Közösség

Minden szónak súlya van

5865

A vitatkozás művészete már az ókorban nagy kincsnek és fegyvernek számított. Napjainkban is ugyanúgy szükség van jó  szónokokra és vitatkozókra, ennek alapjait pedig korán le kell fektetni. Még a kilencvenes évek közepén indult egy országos kezdeményezés a középiskolákban, amely szórakoztató és játékos formában, tanított meg a kulturált vitára, az eszmecserére, az érdekek verbális érvényesítésére. Én nagyon élveztem ezeket a szessönöket, főleg nyaranta, amikor egy teljes hétre le lehetett menni Zánkára, disputa-táborba.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Külügyminisztérium EU Tájékoztató Szolgálata újra alkalmat biztosít a középiskolásoknak a vita megtanulására, hiszen áprilisban, hazánkban európai uniós témában először az ő kezdeményezésükre valósul meg a Vita-csata vetélkedő középiskolás diákok számára. 

http://www.juror2.com/files/images/domestic-dispute-600.preview.jpg

Napjainkban talán különösen fontos leszámolni a „vita” szó pejoratív  értelmével és belátni, hogy az építő vitatkozás segíti a határozott véleményformálást és a sztereotípiák felülvizsgálatát. Az angolszász nyelvterületről származó disputa – vitakultúrát fejlesztő játék, mely immár verseny-formában is igen elterjedt Európa-szerte – segítséget nyújt ebben. A nyilvános beszéd tudománya az ókortól kezdve része az oktatásnak, hiszen a megszólalni és érvelni tudás a közéletben való részvétel alapfeltétele volt már ekkor is. A disputázás mára már az egész világon népszerű, különösen a középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben.

A versenyzők régiók szerint két alföldi városban, Debrecenben (április 9-11.) és Kecskeméten (április 16-18.) mérik majd össze érveik erősségét nyilvános viták keretében, „szegénység” és „oktatás” témakörben. A három nap alatt a komoly összecsapások mellett számtalan interaktív, közösségformáló foglalkozás, játék is vár a diákokra. Az eseményt vasárnap médianyilvános döntő koronázza meg, amit ünnepélyes díjátadó ünnepség követ. Bízhatunk benne, hogy a disputa-vetélkedő a fiatalok segítségével Magyarországon is erősíti a tiszta észérveken és tolerancián alapuló, értelmes vitatkozás kultúráját.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások