Mi ez?

Mi ez? Psoriasis

5859

Más néven pikkelysömör, amely meglepően sok embert érint, hazánkban az érintettek száma száznegyven-kétszáz ezerre tehető. Szép számmal akadnak, akik nem is tudják, hogy ebben a bőrbetegségben szenvednek, pedig a kór felismerése könnyű.

Hámlik?

Az utca embere számára meglehetősen visszataszító jelenségről van szó: a test különböző tájait vöröses foltok borítják, a bőr lemezekben válik le, néha sebes, vérzik. Tudnunk kell, hogy nem fertőző, nem is örökölhető betegségről van szó. Ehhez hasonló rendellenesség akkor alakul ki, amikor a szaruképzés biológiai folyamatában zavar áll be, vagy a szarusejtek leválási sebessége jelentősen lelassul. Jelen esetben a vegyi folyamat szenved zavart, a leválási sebesség normális, vagy megközelíti azt; ez a parakeratózis. A psoriasis megjelenhet bármely életszakaszban, gyakran jelentkezik a törzsön, végtagokon, először általában a könyökön és térdeken, de megtámadhatja a hajas fejbőrt, sőt, a körmöket is. Számos változata ismert, gyakran viszketés kíséri, az érintett bőrfelület érzékeny, kipirosodásra hajlamos. Az úgynevezett plakkok maguktól leválnak, de alattuk a bőr sokszor annyira vékony, hogy elég egy apró ütés, máris bevérzik a seb.

Hozzám ne érj!

A betegség meglehetősen makacs, kezelhető, de meg nem szüntethető, komplex terápiával hosszabb időre tünetmentessé tehető.A pikkelysömörben szenvedők számára a tünetek komoly lelki traumát jelentenek: társas és munkahelyi kapcsolataikat, szabadidős elfoglaltságaikat korlátozzák. Sokan nyáron is hosszú ujjú pulóvert kénytelenek viselni, de inkább ezt választják, mint az esetleges megjegyzéseket, riadt tekinteteket. Ruediger Dahlke német orvos a psoriasis lelki hátterére hívja fel a figyelmet, szerinte minden betegségnek lelki okai vannak, és a lélek nyelve a betegség. Dahlke a páncélképződésben, a sérüléstől való félelemben látja a probléma okát. A pikkelysömörben szenvedő minden irányból elhatárolódik, semmit nem enged se ki, se be, a szélsőséges elhatárolódás ugyanakkor elszigetelődéshez vezet. És valóban: ezek az emberek alaposan megválogatják a barátaikat, illetve azokat, akiket közel engednek magukhoz. Kevéssé nyitottak, félszegek, szégyellik a betegségüket, párkapcsolatokban ritkán kezdeményeznek, nehezen megközelíthetők.

Halakat rá!

Szerencsére az orvostudomány rohamléptékben fejlődik, ráadásul az egyik legjelentősebb áttörést a kezelésekben épp a magyar orvosok érték el: speciális lézerrel kezelik az érintett bőrfelületet, így jelentős javulás várható. Természetesen terápiáról van szó, a látványos hatás érdekében hetente kétszer kell besugározni a bőrfelületet, ezen felül egyéb kiegészítő gyógykezelések is szükségesek. A Szegedi Tudományegyetem speciális kúrát dolgozott ki a már említett lézerrel és UV fénnyel, valamint bőrápoló készítményekkel. Folyamatos ellenőrzés és ápolás mellett a tünetmentesség ideje így átlagosan hat hónapra tehető. A másik lehetséges megoldás a halterápia (ichtyospa): a páciens 30-40 fokos vízbe ül, testének teljes felületéről doktorhalak (Acanthuridae) csipegetik le a beteg plakkokat. Ezeknek a halaknak foguk nincs, csak a felázott keratint dörzsölik le finoman a bőrről. Ebben az esetben is kúrában érdemes igénybe venni a szolgáltatást. A gyógyfürdőzés eme típusa segítséget jelenthet az ekcémában szenvedőknek is. További enyhülést a sós tengervíz, krémek és kenőcsök, gyógyteák, életmódváltás és diéta hozhatnak.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások