Szépség

Nedves, de nem büdös

5836

Még fél éve sincs, hogy nyirokmirigy rákot diagnosztizáltam a google doktor segítségével magamon, amikor is iszonyú fájdalmas, hirtelen megduzzadt csomókra leltem a jobb hónaljamban. Természetesen megint hétvégén jött rám a kórság, így volt két napom, hogy hipochondriámat megfelelően kiéljem. Hétfőn rohantam a dokimhoz, aki nagyon édesen megnyugtatott, hogy nem minden rák, ami beduzzad! A legvalószínűbb, hogy a dezodorom eltömítette a pórusokat és begyulladt egy-két szőrtüsző. Ekkor hallottam először, hogy minden dezodorban, izzadsággátlóban - illetve az ipari cuccokban tuti, a bioban nem - alumínium sók vannak, amelyek rákkeltőek ugyan, no, de nem egyik napról a másikra dudorodik ki egy tarkabab méretű gömböc az emberen.

Fém a bőrön

Az alumínium sói részben oldhatók vízben, mint például az acetát, a klorid és a szulfát, részben pedig nem oldhatóak, mint a foszfát vagy a szilikát. Az oldhatók íze fanyar és összehúzó, ilyen található a hónaljstiftekben is. Ezek a cuccok eltömítik a pórusokat, így a méreganyag nem tud távozni a szervezetből. Az alumínium só rákkeltő hatású. Kemény kijelentések ezek, főleg egy orvostól hallani, mégiscsak ők tudnak igazán ránk ijeszteni, nem? Azonnal rohantam egy tisztán növényi anyagokból építkező drogériába, ahol vettem egy tömb hónalj illatosítót, ugyanis abban nincs alumínium, nem húzza össze a pórusokat, így a nedvedzés megmarad, viszont illatos maradok. Kipróbáltam, nem jött be, az illata sem, és felkenni is nehéz volt, így az utóbbi időben anyám módszerét alkalmaztam: hintőpor. (Nem, nem kényelmes, nem praktikus, nem illatos, de hatékony.)

Pozé-é-é

A minap ráakadtam egy méltán elismert kozmetikai márka tagjára, az alumínium sóktól, alkoholtól és parabentől mentes izzadsággátlóra, a La Roche-Posay golyós dezodorára, ami huszonnégy órán át biztosítja a hónaljaim frissességét, jó illatát. (Megjegyzem a legritkább esetben fordul elő, hogy teljes huszonnégy óra teljen el kér fürcsi között.) Kicsi cink van benne, amire felfigyeltem, de utánanéztem, és az kell! Ráadásul ennek köszönhető, hogy nem bűzlünk, ha ezt használjuk, mert magas az antibakteriális hatása. Sokáig nem tudták, hogy miként tudnák megoldani, hogy ne mérgezzenek minket, de ocsmány izzadságfoltok se legyenek a ruháinkon, és pláne ne bűzölögjünk. Tanulmányoztak a Posay kutatói egy természetes anyagot, a perlitet, ami egy vulkanikus üvegkőzet, viszonylag nagy víztartalommal, a nedvességet kivonták belőle, beletették ebbe a cuccba, így az nedvszívóként viselkedik bizonyos hőmérsékleten. Érzékeny bőrűeknek kifejezetten ajánlott, ugyanis allantoin tartalma nyugtatja a bőrt.

Teszt

Nem maradhat el a tesztelés sem, természetesen. Három napja használom, tegnapelőtt bringáztam is, a hátam kicsit megizzadt, a hónaljam sem maradt porszáraz, olyan volt, mintha kicsit krémes lett volna. Úgy képzeljétek el, mint amikor bekenjük magunkat testápolóval és még olyan friss, nedves bőrérzetünk van. Az állaga kutyatej-szerű és a színe is, sőt az illata is nagyon friss, növényi. Na, de tegnap! Reggel zuhany, krémezést, stiftezés, illatosítás, öltözés, indulás. Egész nap dolgoztam, persze nem futószalag mellett, így olyan nagy igénybevételnek nem volt kitéve ez a dezodor. Egy pamut ruha volt rajtam, hónaljszőröm nincs, este nyolc körül már elég kínosan ügyeltem arra, hogy ne lendítsem fel a karjaimat, ugyanis kellemetlen izzadtságszag szökkenhetett volna ki, könnyedén. Nem hiszem, hogy elrontottam valamit a használatában, hiszen  többi deo működött eddig. Szép, hogy nincs benne rákkeltő cucc, és hogy nem kísérleteznek állatokon, de ha nem használ, miért adjak ki két és félezer forintot a semmire? Mondjuk fejtetőre állítva, apró mozdulatokkal lökdösve a hengeres tégelyt pont úgy csinál, mint keljfeljancsi...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások