Közösség

Meteorok, ufók, pszichozsaruk

5839

Itt van nekünk ez a furcsa meteorhullás, ami a semmiből érkezett, és komolyan felborzolta a magyar és a szlovák idegeket az elmúlt napokban. Mint ahogy arról bizonyára mindenki értesült, vasárnap éjszaka, percekkel éjfél előtt különös hang- és fényhatások kíséretében valami végigszáguldott az égbolton, s egyesek szerint hangos, rázkódással járó becsapódással landolt valahol, nem messze a magyar határtól. Természetesen, mint a racionalitás csecsén nevelkedett társaság, mindenki azonnal meteoritra gondolt, ám hamarosan megjelentek az ezt cáfoló hírek is.

Míg az index egyik cikke pilóták és lakosok észlelései alapján szinte kizárja a meteoros magyarázatot, addig az [origo] továbbra is kitart, olyan ritka csillagászati eseményként emlegetve a történteket, amit még a képzettek is könnyen benéznek. Akárhogy is, az a valami jött, lángolt, és eltűnt - ugyanis a becsapódás helyét eleddig nem sikerült meghatározni, vagy legalábbis a nyilvánosság elé tárni. Igazán izgalmas idők ezek az ufó hívőknek, az idegen kultúrák eljövetelét váróknak, ám remek alkalom arra is, hogy felidézzünk egy, pár éve hatalmas vihart kavart, szintén égi jelenséggel összefüggő botrányt, aminek hamarosan moziban is visszaköszönő aktualitása lesz, s ami jól mutatja, az ufó téma igenis komoly lehet.


szólj hozzá: Robbanás a magyar légtérben

Éppen Jon Ronson Kecskebűvölők című könyvét pusztítom, amiből Georgey Clooeny, Ewan McGregor, Kevin Spacey közreműködésével 2009-ben film is készült. Akármilyen nehéz is elhinni, a történet a legkevésbé sem fikció, és az amerikai hadsereg különleges kísérleteire fókuszál - a hidegháborútól szinte napjainkig. Hinnénk vagy sem, de valóban kísérleteztek paranormális jelenségekkel, falon áthatolással, szemmel veréssel és sok egyéb, izgalmas, s legtöbbször kevésbé sikeres módszerrel. Ronson ezen legendák nyomába ered, megszólaltatva a történetekben felbukkanó szereplőket, egykori katonákat, mentalistákat, harcművészeket, jövőbelátókat.

Ilyen jövőbelátó volt például Courtney Brown, aki egy egykori pszichokém tanítványa volt, mellesleg politológus, s aki kellemetlen összefüggésbe került egy kilencvenes évekbeli csoportos öngyilkossággal. Történt ugyanis, hogy egy amatőr csillagász, nevezett Chuck Shramek fényképfelvételt készített a Hale-Bopp üstökösről, ami mellett egy rejtélyes, semmilyen csillagtérképen fel nem lelhető, óriási világító test jelent meg. Máig kérdés, hogy direkt viccnek szánta-e Chuck mindezt, ám a vicc nem a legjobban sült el, ugyanis Courtney Brown mint híres jövőbelátó, és rendszeres interjúalany, komoly következtetéseket vont le. Egy sok-sok milliós amatőr rádiónak nyilatkozva azt állította, a képen látható test egy, a Földnél négyszer nagyobb jármű, ami felénk tart, üzenetet hoz, és egészen pontosan 1997 márciusában érkezik el.

Sajnálatos módon ezt túlontúl sokan hallották, köztük Marshall Applewhite, aki korábban már megalapította A Mennyország Kapuját, azaz a Heaven's Gate-et, s szinte csak erre várt. Önjelölt prófétaként marslakókkal és egyéb idegenekkel volt elfoglalva, s a csoportjához csatlakozókat arról igyekezett meggyőzni, hogy nemsokára eljönnek értük. A Hale-Bopp mellett feltűnő jelenség tehát igen hasznosnak bizonyult, ugyanis Applewhite csoportját rendre elhagyták a csalódott tagok. A fordulat pillanatában azonban felbolydult minden, s elkezdtek készülődni a "nagy utazásra", aminek csak egy része és eszköze az öngyilkosság, ugyanis ezáltal az ufók segítségével egy magasabb, az ember feletti szintre jutnak majd. Így hát harminckilenc amerikai - huszonhat és hetvenkét év közöttiek - 1997 márciusában három egymást követő napon megöngyilkolta magát altató és vodka keverékével, fejükön plasztikzsákkal.

És hogy mi ebből a tanulság? Mindösszesen annyi, hogy óvatosan az ufókiáltással, hisz sosem lehet tudni, hogy ki gondolja ezt valóban véresen komolyan. Ja, és olvassátok el a könyvet, nézzétek meg a filmet!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások