rajtunk egy csinos kis fagyással, és nekünk kell felolvasztani, kidzsuvázni. De persze ez a gyönyörű az otthonunkban: ahhoz, hogy szolgáljon, nekünk is adnunk kell.

Mosónők

Persze nem álltunk meg a takarításnál, a konyhánál, hiszen a fürdőszobában található talán a legtöbb vegyszer. Leteszteltük, hogy lehet-e vegyszer nélkül tisztára mosni a ruháinkat, de nem ám a patakban, sulykolófával, hanem mosógépben sikerült mindez. Persze, amikor még a szánkba is vegyszereket teszünk, nehéz bebizonyítani, hogy lehet a fogmosás is bio, de ez is sikerült! Ha már a fürdőben vagyunk, mindenképpen emlékeznünk kell a vizsgán arra, hogy szépségápolással kapcsolatban is nagyon sokat tanultunk Julitól! Készítettünk krémeket csupán a kamrában található cuccokból, illatosítottunk, megbeszéltük, hogy milyen előírásokat kell betartanunk, ha szép lábakat szeretnénk, és figyelmeztettünk benneteket, hogy a tubust mindig ki kell nyomni, fel kell hasítani, mert vannak még aranytartalékaink. Kinyomoztuk korai őszülésünk titkait, még egy vietnámi lány segítségét is igénybe vettük, ahhoz, hogy igazán szépek legyünk. Miután flottul néztünk ki, már csak a kényes ruhadarabjainkat és cipőinket  kellett rendbe szedni, és mehettünk is hódítani a pasikat, természetesen a gyomrukon át.

Hasi nasi

Persze mielőtt saját otthonunk lett volna, elmentünk lakásnézőbe, kiderítettük, hogy mire kell odafigyelni hivatalos ügyintézés során. Szép rendet tettünk, befűtöttünk és be is vetettük magunkat a gasztronómia gyönyöreibe! Először is bevásároltunk, de nem ám a luxus kajákból, hanem spórolósan, hiszen válság bármikor lehet. Erre a témára fűztük fel a kaja újrahasznosítási tudományunkat és azt is, hogy az elrontott kajákat hogyan lehet megmenteni. Persze, velünk is előfordult, hogy egy-egy elrontott ételre nem találtunk megoldást, de legalább jót nevettünk. A fűszerezés tudományát nagyon hamar elsajátítottuk, hiszen minden étkünk alapja a jóféle ízesítés. Megismerkedtünk sok-sok előételnek való alapanyaggal, készítettünk ehető krémeket, kiderítettük a tojásokon lévő titokzatos számjegyek jelentését, és elmentünk gombázni.

Menüsor

Juli suli növendékei annyira sokfélék, hogy sorra vettük a fogásokat, hogy mindenki megtalálja a számára leginkább ízleteset, főztünk leveseket, rakott ételeket, salátáztunk, de még desszertre is maradt energiánk. Megfejtettük a habarás, a rántás titkát, és még olyan banálisnak tűnő tudást is magunkra szedtünk, mint a citrusfélék hámozása. Miután felfaltunk amennyit csak bírtunk, kénytelenek vagyunk csomagolni is. Nem mindig tudtuk, hogy mit miben érdemes tartani, de hatékony segítséggel, ezt is megtanulhattuk a Juli suliban. Miután a csomagolástechnikánkat tökélyre fejlesztettük, már csak a fagyasztással kellett megbirkóznunk. mindent elcsomagoltunk, tartósítottunk, most már csak le kell részegednünk! Ünnepeljük, hogy levizsgáztunk!

Ésszel!

Miután telezabáltuk magunkat, megrészegedtünk a sörkorcsolyáktól, ideje elgondolkodnunk az egészségünkön is. Juli ehhez is remek tanácsokkal szolgált, kezdve a böjttől az alvászavaron át egészen a különböző betegségek kezeléséig.

Koccintsunk a sikeres vizsgára!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások