Divat

Fapapucsos szirének

5908

Bár így a foltokban hóval borított március közepén is még szinte elérhetetlennek tűnik a tavasz, a nyárról pedig álmodni sem merünk, mégis sok írásban tájékoztattunk már titeket a 2010-es tavasz-nyári stílusról. Most tematikusan egy csokorba gyűjtöttük ezeket az cikkeket, hogy tisztában legyetek a szezon legmenőbb trendjeivel.

Irányvonalak

Színek
Még 2009 végén vázoltunk fel nektek néhány irányvonalat, ami meghatározza majd a melegebb évszakok trendjeit, de elevenítsük föl, mik is voltak ezek! Az Eljövendő gönceink című írásban leginkább a színekre helyeztük a hangsúlyt, készítettünk gyűjteményt élénk kék és meleg narancssárga színekből, de a hűvösebb, halványabb, zöldes-sárgás tónusokat is bemutattuk - ezek is vezető színek lesznek 2010-ben. 
Minták
A színek mellett egy uralkodó mintája is lesz a 2010-es tavasz-nyári szezonnak, mégpedig a virágminta. Fel is tettük nektek a kérdést:  Boruljunk virágba? A virágminták vidámmá teszik öltözékünket - persze ebben az esetben fokozottan kell ügyelni arra, mivel is párosítjuk.
Haute couture
Egy összeállításban a ready-to wear darabok mellett a haute couture kollekciókat is végignéztük, csak hogy gyönyörködhessünk. Ezeknél a ruháknál nincs megkötés, tényleg kedvükre szárnyalhatnak a tervezők, akik ezt szezonról szezonra meg is teszik.


Amazonok
Az először említett cikkben még láthattatok egy összeállítást amazonos szettekből is, itt pedig katonás darabokból. Ezek a bőrből, farmerból készült öltözékek harcias, erős nőknek készültek. A természetes földszíneket előnyben részesítő irányvonal megtalálható volt a Balmain, Marni és Etro kollekciókban is.
Férfias

A férfias, elegáns összeállítások is számos kollekció alapját képezték, láthatóak voltak a Ralph Lauren és a Max Mara ház kifutóján. Volt, aki a férfi öltönyt ültette át a női ruhatárba, s volt, aki a gengszterek öltözetével tette ezt.


Kiegészítők
Külön cikket szenteltünk a legnagyobb tervezők által kreált kiegészítőknek is, hiszen egy táska vagy cipő rengeteget dobhat a szerelésünkön. Az Egészítsd ki! című írásban láthattatok több gyűjteményt táskákból, cipőkből.
Összeállítások

A Variációk kombinációkra címet viselő anyagban egy kabátból, egy cipőből és egy táskából álló összeállításokat készítettünk nektek különböző stílusokban. Az elérhető márkák kínálatából válogattunk, így bármelyik galériában látható darabot ti is könnyedén megvásárolhatjátok!


Tervezők

Use
A Use egy nagyszabású divatbemutató keretében tárta a szakma elé legfrissebb kreációit, a gyűjteményről és az eseményről itt olvashattatok egy beszámolót. "Lágy rózsaszínes, kékes-zöldes, barnás pasztell színeket használták a Use tervezői is. Mintás anyagokat természetesen nem láthattunk, viszont a textúrákkal játszottak a designerek. A szabásvonalak most is Use-osan letisztultak, minimalisták voltak, egyszerű csinos vonalvezetésű szoknyák és nadrágok vonultak fel, amelyek szabása helyenként merev, geometrikus volt. A kivillanó cicifixeket a Use kreátorai beépítették, több felső is ejtett nyakrésszel, az adott felső melltartórészét kivillantva készült."


Je Suis Belle
A Je Suis Belle tavasz-nyári szettjeit is bemutattuk nektek, a lookbookból a Szép leszel címet viselő cikkben láthattatok ízelítőt. "A pasztelltónusok helyett színek inkább sötétebbek, mélyebbek voltak. A színátmenetes textilekből a Je Suis Belle stílusának megfelelő szabású darabokat alkotott, a játékos meseszerűséget ezúttal sem hanyagolta a kollekció. A kollekcióból a kedvencem a színes szalagokkal kombinált kalapok, egyébként a gyűjtemény a nadrágok helyett inkább a rövid és hosszú ruhákra, szoknyákra koncentrál."Nubu
A Mono Fashion saját márkája, a Nubu gyűjteményével is foglalkoztunk az üzlet kirakatával együtt, ami tavasz hírére már teljesen kivirult. A Nubu ezúttal is visszafogott színű alapdarabokat kínál, amiket mindenki beépíthet a ruhatárába, és saját stílusához passzinthat.
Fehér

Korábban egy interjúban faggattuk Fehér József táskatervezőt munkájáról, márkájáról, amikor pedig piacra dobta 2010-es kollekcióját, azt is bemutattuk nektek. Józsi táskái egytől-egyig kézzel készülnek, a bőrből és textilből szövött csodás darabok fekete, mélykék és vajszínben kaphatóak.

Trendek

Blézer és hosszú nyári ruha
A hosszú nyári ruha és blézer párosítás az egyik kedvenc 2010-es trendem, hiszen ehhez nem kell mást tenned, mint összepárosítani a már több szezonnal ezelőtt beszerzett hosszú nyári ruhádat és a kedvenc blézeredet, farmerdzsekidet, és kész is a legújabb divat szerint készült szerelés.
Bringás gatyák

Általánosban iszonyatosan menők voltak a bringás gatyák, ruhával vagy hosszú pólóval viseltük ezeket a térd főlé érő leggings-eket. A Támadnak a bringás gatyák! cikkben erről az újból hódító retró trendről olvashattok, hiszen a bringás gatyák, ha nem is neon színekben, de visszatérnek.


Pantalló
Szintén az általános iskolából lehetnek ismerősek a talpas nadrágok, azaz a pantallók. Ezek a bővebb szabású talpas cicanacik is újból hódítanak 2010-ben, a Chloé rengeteg ilyen nadrágot vonultatott fel, de már az angol üzletben az asos.com-on is kaphatóak.

Bőrpóló
Olvashattatok egy anyagot az egyik legmegdöbbentőbb trendről, a bőrből készült felsőkről is. A Celine és Phillip Lim divatházak is ebből a nem túl nyárias anyagból alkottak felsőket a kollekciójukba. Ebből biztosan nem lesz világméretű trend.


Cicifix
A Kivillanó cicifixekkel egy nagyon hosszú összeállításban foglalkoztunk. Bár a korábbi szezonokban is fel-fel bukkantak melltartó villantós modellek, 2010-ben szinte minden kollekcióban láthatóak voltak. A Dior háztól kezdve egészen a Use-ig mindenhol találkozhattunk olyan felsőrészekkel, ahol a melltartó játszotta a főszerepet.
Csipkés térdvédő

Egy másik különleges eleme az eljövendő évszaknak a francia divattervező, Vanessa Bruno által kreált csipkés térdvédők. Ha nem szereted mutogatni a térded, akkor ez imádott kelléke lesz az öltözködésednek.


Fapapucs
Karl Lagerfeld után, aki a Chanel háznak tervezett fapapucsokat, a Louis Vuitton vezetője, Marc Jacobs is szegecselt, fatalpú papucsokat adott a modellekre. A 2010-es szezon harmadik nagy visszatérője lehet a klumpa, ami nemcsak divatos, de kényelmes és egészséges is.
Férfias cipők

A klumpák mellett a férfias stílusra rímelve férfias lábbelik kerülhetnek a divatkövetőkre. A Lopd el a pasid cipőjét! cikkben pont az ilyen stílusú lábbelik vásárlására buzdítottunk titeket. hiszen ez egyszerre elegáns és kényelmes, kitűnő választás, ha nem akarsz egész nap magas sarkúban bukdácsolni.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások