Divat

Baba helyett varrógép

5888

Érdekes hírt olvastunk a Yahoo! Green oldalán: egy tízéves amerikai lány ruhákat tervez, varr, és már saját márkája is van. Persze az első két állításban még nem lenne semmi furcsa, hiszen vagyunk páran, akik tízévesen babájuknak készítettek ruhát maradék anyagokból vagy éppen szétvágott zoknikból, de az már kicsit sem átlagos, hogy ez a kiscsaj hús-vér emberek szereléseit tervezi és varrja meg, az pedig végképp nem, hogy már egy üzletben is kaphatók saját márkás kreációi.

Cecilia Cassini jelszava szerint nem kell felnőttnek lenni, hogy véghezvidd, amit szeretnél. Hatévesen kezdett el varrni, szülei elmondása szerint onnantól kezdve el se lehetett rángatni a géptől, az első bemutatóján pedig teltház volt - a szülők joggal büszkék, bizonyára a lány sikerei a családi kasszán is meglátszanak. A tervezőlánynak ma már saját néven futó márkája van, és természetesen a márka honlapján mindent megtudhatunk a ruhákról, Ceciliáról, és persze megnézhetitek az aktuális kínálatot is. Tényleg bájos ez az egész, ám kissé komikus, hogy ez a tízéves a korának megfelelő stílusban tervez, csak éppen idősebb lányok, csajok által viselt darabokat, például elegáns koktélruhákat. 

Lehet, hogy én vagyok negatív, de ezt is csak egy Tavihoz hasonló jelenségnek könyvelem el. Tény, hogy a mai gyerekek több szempontból korábban érnek, de nem tudom elképzelni, hogy egy kislányt komoly divattervezőnek könyveljen el a felnőttekből álló szakma, és hogy magától képes legyen véghezvinni ezt az egészet. Biztosak lehetünk benne, hogy kap szülői támogatást, segítséget. Bár nem ismerjük az amerikai jogrendszert, de itthon biztosan nem üzemeltethet saját márkát egy tízéves kölyök. A felgyorsult információáramlásnak, az internetnek köszönhetően ma már egy kislány is tisztában lehet a divattal, a tervezőkkel, és míg mi csak új Barbie házról álmodoztunk, a mai gyerekek már divatbirodalom építéséről fantáziálnak. Azt el tudom képzelni, hogy az ötletig eljutnak, de azt már kevésbé, hogy a megvalósításig is. Nem lehet, hogy Cecilia is egy divatkarrierről álmodozó anya gyereke, aki csemetéjén keresztül akar érvényesülni akár csak a gyerekmodellek mamái? Ahogyan Taviról sem tudom elképzelni, hogy egyedül blogol, úgy Cecliliáról sem, hogy egymaga készíti a kollekciókat.

A másik kérdéses dolog pedig az, hogy hogyan érvényesül majd ez a kislány később? Vajon mindig annak a korosztálynak tervez majd ruhákat, amelyikbe ő is éppen tartozik, vagy megmarad ennél a mostani korcsoportnál? Netán hamarosan átnyargal a felnőtt kategóriába? Ki tudja, az is megeshet, hogy a médiaszenzációt követően hamarosan eltűnik a süllyesztőben az ifjú tervező.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások