Lélek

Illat a lelkednek

5844

Múlt héten, amikor épp erőlködött egyet a tavasz, hogy legyőzze a telet, elsétáltam egy virágárus mellett, beleszagoltam a levegőbe, és egy pillanatra megálltam, szagolgattam, majd kiszaladt a virágárus egy cserép jácinttal, én pedig felsikkantottam: "Igen! Ez az!" A jácint a kedvenc illatú növényem, megvettem, azóta szerelmes illat van a lakásomban. Beleszagolok, és pillangók repdesnek a hasamban. A legkiválóbb lélekfrissítő. Arra, hogy az illatok jó hatással vannak a lélekre, már egy hetven évvel ezelőtt élt feltaláló orvos is rájött. Dr. Edward Bach ki is dolgozta a róla elnevezett Bach-terápiát, ami azon alapszik, hogy a lelki hiányosságokat és az abból adódó diszharmóniát helyreállítja.

Ép testben ép lélek

Dr. Bach, homeopátiás orvos úgy vélte, hogy a gyógyításnál nagyon fontos a holisztikus szemlélet, ami annyit tesz, hogy a testi tünetek mellett figyelmet kell fordítani a lélekre és a szellemre is. Az általa kidolgozott virágterápia kiindulópontja az, hogy a test kóros megnyilvánulásának okai a lélekben keresendők. Az általa használt harmincnyolcféle virágesszencia helyreállítja a lelki egyensúlyt, így kezeli a testi tüneteket kiváltó okot. A Bach-virágterápia minden mellékhatástól mentes, és a túladagolása is lehetetlen.

Öngyógyítás

Ezzel a terápiával bárki kezelheti magát, hiszen különösebb képzettséget nem igényel. Szettben is lehet kapni Bach-esszenciákat, akár a házipatika alapját is képezhetik, mivel egyszerűek, praktikusak és persze bármikor jól jöhetnek. A harmincnyolc virágesszencia mindegyike egy-egy kedélyállapothoz kapcsolható, így elegendő a jelenlegi állapotot meghatározni a megfelelő illat kiválasztásához. Természetesen ehhez némi önismeretre van szükség, de azzal mindenki tisztában van általában, hogy éppen miként érzi magát.

Készítsd el!

Az alapesszenciából - kapható - egy harminc milliliteres barna üvegbe kell két cseppet tenni, majd kiválasztani azokat az esszenciákat, amelyek adott problémánkra gyógyírt jelenthetnek, és ezekből is két-két cseppet kell az üvegbe tenni - maximum hatféle virágot keverhetünk így össze. Ha kész a keverék, akkor naponta négyszer négy cseppet kell egy pohár vízbe csepegtetni, és lassan, kortyonként meginni.

Hat?

Úgy öt-hat éve szereztem némi tapasztalatot a Bach-virágterápiáról, amikor egy barátomnál anorexia nervosa csúfságot állapítottak meg, és sajnos sem a pszichológus, sem a kvázi kiegyensúlyozott életre való törekvés nem segített. Ekkor kezdte el magán alkalmazni a virágok cseppjeit, amely úgy segített neki, hogy lelkileg annyira megerősítette, hogy él, és ha nem is virul, de legalább napjában egyszer önszántából eszik.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások