Lélek

Terhes vagyok, mit szólsz?

5855

Azon nők, akik szexelnek, de nem akarnak teherbe esni, a pozitív terhességi teszt láttán bizonyára megszédülnek, majd gyorsan végigpörgetik a lehetséges opciókat. A hírt természetesen közölni kell az apával, mert nyilvánvaló, hogy ez nem csak a nő problémája. Minden bizonnyal a kellemetlen hír hallatán a pasik is idegeskedni kezdenek, és gyöngyöző homlokkal, fejben végigsakkozzák az esetleges lépéseket. Viszonylag kevés opció közül választhatnak, az viszont már nagyon is személyfüggő, miként kezelik a hírt: örülnek, mérgelődnek, esetleg tesznek az egészre. A pasi reakcióját még egy jól működő párkapcsolatban is nehéz megjósolni, néhány társadalomtudós viszont kutatást végzett a nem várt terhesség témakörben, mely elég megdöbbentő adatokkal zárult.

Induljunk ki abból, hogy a férfiak többsége nem repesne egy nem várt terhességről szóló hír hallatán. (Nem azért feltételezem ezt, mert negatív vagyok, hanem mert a gyakorlat ezt mutatja, de majd jól megcáfoljátok, ha tévedek.) Minden bizonnyal a kutatóknak is ez volt a hipotézisük, majd vizsgálni kezdték a 18 és 29 év közötti, nem házasságban élő, amerikai fiatalokból álló kontrollcsoportot. Nem mellesleg a kutatása szexuális tevékenységek széles skáláját vizsgálta, de most tekintsünk el az összes adat feldolgozásától, és nézzük, milyen eredmények születettek a nem kívánt terhesség témakörben.

Hogyan éreznéd magad, ha kiderülne, hogy terhes vagy/ha a párod bejelentené, hogy teherbe esett? A következő opciók közül választhattak az alanyok: nagyon dühös lennél, kissé dühös lennél, egy kicsit elégedett lennél, nagyon elégedett lennél, nem érdekelne. Valljuk be, hogy ezeknél kissé árnyaltabb válaszlehetőségeket is összeállíthattak volna a kutatók, hiszen ez az öt opció korántsem fedi le az esetleges reakciókat. Ettől függetlenül természetesen megszülettek a válaszok is, melyek összesítése az "elégedett lennél" válaszlehetőség fényében így mutat: A 18-19 év közötti pasik 34%-a elégedett lenne a hír hallatán, a 20-24 év közöttiek 42%-a tenné ugyanezt, míg a 25-29 év közöttiek 50%-a érezne hasonlóképp. Ezekből az adatokból rögtön kiderül, hogy a kor előrehaladtával a pasik nagyobb hajlandóságot mutatnak a gyerekvállalásra, ami azért annyira nem meglepő, nem úgy, mint a női válaszadók statisztikája.

A 18 és 24 év közötti csajok csupán 16%-a lenne elégedett terhességével, de a következő, 25-től 29-ig terjedő korcsoport tagjai már 29%-ban lennének elégedettek a nem várt hír hallatán. Ha összevetjük a nemek fényében ezeket az adatokat, azt látjuk, hogy a pasik valahogy jobban fogadnák a gyermekáldás hírét. Ez persze csak egy kutatás, jóllehet több ezer pár közreműködésével készült el. Vajon mi eredményezi a nemek ilyen szintű véleménykülönbségét? Ha az evolúcióra próbálunk hivatkozni, és velünk született habitusunkat vesszük alapul, érthető, hogy a férfiak elégedettek a terhesség hallatán, hiszen ha lesarkítva fogalmazunk, azt mondhatjuk, hogy teljesítették a küldetésüket. A női hozzáállás viszont vészjósló tendenciát mutat, elég ha a majd' 30 éves nők táborát nézzük, akik viszonylag alacsony százalékban lennének boldogok terhességükkel, holott jól tudjuk, hogy a feszített biológiai óra mutatóit nézve már ez az időszak is szinte késeinek mondható. Rendre arról hadoválunk, hogy a pasik azok, akik képtelenek elkötelezni magukat, mindeközben pedig könnyen megeshet, hogy mi vagyunk azok, akik félünk a terhességtől, és megremegünk az anyaság gondolatától.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások