Közösség

Pizsiparti felnőtteknek

5886

Megölelni valakit, vagy épp elfogadni, és viszonozni ezt a kedves és szívmelengető, bátorító vagy éppen szeretetet kifejező gesztust egyáltalán nem olyan könnyű, mint gondolnánk. Amerikai filmekben nagyon megy, még férfiak között is, szigorúan lapogatással vagy erőteljes hátba csapással kísérve, ám hogy ezt saját életünkben is meghonosítsuk, bizony sok esetben szándékos erőfeszítéseket kell tennünk. Biztos ti is ismertek olyan embert, aki lefagy, ha köré fonjátok a karotokat - és most hangsúlyosan nem párkapcsolatokról beszélünk -, vagy épp ti magatok vagytok ilyenek. Jó hír, hogy a probléma kezelhető, ezt saját magam példájából is tudom, a teljes jéggédermedés állapotából egy időre szenvedélyes ölelkező lettem, felszabadultam, és gyorsan be akartam pótolni mindent, amit addig elmulasztottam. Szerencsére a barátaim között sok olyan akad, akikkel jókat lehet ölelkezni akár üdvözlés gyanánt, akár csak úgy, miért ne alapon.

Úgy tűnik azonban, hogy társadalmi problémával állunk szemben, talán a szüleink nem ölelgettek eleget, talán egy idő után természetellenesnek érezzük az érzelmek testi kifejezését, és csak szexuális vonatkozásában tudunk elképzelni egy érintést, egy simogatást, egy ölelést. Közben persze tudjuk, ha máshonnan nem, hát tudományos értekezésekből, hogy a simogatásnak nyugtató, vigasztaló, gyógyító ereje van, hogy az érintés boldogsághormonokat szabadít fel, egyszóval jó nekünk. Kissé szomorú, hogy minderre bulisorozattal kell felhívni manapság a figyelmet, de hát ez van, és most a svédek is beszálltak ebbe a jó ötletnek tűnő, ám megvalósítását tekintve kissé furcsa világba.

"Hülye hippik"

A cuddle party néven futó események ugyanis nem arról szólnak, hogy egy zenés-táncos összejövetel keretében szabad az ölelkezés a jóérzés és az oldottság nevében, hanem ahogy az angolosok már rájöhettek, itt kérem kiskifli nagykiflizés esete forog fenn. Persze ennél komolyabb köntösbe öltöztették fel a simulós bulikat, ugyanis workshopokkal kiegészített események ezek, ahol az intimitás, az érintés fontossága mellett saját gátlásaink áttörésére, a segítségkérés és elfogadás fontosságára tanítják meg a résztvevőket. Hangsúlyosan nem szexuális töltetű eseményekről beszélünk, ahol közelebb kerülhetünk embertársainkhoz, ideiglenesen a sarokba rúghatjuk az elidegenedést, és megtapasztalhatjuk azt az érzést, milyen az, amikor az emberek közel érzik magukat egymáshoz, ahol nem a félelem és a védekezés, hanem ez elfogadás és az kellemes érintés érzése borul ránk.

Természetesen sok vád éri a cuddle partyk szervezőit és résztvevőit, hogy ezzel a szép eszmerendszerrel csak egy orgia előjátékát igyekeznek leplezni, de ennek valóságosságára nem találtunk bizonyítékot. A szervezők minden esetben szabályok mentén vezetik a szeánszokat, s ezek fontosságára minden lehetséges formában felhívják a figyelmet. A szabályok:

A pizsama végig fönt marad!
Ölelkezni nem kötelező.
Minden esetben engedélyt kell kérned, mielőtt megérintesz valakit.
Ha igent gondolsz, mondj igent, ha nemet, mondj nemet.
Ha bizonytalan vagy, mondj nemet.
Bármikor meggondolhatod magad.
Tiszteld a kapcsolatokat, és kommunikálj a partnereddel!
Sírni és nevetni ér.
Tiszteld mások privát szféráját.
Érkezz időben.
Légy tiszta.

Mint a szabályokból is kiderülhetett, ölelkezős pizsi partit bárki szervezhet saját szakállára, de becsatlakozhatsz a "hivatalos" bulik valamelyikébe is, esetleg részt vehetsz a képzésen, hogy profi instruktor válhasson belőled, a gátlásokat oldani ugyanis bizonyára nem könnyű, és némi haditervet feltételez. Amerikában rendszeresek a cuddle party-k, legújabban pedig Svédország csatlakozott a körhöz. A svédek első feladata az lesz, hogy megtanítsák honfitársaikat ölelni és ölelést elfogadni, ugyanis nem jellemző rájuk, hogy ez oldottan menne - mondja a szervezők egyike. Úgy tűnik, itt Európában egy kicsit messzebbről kell indulnunk, hogy az út végén szabadon, sokakat ölelve fekhessünk mosolyogva.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások