Közösség

Kutyák a bíróságon

5899

Az már régóta köztudott, hogy a kutyák, az állatok jelenléte sokat segít a betegeken - stresszoldóként hat jelenlétük, így közérzetük is  jobb lesz a közelükben, ezáltal könnyebben gyógyulnak. Az is régóta bevett szokás, hogy bizonyos kutyákat, a nagytestű, türelmes, jámbor fajtákat speciális kiképzéssel vakok és mozgássérültek segítésére használják. Ezek az ebek speciális kiképzésben részesülnek, ezért fegyelmezettek, nyugodtak, jól bírják a tömeget, a forgalmat. Amerikában most új feladatot találtak a vakvezetés, mentés és egyéb területek mellett az okos és jó természetű jószágoknak. Több kutya is feladatot kapott a bíróságon, persze nem olyat, mint a rendőrkutyák.

Még 2008-ban egy tárgyaláson vetették be először a kutyákat, de nem ám azért, hogy a többszörös gyilkosokat még inkább megfélemlítsék, még inkább elvegyék a kedvüket a szökési kísérletektől és a nem oda illő viselkedéstől, hanem pont ellenkező céllal voltak ott a kutyusokat. Nem a bűnözőket, a vádlottakat akarták nyugtatni, hanem az éppen tanúskodó, sértett felet.

Mindenki számára egyértelmű lehet, hogy egy nőnek, akit bántalmaztak, talán meg is erőszakoltak, nehéz vallomást tennie a bíróság, az esküdtszék és nem utolsó sorban a vádlott előtt, aki azt tette vele, amit tett. Hát még a gyerekeknek! Sokszor eluralkodik a szembesítés, az újbóli találkozásból adódó félelem, rettegés, és esetleg a tanú képtelen vallomást tenni. Ilyenkor jön jól egy kutya, egy fegyelmezett, tündéri szőrös jószág, aki már csak jelenlétével is megnyugtatja az embert. Míg volt szerkesztőségi kutyánk (az egyik kolléganőnk hozta be minden nap az agarát), teljesen más volt dolgozni, hiszen egy állat jelenléte megváltoztatta a hely hangulatát és a miénket is. Lehet, hogy a bíróságokon kívül más munkahelyeken is jól jönnének a kutyák, hiszen a legtöbb helyen jócskán van stressz, amit lehetne oldani.

Ezek a bírósági ebek ugyanolyan képzésen vesznek részt, mint vakvezető társaik. Van egy általános oktatás, amikor megtanulják a különböző vezényszavakat: Ül!, Fekszik! Aztán jön a képzés második része, amikor a tömeghez, az emberekhez kell hozzászokniuk, és nyugodtnak, fegyelmezettnek kell maradniuk minden szituációban.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások