Közösség

Perverz rulett

5835

Nem akartunk foglalkozni vele, de úgy tűnik, a chatroulette lassabban tűnik el a süllyesztőben, mint azt gondoltuk, sőt, úgyhogy megnézzük kicsit közelebbről a legújabb őrületet. Annak, aki nem tudná, gyorsan elmondjuk, hogy a chatroulette egy nagyjából új közösségi tér, mindenféle flinflanctól mentes, lényege pedig annyi, vadidegen emberekkel bonyolódhatsz csetelésbe, ha van webkamerád. Csak felmész az oldalra, és már kapod is egymás után a mindenféle arcokat, akiket vagy azonnal küldesz a süllyesztőbe, vagy nekiállsz velük beszélgetni. "Véletlenszerű, webkamerás csevegőoldal" - ahogy mondják. Az ötlet egyszerű, és mondhatni nagyszerű is a maga egyszerűségében, bár nem teljesen új, hisz az omegle is egészen hasonlót nyújt. Az ötletgazda egy tizenhét éves moszkvai gimnazista srác, nevezetesen Andrej Ternyovszkij. Nem netguru, nem hirdetési szakember, nem a Google vagy a Facebook szándékos riválisa, nem pénzéhes kóder, s talán ezért lehetséges, hogy az aktuális trendekkel ellentétben az oldalon nincs regisztráció, nincsenek profilok, nincs használati feltételek olvasmány, szabályzat, moderálás, semmi az ég világon, csak te és a világ.

A chatroulette viharosan terjedő ismertségében komoly segítség volt, hogy cikk jelent meg róla a New York Times-ban, ez volt a belépő az online dobogóhoz vezető úton. A srác állítása szerint nem akart mást, mint a haverjain kívül idegenekkel is webtelefonálni, no és feltehetőleg lányokkal ismerkedni, csetelni és esetleg ciciket nézni - a felhasználók nagy része ma sincs ezzel másképp, de az adatokról kicsit később. Annyi bizonyos, hogy amiért eddig fizetni kellett, nevezetesen a webkamerán keresztüli csetelős-vetkőztetésért, az most már ingyen elérhető. Ha kétségeid lennének ennek igaz voltáról, csak látogass el valemelyik chat roulette-el best of-okkal foglalkozó weboldalra, például a hall of fame-re, és lám, a csajok önmaguktól vetkőznek, pucsítanak, ujjat és dildót szopogatnak, cicit és puncit mutogatnak. Meg sem lepődünk, ugye?

Bár napról napra egyre többen kattintanak az orosz rulett huszonegyedik századi formájára - naponta több tízezren -, a motiváció úgy tűnik a legtöbb esetben mit sem változott. Számtalan felhasználó készítette már el a saját házi gyártású statisztikáját, amit te is könnyen megtehetsz, de a végeredmény mindenkinél szinte hajszálpontosan ugyanaz. Az alábbi videóból mindent megtudhatsz a chat roulette közönségéről, de angolmenteseknek segítünk egy picit. A felhasználók háromnegyede fiúkból áll, a fennmaradó egynegyed pedig fele-fele arányban oszlik meg a csajok és a perverzek között. Gondolom semmi meglepő sincs abban, hogy többnyire fiatalok használják az oldalt, s abban sem, hogy a fiúk a csajokra vadásznak, így ha fiúként állsz neki rulettezni, nagy valószínűséggel mindenki továbblök. A lájkolni mellé, ami már a magyarban is egyre jobban elterjed a Facebook hatására, esetleg idővel felzárkózhat a "nexted", az a jelenség, amikor megpillantva téged már le is cserélt valaki. Az analizáló srác adatai alapján húszból tizenkilencszer két másodperc alatt lett nexted, azaz ennyien passzolták le rögtön. Összesen egy valaki kezdett csetelni vele, nem úgy, mint barátnőjével, aki sokkal komolyabb aktivitást váltott ki az ismeretlenekből.

chat roulette from Casey Neistat on Vimeo.

Hogy ki mire használja, változó, még akkor is, ha mint láttuk, sokan csak egy újabb önkielégítési segédletet látnak az oldalban. Ám ha végigböngésszük a screenshotokat tartalmazó oldalakat, láthatjuk, jóval több mókát találhatunk benne. A szerencse simán összehozhat ugyanis egy feka hiphoppercsapatot egy tüchtig neonácival, de összeakadhatsz híres emberrel is, esetleg a különféle jelmezek kombinációja ad okot a derűre. Az a formálódó és meglehetősen szabad korszaka ez a chatroulette-nek, amikor még mindent lehet, és amikor a felhasználók még kreatív örömüket lelik a határok nélküli játékban. Persze ehhez el kell viselni a sok magamutogató és szexéhes tagot, azaz még csak el sem kell viselni, hisz ott a next gomb.

A jövőt illetően a legvalószínűbb, hogy szépen felvásárolja valaki ezt az egész játszóteret, kissé rendbe teszi, ráhúz egy társkeresőt, elárasztja ilyen-olyan alkalmazásokkal, komolyabbá és szervezettebbé téve a rulettezést, ezzel színvonalasabb szolgáltatást nyújtva, s elfeledtetve a mostani kissé kaotikus, ám vicces állapotot. Andrej Ternyovszkij pedig minden bizonnyal pillanatokon belül komoly vagyonra tesz szert, és nem is olyan soká egy sör mellett pacsizik majd Mark Zuckerberggel.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások