Szépség

Életben vagy

5909

Legelvetemültebb számításaink szerint fél éve tél van. Érthető, hogy azok számára akik nem kifejezetten kedvelik a telet, az elmúlt hat hónap várakozásból állt. Ha minden jól megy, már csak napok választanak el minket az igazi tavasztól, mondhatjuk, hogy vesszőfutásunk a hideggel immáron hosszú hónapokra véget ér. Ezek voltak a jó hírek, most jöjjenek a rosszak. Mindannyian tapasztaljuk magunkon a hideg hatását, ami többnyire száraz, húzódó arcbőrünkön, hasonlóan "finom" állapotú kézfejünkön mutatkozik, hiszen táplálásért ordító testünk az, ami a tél végeztével ápolásra szorul. Rendben, de hol kezdjünk neki, és ami még ennél is fontosabb: milyen termékekkel és trükkökkel felvértezve érdemes nekilátni a nagygenerálnak, melynek végén jóleső nyugodtsággal és elégedettséggel konstatáljuk: Életben vagyunk!?

Mielőtt nekilátnánk az állapotfelmérésnek, válasszuk szét a test- és arcápolást, hiszen ez a két terület különböző renoválást igényel. Mint ahogy egyik kommentelőnk is megfogalmazta a napokban, ha egy kozmetikumon azt olvassuk, hogy egyaránt arc- és testápoló, jobban tesszük, ha olyan gyorsasággal visszahelyezzük a polcra, mint ahogyan levettük. Miután feltérképeztük fáradt testünk legfáradtabb porcikáit, el is kezdhetjük az alapos tatarozást. Mi az alábbi a termékeket ajánljuk a kivirágzáshoz.

Nyák, nyák, csiganyák

A cotcoton valaha olvasott legbizarrabb kozmetikumról lesz most szó. Bizarr, bizarr, de lényegében csak saját undorunkat és buta prekoncepciónkat kell levetkőznünk. Képzeljünk el egy luxus biofarmot, ahol száz és száz pettyes éticsigát nevelgetnek, míg végül a csiguszok a keleti kényelmet az utolsó cseppig kiélvezve, sok-sok lecsepegtetett nyákkal hálálják meg a törődést. Ami nekünk egy Bükkben fekvő hotel resort and spa, az az éticsigáknak bizonyára a spanyol Armonia kozmetikai márka gondozásában működő biofarm, ahol beszerzik a csiganyákot, majd később különböző krémekbe vegyítik, méghozzá igen magas koncentrációban. Igen, jól értitek: amit a hálókon grasszáló csiguszok maguk után hagynak, azt mi magunkra kenjük. Hogy miért? Hát, azért mert több áldásos hatása is van ennek a természetes nyálkának, nevezetesen ráncfeltöltő, pigmentcsökkentő és hidratáló hatású. Oké, ezekből kettőt elvileg minden valamirevaló krém képes produkálni, de mi a helyzet a pigmentfoltokkal?

A sikertörténet nem egy laboratóriumban kezdődött, hanem azokban a falvakban, melyekben a serény munkások puszta kezükkel szelektálták a csigákat, majd meghökkentő dolgot tapasztaltak. Ügyesebb kezükön - vagyis azon, amelyik többet érintkezett csigákkal - elhalványultak a pigmentfoltok, sőt a bőr simább és feszesebb volt. Ez persze a szorgos kezű munkások és a márka hazai forgalmazója, a Naturelle Kozmetikai Kft verziója, de hogy mi a saját verziónk? Hát, konkrétan csiganyákosítottuk a cotcot szigetet.

Kézkrém, testápoló és szemránckrém, csordultig tele csiganyákkal várta, hogy magunkra kenjünk. Megtettük, sőt a kézkrém szerkesztőségi kedvenc lett (bár Zsófi ma reggeli háromnegyed órás mosogatását a vállalati konyhában nem vészelte át), olyannyira, hogy még az accountosok is nálunk kuncsorognak némi hidratálásért. Lényegében olyan, mint bármely más kézkrém, viszont ebből is mint minden jobb termékből, elég csak keveset felkennünk. Beszívódási ideje nem túl gyors, viszont kellemes réteget képez a bőrön, ami nem hátráltat abban, hogy bármihez bátran hozzáérjünk, hiszen nem hagy zsíros nyomot. A testápolóval hasonló a helyzet, bár az illatában én érezni véltem némi csiga esszenciát, de az is lehet, hogy csak nem hagyott nyugodni a tény, hogy mit kenek magamra. Ez viszont nagyon gyorsan beszívódik, és tényleg puha lesz tőle a bőr - persze csak akkor lesz igazán maradandó a hatás, ha naponta krémezünk. Kétségtelen, hogy a szemránckrém által elért eredmények izgattak minket a legjobban, hogy vajon mi történik ha csiganyákot kenünk a ráncokra. Látható eredményekkel zártuk a kísérletezés, sőt megtudtuk, hogy a zselészerű krémmel nagyon könnyű bánni, továbbá bátran felvihetjük a hidratálókrém alá us. Egy valamivel vigyázzunk: ne dörzsöljük a bőrünket, mert a szérum be nem szívódott része cafatokban távozik az arcunkról! Összegezzünk: ráncos, pigmentfoltos és száraz bőrre ideális választás a parabénmentes Naturelle termékcsalád, csak az amúgy teljesen felesleges undort kell elfelejtenünk.

Hol? Patikában és bioboltban.
Mennyiért? Szemránckrém: 3800 Ft, Testápoló: 6800 Ft, Kézkrém: 5600 Ft

.. és locsoljuk meg egy kis olajjal!

Nem, nem főzünk, hanem szűken mért pénztárcánkból kiindulva olyan megoldáshoz nyúlunk, ami tuti beválik. Ha bőröd szuperérzékennyé vált, ha foltokban szárad, ha a reggeli mosakodás után vörös foltok néznek vissza a tükörből, átérzed, amikor mindezt megelégelve kozmetikusi tanácshoz fordultunk. Ő homoktövis olajat ajánlott, és kapaszkodjatok meg, de tökéletesen bevált. Mindössze három-négy csepp összekeverve a napi arckrémadaggal csodákra képes, és ugyanezt megtehetjük - természetesen nagyobb dózissal dolgozva - testápolásnál is. Az olajat minden várakozás ellenére pillanatok alatt felszippantja a bőr, semmiféle kellemetlen fény nem marad hátra, pár perc elteltével már sminkelhetsz is.

Hol? Bioboltokban, patikákban
Mennyiért? 1500-1800 FT

Popsisimi?

Biztosan veletek is megesett már, hogy a pokolba kívántátok azt a belsőépítészt, aki vakító fehér színnel világító mennyezeti spotlámpákat álmodott meg a próbafülkék megvilágítására. Ezúton is üzenem, szemét húzás volt, és nemcsak azért, mert még a legtökéletesebb bőrt is visszataszítónak mutatja, hanem azért is, mert mindent kiemel, ami előnytelen. Ó igen, és a próbafülkében pedig még vetkőzünk is, így megkerülhetetlen, hogy szembesüljünk azzal, amit mindaddig csak fürdőszobánk magányában vizsgálgattunk: Szia, narancsbőr. A helyzet korántsem kilátástalan, már csak azért sem, mert mi még nem tartozunk az igazán veszélyeztetett korcsoportba. (Itt fel lehet idézni a balatoni lángososnál sorbanálló, egyrészes fürdőruciba paszírozott testek hepehupás látványát.) Korcsoport ide vagy oda, ha egy kicsit is kialakulni látszik a probléma, érdemes a prevenció jegyében megmunkálni a kényes területet. Pontosan a comb fenék alatti részéről, a fenék alsó szegmenséről beszélünk és a hatásos ellenszerről, a Vichy Celludestock narancsbőr elleni legújabb kréméről.

A Vichy termékeitől már megszokott minőséget kapjuk, vagyis a krém kellemes illatú és könnyű textúrájú, épp ezért nem okoz gondot hosszú percekig kenegetni a nem túl szemrevaló területeket. Itt valóban fontos a technika, hiszen a krém koffeint és Lipocidine-t tartalmaz, mely antioxidáns hatású növényi hatóanyag. A hangzatos név mögött valódi működési mechanizmus rejlik, hiszen ha alaposan és megfelelően trükközünk a krémezéssel, már-már csodát tapasztalunk. A trükk igen egyszerű: a narancsbőrös területen fokozzuk a vérkeringést, amit váltózuhannyal, de határozott körkörös mozdulatokkal is elérhetünk. Ebbe a pirosló élettel teli bőrbe dolgozzuk el a Celludestock-ot - én azt tanácsolom, hogy minden nap, lefekvés előtt. Mire megszoknánk az esti fenékkrémezést, már épp annyit javul a helyzet, hogy elég két- vagy háromnaponta pepecselnünk, persze csakis akkor, ha komolyan gondoljuk a változást és ennek érdekében életmódunkat is megreformáljuk. Egyre több lesz a szezonális zöldség és gyümölcs, tessék bőséggel fogyasztani őket, igyunk bőséggel, ez alapvető követelmény, és persze lassacskán a bringát is kiszabadíthatjuk a pince sötétjéből. (A narancsbőr betokosodott méreganyagok és zsírok összessége, amiket a nyirokrendszer nem képes elszállítani, s ennek három fő oka: ülőmunka, kevés folyadék, sok rossz minőségű, adalékanyagos élelmiszer.) Ja, és a Vichy anticellulit készítménye nemcsak a bőr alatt lerakódott méreganyagoktól szabadít meg, de piha-puha tapintású bőrrel is megajándékoz, amiről hidd el, hogy lesz, aki nem szívesen veszi le a kezét...

Hol? Kizárólag patikában.
Mennyiért? 6499 Ft

Vérpezsdítő papika

Más hatóanyagokkal, de hasonló hatást érhetünk el az Ilcsi féle paprika krémmel vagy géllel. Ezek a kapszaicin tartalmú készítmények (utóbbi fahéjolajat is tartalmaz) olyan erős vérbőséget okoznak, hogy a kezelt terület idővel lángvörössé válik, ám ez az, ami lehetővé teszi, hogy a pangó anyagok távozhassanak. A bőrt hatékonyan feszesítik, és kúraszerűen alkalmazva a narancsbőrön is segítenek. Ha belevágunk, két-három naponta vigyük fel, alaposan masszírozzuk be, majd fóliázzuk be 20 percre az érintett részeket. Alaposan mossunk kezet, mert brutálisan mar, és a kúra ideje alatt legalább három litert igyunk naponta, hisz valamivel ki kell mosni a sok cuccot.

Hol? Kizárólag Ilcsi kozmetikákban.
Mennyiért? 2-3000 Ft

A napfény rossz, értem?

Az imént már elátkoztuk a neonokat, most pedig a napfény következne, de féljük annyira az égitestet, hogy nem záporoztatunk rá szitokszavakat, ehelyett inkább tanuljunk meg kellően védekezni ellene! És hogy mivel? Igen, napvédővel, kiváló válasz, de itt álljunk meg. A napvédő krém nem egyenlő azokkal a műanyag flakonokba zárt kétes löttyökkel, amiket akciós áron raklapról kínálnak a hipermarketekben. Ha tényleg biztonságban akarjuk tudni bőrünket az egyre égetőbb napsugaraktól, bőrtípustól függetlenül minimum húszas faktorszámú készítményt vásároljunk! A magas faktorszám ellenére ugyanolyan szépen lebarnulhatsz, sőt, bőröd még egészségesebb lesz, hiszen nem szívja ki minden javát az égető napfény. Teljesen jogosan húzzátok fel a szemöldökötöket eme szavak láttán, hiszen hol van még a tűzforró nyár, ugyebár.

Tény, hogy az izzasztó hónapokig még jó néhányat kell aludni, viszont arcbőrünk védelme már most időszerű. Remélem, hogy itt és most már hasztalan az SPF-ek, UVA-k és UVB-k bűvköréről beszélnünk, hiszen mindenki tisztában van ezekkel a kifejezésekkel. Napvédőt nemcsak önmagában, hanem más készítményekbe sűrítve is használhatunk, így a valamirevaló arckrémekben és alapozókban már jóideje van napvédő, de a La Roche Posay Antihelios termékcsaládjának egyik újdonsága mégis különbözik az eddigiektől, mi ezt próbáltuk ki. Lényegében napvédőről beszélünk, ez a színezett fluid mégsem az a krém, amit csak a strandtáskából húzunk elő, hiszen mindennapi használatra is alkalmas. Színezett is, fluid is, vagyis úgy védekezünk a napégés ellen, hogy közben eltüntetjük a bőrhibákat. Szögezzük le, hogy az alapozók fedőképességét nem szárnyalja túl, de tavasszal, s pláne nyáron nem is cél a tökéletes fedés. UVA és UVB sugárzás ellen egyaránt véd, sőt 50+ faktorszámú, tehát még Hófehérke sem kozmál tőle a flaszterre. Arcunk bekrémezése maximum fél percet vesz igénybe, a folyadék árnyalata pedig a legtöbb bőrtónushoz kellően passzol, plán ha barnulunk hozzá egy keveset. Minél égetőbbé válik a helyzet, annál fokozottabban figyelni a fedetlen anyajegyekre, leégett bőrfelületekre. Szezon elején bőrgyógyászzal ellenőriztetni! Légyszi! Köszi. Ja, és nyugodtan mondjuk ki: szép, szép a bronz bőr, de mára nem ciki fehérnek maradni, a bőrrák már kevésbé szexi.

Hol? Csakis patikákban.
Mennyiért? 4799 Ft

Bebogyózódás

Beszéltünk már csiganyákról, likvidálandó cellulitiszről, napvédelemről, de arcbőrünkből még nem űztük ki a tél szellemét. Vérbeli démonnal van dolgunk, aki ha pechünk van, láthatatlanul lapul bőrünk mélyén, így nem szabadulunk tőle egykönnyen. Meglepő vagy sem, a fáradt, megvastagodott, elhalt hámrétegtől sínylődő bőr egyik leghatásosabb ellenszerei a gyümölcsök. Pontosabban a bennünk lévő savak, amik megszabadítanak minket a kellemetlen rétegekől, bőrünk pedig újjászületik. Aki advanced "öves" szépségápoló, bizonyára már a bogyós alcímből és gyümölcssavakból kitalálta, hogy miről lesz szó. A következőkben nem is újdonságról beszélünk, inkább egy nagyon áldásos kúráról, melynek hatása egész nyáron kitart. Tessék szépen köszönni Ilcsi néninek, hiszen ő az, akinek szépítő füveivel elsöpörhetjük a tél hordalékát. Az AHA- és az Esemény előtti pakolások csodás koprodukciójáról lesz szó, de előtte elmondom a játékszabályokat. Magunktól nem kezdjük hámlasztani a pofinkat, az első kezelést mindig kozmetikus végzi el, aki bőrünkhöz mérten kidolgoz egy kúrát. Ez nem hiábavaló anyáskodás, mert bár a gyümölcssavak jóbarátok, avatatlan kezek között mégis roncsolhatnak. Miként is fest az Ilcsi gyömölcssavas kezelése?

Megtisztított bőrödre először kapsz egy AHA hámlasztó maszkot, ami szemmel láthatóan tele van mindenféle gyümölccsel és gyógynövénnyel - legfőbb hatóanyaga az alma, a szőlő, a naspolya és a citromcirokolaj. Eddig remekül érzed magad, hiszen hozzáértő kozmetikuskezek matatnak a pofidon, továbbá a maszk bőrmegújító és hámoldó hatású, vagyis megszabadít mindentől, aminek már nincs helye az arcodon. A kezelés kellemetlenebbik fele most következik, hiszen az AHA rétegre jön az Esemény előtti maszk, és e kettős igencsak vérbővé teszi az arcod. A pirosság (Mit pirosság? Vörösség.) teljesen normális, hiszen az Esemény előtti maszk összetétele a következőképp fest: erőspaprika, levendulaolaj, zsálya, diólevél... Sajnos a vörösséghez némi csípő érzés is párosul, ami csak első kezelésnél lesz kellemetlen, hiszen utána már tudod, hogy mire számíthatsz. Az egymásra felvitt két maszk 30-40 percig időzik a pofidon, majd jön a melegvizes öblítés, ami szintén felizgatja a bőrt, vagyis lángvörös képpel távozol a kozmetikustól. Minden kellemetlenséget megér a kezelés, mert valóban megszabadít az elhalt hámrétegtől és mélységéig kitisztítja a bőrt. Ha a kozmetikus másként nem rendeli, az első héten háromszor, a második héten kétszer, majd öt héten át heti egy alkalommal használd a csodafüveket, de vigyázz, mert fényérzékenységet okozhat, így kora tavasszal használd, utána már csak élvezd az eredményt.

Hol? Ilcsi referenciakozmetikában.
Mennyiért? Kozmetikus- és szalonfüggő.

Szerelmes leszel magadba

A rózsaolaj számomra a gyerekkor illata, de korántsem jó értelemben, ugyanis a Lengyelországba látogató ismerősök és rokonok ha valamit, hát rózsaolajat biztosan hoztak szuvenír címszóval. Az apró fa ampullába zárt olaj egy cseppjétől is szétszakadt a fejem, így érthető, hogy a rózsás illatoktól máig irtózom, pontosabban irtóztam. Ha hetekkel ezelőtt megkérdeztétek volna, hogy melyik az a kozmetikai márka amit zabálnak Londonban, bizonyára passzoltam volna. Ma viszont már tudom, hogy a Ren termékcsalád az, ami vegyszermentes, természetes összetevőinek hála a szigetország kedvelt kozmetikuma lett. Maradjunk továbbra is a tavaszi öntisztításnál, és nézzük, hogy a márka két bestsellere, a glikolaktikus radírozó maszk és a rózsaolajos testradír miként is működik a gyakorlatban. 

Klasszikus felkenem-megszárad-lehúzom maszkra ne számítsunk, hiszen a pumpás kiszerelésű terméket nyomogatva nem a jól megszokott maszk állag távozik. Ezúttal is gyümölcssavakkal van dolgunk, ugyanis a radírozó maszk összetételeinek listáján ott figyel a citromsav és a papja enzim is, melyek együttes hatása segít megszüntetni a zsíros, egyenlőtlen bőrfelszínt. Az állaga majdnem olyan mint a mézé, sőt még a színe is hasonló, viszont a sűrű, nyúlós masszából elég csak egy fél pumpálásnyit felvinni az arcunkra, majd tíz perc múltán leöblíteni. Annyira jól kenhető, kellemes illatú a krémes maszk, hogy én még felvitel után is csak masszíroztam és masszíroztam, majd leöblítettem, és láss csodát: pihe-puha bőr lett a végeredmény, vagyis a komplex gyümölcstartalom tényleg hatásos a bőr textúrájának javítására. Persze utána kényszeresen fogdosnánk az arcunkat, ezzel viszont láthatatlanul beszennyezzük frissen megtisztult pofinkat, szóval maradjon csak a tükörbe bámészkodás.

Mint a filmekben, itt is a végére marad a legjava, mert ha valamivel megújulhatunk testben (szerintem lélekben is), az a marokkói rózsaolajt tartalmazó testradír. A radírok többségében olyan szemcsék vannak, melyek bár kellően legyalulják a bőrt, eredetük mégis ismeretlen. Na, ez esetben semmi kétség, hogy a tégelyben cukros, pontosabban nádcukros massza van, erről még inkább megbizonyosodunk, ha némi masszát szétkenünk a tenyerünkben. Bár a leírás szerint zuhanyzás előtt, száraz bőrön kell használni, én mégis azt tanácsolom, hogy inkább a zuhany alatt használjuk, mert a száraz bőrön elég drasztikus tud lenni az eldörzsölt, érdes cukor. Szóval, vizesek vagyunk, jöhet a radírozás, s csakúgy mint minden más arc- vagy testradírnál, szépen a bőrbe dörzsöljük a masszát. Fogalmam sincs, hogy a rózsaolajnak, a koladiónak, a nádcukornak, vagy a teakivonatnak hála, de igazi wellness program a radír használata, holott a lényeg csak a csap elzárása után jön. Említettük a rózsaolajat, amit radírozás közben szépen eldolgozunk a bőrünkön, és ami olaj lévén nem távozik egykönnyen. Ha tehetjük csak minimálisan törölközzünk meg, és élvezzük ki a nagyon is szerethető rózsaillatot, de leginkább bőrünk tapintását, a zsizsegő érzésről nem is beszélve. Ez lesz az igazi újjászületés.

Hol? Neroli parfüméria
Mennyiért? Marokkói rózsa bőrradír: 9800 Ft, Radírozó maszk: 9800 Ft

Ugyanez illat nélkül

A radírozás valóban csodákat tesz, az elhalt hámsejtek eltávolítása után mintha venne egy nagy levegőt a bőrünk, és a felpezsdült vérkeringés is igen egészséges. Na de mi a helyzet, ha kenceficékre nem futja? Természetesen semmi, hisz házilag, a fentiek töredékéből is megoldható mindez, s a hatás ugyanaz. Bármilyen drogériában bőséges választékot találsz mindenféle kefékből, dörzskesztyűkből és luffa szivacsokból, így csak azt kell kitapasztalnod, melyiket bírod a legjobban, dörzserősségük, így természetesen az okozott kellemetlenség is eltérő. Bármelyiket is választod, heti pár alkalommal a zuhany alatt alaposan dörgöld át magad a lábujjaktól a fejtetődik, idővel az érzés jólesővé válik. Bőröd azonnal kipirul, felpuhul, mosolyog. Ha hideg-meleg zuhannyal zárod a tusolást, a hatás a szövetek mélyét is érinti. Szárítkozás után természetesen alaposan krémezd, olajozd be magad, és használd ki, hogy a hatóanyagok könnyebben beléd másznak ilyenkor.

Hol? Bármelyik drogériában.
Mennyiért? 700 Ft-tól az egy-két ezerig.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások