Test

Víz alatti érintések

5884

Ha stresszes vagy nem ám nagyobb lesz a teljesítményed, hanem éppen fordítva: befeszül a tested, fájdalmaid lesznek, kevésbé leszel mozgékony, elgyengülsz, nő benned a feszültség, ez tovább csökkenti az aktivitásodat, pénzügyi gondjaid támadnak, elszigetelődsz, depressziós leszel, és a végén meghalsz. Ez a riogatás egyébként egészen addig nem bullsh!t, míg nem érünk a pénzes részhez - viszont az összes többi tünet is elég para, amire van megoldás. Picit furcsa, kicsit túl intim, de biztos nem perverzebb, mint egy jó kis olajban tocsogó masszázs.

Mi ez? Watsu

A watsu terápiát gyakorlatilag a Zen Shiatsu gyógyászat és a víz jótékony, közvetítő szerepének összeolvadása eredményezte. Harold Dull amerikai természetgyógyász a nyolcvanas évek elején fedezte fel ezt a mozgásterápiát, amely nagyon közel áll a zen meditációhoz, és a vízi tornához. Olyannyira hatékony volt Harold Dull tevékenysége, hogy hamarosan nagyon sok helyen népszerűvé vált ez a terápia. A Watsu maga egy speciális masszázs, amelyet harmincöt fokos vízben végeznek el az ember testén. Kicsit olyan, mint valamiféle meditációs tánc, hosszú mozdulatsorokkal, érintésekkel tarkítva. A terapeuta a vízen fekvő embernek simogatja, ringatja, nyújtja a testét, olyan mozdulatokat generálva ezzel, amelyeket a szárazföldön - természetesen a gravitáció miatt - lehetetlen lenne kivitelezni, így a test felszabadul, és harmóniába kerül a benne rejlő lélek és szellem. Főként a vegetatív idegrendszerre hat jótékonyan, tehát a stressztől begörcsölt testünk végre felszabadulhat. A terápia során a légzés lelassul, mint a meditációnál, így csökken a szívverés sebessége, tágulnak az erek, és az immunrendszer felébred - így gyógyít a Watsu.

Arra jó, hogy...

A Watsu-terápiát sikeresen alkalmazzák nyaki-, hát- és gerincproblémáknál, reumatikus, ízületi gyulladások esetén, de még az alvászavart is megszünteti, relaxál, és feloldja a feszültségből adódó izomgörcsöket. A lelki terheket, illetve a nem megfelelő pszichés állapotokat is oldja, gyermekeknél is jól alkalmazható hiperaktivitás, koncentrációs zavar esetén, és mindenkinél, akinek pszichikai, szociális problémái vannak, illetve ebből adódó görcsök, nehézségek, pszichoszomatikus tünetek gyötrik.

Hogyan?

A terápia maga úgy néz ki, hogy egy közel másfél méter mély, vízzel teli medencében vagyunk, karjainkon, lábainkon szivacs, amely fenntart a vízen, és a terapeuta már el is kezdi a lassú, de annál intenzívebb mozgatásunkat, megközelítőleg egy órán keresztül. Beszélgetésre nincs szükség, természetesen a tapasztalatokat meg lehet osztani a Watsu kezelés után, de a lényeg a másfajta tudatállapotba való átlendülés, ami jótékonyan hat. A vizes testgyakorlatok formájukat nézve hasonlítanak a vízitánchoz, a gyógyító tánchoz és a Jahara-technikához - ez utóbbi folyamatos támasztékkal látja el a testet, míg az előbbiek inkább a mozgásformát adják.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások