Közösség

Sírjaik domborulnak

5863

Egy híresség halálával még korántsem ér véget a sikertörténet, hiszen szellemi hagyatékától, személyes varázsától, esetleg a művei jogdíjaiból befolyt összegekről még hosszú évekig hangos lehet a sajtó. Mindegy, hogy tragikus hirtelenséggel, vagy hosszú betegség után távozik a sztár az élők sorából, a rajongók fanatizmusát gyakran csak növeli a tragédia. Michael Jackson halála ékes példája ennek, hiszen még a hazai maroknyi rajongótábor is beöltözve, egymás nyakában zokogva búcsúzott a sztártól. Ha igazán rajongunk valakiért, érthető módon a kiválasztott sztár sírja igazi zarándokhely lehet, afféle kedvelt úti cél, ahol gyertyát gyújtunk, vagy leteszünk egy szál virágot. Aki még sosem tapasztalta a megszállott rajongás ezen szintjét, vagy sosem tudott a végsőkig elmerülni egy adott művész szellemi produktumában, bizonyára nehezen értheti meg, hogy milyen a kiválasztott sírjánál állni. Nem véletlenül beszélünk szellemi produktumról és művészeti alkotásokról, hiszen szeretetünk és megbecsülésünk tárgya lehet akár egy költő, vagy egy író is, nem kell pusztán a nagy színészóriásokra koncentrálnunk.

Világszerte megannyi olyan zarándokhely van, ami egyszerre hely a megemlékezésre, a rajongók összegyűjtésére és nem utolsó sorban az elhunyt végső nyughelye is. Bár azt nem mondhatjuk, hogy egész iparág épült a hírességek sírjainak felkutatására és bemutatására, mégis vannak olyan nyughelyek, amik kivételesek, és szüntelen figyelemnek örvendenek. Nézzük, melyek ezek!

Diana hercegnő

A tragikus hirtelenséggel elhunyt hercegnő végső nyughelye családja althorpi birtokán, Northhampshireben található. Ha emlékeztek a hercegnő temetésére, biztosan beugrik annak a hatalmas vaskapunk a képe, ahová begurult a hercegnőt szállító autó, és ahová már nem engedték be a sajtó képviselőt. A nyughely ma is hasonlóképp védett a kíváncsi szemektől, bár minden évben, július és szeptember között látogatható a a Diana tiszteltére épített emlékmű, mely a végső nyughelyet biztosító sziget mellett fekszik. Igen, hiszen a hercegnő testét a birtok hatalmas tava közepén lévő szigetre temették, amit viszont csak a családtagok látogathatnak.

Nyughelyeket itt találsz!

Bruce Lee

A legendás harcművész/színész sírját a seattlei Lakeview temetőben találjuk, ami mindmáig rajongók ezereinek zarándokhelye, sőt a világ túloldaláról is vonzza az érdeklődőket: a színész ötvenharmadik születésnapjára három férfi indult útnak Mongóliából, hogy elzarándokoljon Lee sírjáig. Útközben bőven gyalogoltak is, hiszen a hét hónapig tartó túra során fejenként öt bakancsot nyűttek el. Bruce Lee 1973-ban váratlanul hunyt el, nem sokkal harminckettedik születésnapja előtt, halálnak hivatalos oka pedig az aszpirin kiváltotta allergia volt. A hivatalos formula mellett azonban él egy legenda, miszerint Lee-n átok ült, Hong Kong-i házát pedig démonok szállták meg. Mindenki döntse el, hogy melyik verziót hiszi el, bár a titokzatos halálesetet erősít meg a tény, miszerint Lee fia, Brandon hasonlóan furcsa hirtelenséggel távozott, mikor A holló című film forgatásán éles lövedéktől szerzett halálos sebet. A tragédia 1993-ban következett be, épp apja halálnak huszadik évfordulójának évében.

Marilyn Monroe

Természetesen a szőke szexszimbólum nem maradhat le erről a listáról, hiszen Westwood Memorial Park-béli nyughelye a megszállott rajongók kedvelt célpontja. Valóban igazi megszállottságról beszélhetünk, hiszen tavaly a legnagyobb online aukciós piactéren, az eBayen lehetett licitálni a színésznő nyughelye melletti kriptára. Gondolhatjátok, hogy óriási volt az érdeklődés, a huszonegy licit csúcsa 4.6 millió dollár volt, amit végül fizetési okokra hivatkozva nem utalt át a japán licitáló. A neves sírkertben nem Marilyn az egyetlen híresség, hiszen Truman Capote végső nyughelye is ebben a temetőben található. Ismerve a színésznő botrányos magánéletét, azt gondolhatnánk, hogy a szeretői, és férjei közül többen is visszajártak a sírhoz, pedig csak a baseball játékos, Joe DiMaggio volt az egyetlen, aki mindig megemlékezett a színésznőről: húsz éven át heti háromszor vörös rózsákat küldött a kriptához.

Jim Morrison

Ha Párizsban járunk, szinte kötelező ellátogatnunk a Pére-Lachaise temetőbe, ahol híres zenészek, színészek, írok és költők százai nyugszanak, köztük a a 27-esek klubjának jeles tagja, Jim Morrison. A sír igazi rock and roll kuriózum, hiszen graffitikkel, cigicsikkekkel és üres üvegekkel borított, ami ellen már nem is küzd a temető vezetősége. Ellenben rendre eltakarítják a környező síremlékekre festett nyilakat, melyek Jim nyughelye felé irányítják a látogatókat.

Bob Marley

Aki látott már felvételeket a reggae isten, temetéséről, bizonyára tudja, hogy az esemény afféle népünnepély volt. A hasonlat nem véletlen, hiszen Marley halála után a jamaicai kormány nemzeti ünnepnek nyilvánította január 6-át, nevezetesen a zenész születésnapját. A jeles napon hatalmas tömegek gyűlnek össze a mauzóleum mellet, ahol zenei fesztivált és napokig tartó hacacárét tartanak. A mauzóleumot egyébként közvetlenül Marley gyerekkori otthona mellé emelték fel, és amiben külön reggae ihletésű ajándékbolt is üzemel.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások