Mi ez?

Mi ez? Vetési holló

5795

A holló (Corvus corax) a legnagyobb termetű varjúféle. Kevesen tudják, hogy több mint kétszer nagyobb a többi varjúnál, testhossza a 70 centimétert is elérheti. Ezzel ő a Föld legnagyobb énekesmadara (a varjúfélék az énekesmadár-alkatúak közé tartoznak). Magyarországon nagyon megfogyatkozott, majd a szigorú törvényi védelem eredményeképp újra terjedőfélben van. Akárcsak a többi varjúféle, a holló is monogám, vagyis egész életre választ párt, a frigy valamelyik „házasfél” haláláig tart. A Budakeszi Vadasparkban tartott hím holló néhány évvel ezelőtt igen furcsa párt talált magának.

Párzás a rácson keresztül

A vadasparkban elhelyeztek egy hím és egy tojó hollót, azt remélve, hogy azok majd párba állnak és utódokat nemzenek. A szomszéd röpdében egy magányos vetés varjú (Corvus frugilegus) tojó élt. A vetési az a varjú, melyet minden télen láthatunk Budapest utcáin és terein, az emberek őt nevezik „a varjú”-nak. Feleakkora sincs, mint a holló, csőrtöve kopasz, tollai fényes feketék. Ezt a madarat egész nap közelről szemlélve a hím holló talán valamiféle egzotikumot fedezhetett fel, mert fajtársa helyett inkább a vetési varjút választotta gyermekei anyjának. Pár évvel ezelőtt egy hideg februári napon a rácson keresztül párosodtak, ezután pedig az áldott állapotba hozott varjú elkezdte rakni a fészket. A vadaspark dolgozói csak ekkor figyeltek fel. Összeeresztették a két madarat, és várták, mi lesz. A holló és a vetési varjú két külön faj, elvileg nem képesek egymás közt szaporodva életképes utódokat létrehozni, ám ezt a gyakorlatban ez a pár megcáfolta. Mintaházaspárként viselkedtek. A varjú tojásokat tojt és kotlani kezdett, közben a holló etette őt. A három tojásból életképes utódok keltek ki.

Furcsa család

A vadaspark dolgozói „vetési hollónak” nevezték el a hibrideket. Mind a hárman életben maradtak és felnőttek. Egészen hollószerűen festenek, csak kisebbek, termetre a holló és a vetési varjú között félúton helyezkednek el. Csőrtövük nem lett kopasz, ebben az apa génjei erősebbnek bizonyultak. Jelenleg a „család” minden tagja (az öreg hím holló, a tojó vetési varjú, a három hibrid és a hoppon maradt holló tojó) egy közös, tágas röpdében él, megtekinthetők a Budakeszi Vadasparkban. Én is megnéztem őket többször. A fiatalok bátrak, egészen közel jönnek a rácshoz, ha valami csemegét dobunk be nekik. Az MME (Magyar Madártani Egyesület) a hibridek azonnali elpusztítása és az „interraciális” pár szétválasztása mellett kardoskodott, attól félve, hogy egy esetleges elszabadulás esetén a hibridek vagy maga a nemző pár vadon élve is felhígítják a két faj génállományát. A monogám pár ugyanis minden évben új fészket rak és új utódokat nemz, a hibridek is szaporodhatnak, ezáltal egy év alatt megnégyszereződhetne a genetikailag „nem tiszta” vetési hollók száma. A vadasparknak komoly harcot kellett folytatni azért, hogy a világon egyedülálló hibridek megmaradhassanak. Az MME ebbe azzal a feltétellel ment bele, hogy több hibridet nem engednek világra jönni, a pár tojásait minden évben törjék össze vagy záposítják el a vadaspark munkatársai. Mint kiderült, erre nem volt szükség: a velük közös röpdében élő hibridek féltékenységből minden évben maguk törik össze és fogyasztják el szüleik új tojásait.


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Helyreigazítás !!!

A cikkben szerepel az MME neve, és egy kijelentés, melyet az MME-nek tulajdonít a író. Az MME sajtóosztályának a közleménye alapján szeretnénk jelezni, hogy az említett esetről nincs tudomása a Magyar Madártani Intézetnek, és a nevükben senki sem nyilatkozott.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
febr
25
katicabogar írta:
vigyaz a termeszet magara, nelkulunk is rengeteg ideig megvolt...mi eddig csak rosszat tettunk mikor a termeszet normal mukodesebe beleszoltunk.
eljen sokaig a csalad :))
10:39
2
febr
25
ismeretlen válaszakaticabogar írására:
Kérdés, hogy jelen esetben mi számít a természet "normál" működésének...
10:49
3
febr
25
Welmi írta:
Őrület, hogy működik a természet. Engem megnyugtat, hogy a mi túlgondolt érdekvilágunkon kívül van egy ilyen okosan működő, ösztönös rendszer is. Ez meg mindig tetszett, hogy sok madárfaj egész életre választ párt. A férjem szokta mondani, hogy mi olyanok vagyunk, mint az albatroszok vagyunk, mert mi is egy életre választottuk egymást.
10:49
4
febr
25
katicabogar válasza írására:
hat szerintem ha a hollonak volt parja es megis a keritesen keresztul akart szexelni, akkor nyilvan az... vagy azert hibas az ember, mert nem volt jofej a hollo lany?
10:59
5
febr
25
SwingerMary írta:
Nem szeretem a madarakat, de ez a kép annyira szép! :)
11:04
6
febr
25
donci írta:
A szerelem mindenre képes... : )

Nagyon szeretem a varjut és a hollot is, bàr elsöre én sem tudok különbséget tenni köztük. Fekete, furcsàn lépeget,fényes a tolla,inteligens. Hozzànk is jàr egy a kertbe, elneveztük Konràd-nak.
11:19
7
febr
25
red írta:
Az nem jutott eszetekbe, ha zárt (szinte laboratóriumi) körülmények között létrejöhetett egy hibrid faj, miért NE jöhetne vagy jött volna már létre ugyanez a természetes életterükben?
Találó a rácson át szexelés kifejezése, és rámutat: a valós életterükön még rács sincs, ha egy holló és egy varjú utódokat képes nemzeni, bármikor megtehetik...
Jól jönne egy MME - tag, aki hozzászólna, létezhet-e természetes úton, hasonlóan életképes "öszvér" a vadvilágban...!
11:30
8
febr
25
Lunabunny írta:
Jaj, imádom a hollókat, olyan gyönyörűek, és okosak! De az hogy lehet, hogy nem egy fajt képeznek és mégis képesek voltak szaporodni? Valaki valahol elnézett valamit nem? Mármint aki besorolta őket külön fajba. És miért kéne elpusztítani őket? Inkább tanulmányozni kéne, vagy kideríteni, hogy ez hogy történhetett.

Nagyon szép történet volt egyébként! Köszi! :)
11:43
9
febr
25
chloe írta:
cicák, nyunyunyu
akarok egy varnyút, az a legjobb madár a világon.
11:48
10
febr
25
Phitonissa írta:
Imádom őket! Szép, elegáns fekete madarak! ♥ Kérek szépen egyet,aki néha meglátogat, leül az erkélyemre és megsimizhetem. Aztán továbbállhat. Csak legyünk haverok.

Szép történet az állatvilág csodájáról és az emberi hülyeségről. Ha akarnak szexelni a varnyak meg a hollók, akkor fognak a "külvilágban" is. Ott futkossanak utánuk az állatvédők, hogy "jajnemszabad,jajnemszabad!"
12:00
11
febr
25
Phitonissa írta:
' ....S gyászos kedvem újra szépen felmosolygott s párnás székem
Szemközt húztam, ott, ahol várt ajtó, szobor és madár;
És a lágy bársonyra dőlten tarka eszmét sorra szőttem,
Elmerengtem, eltünődtem: mily borongó nyitra jár,
Átkos, ős, vad, furcsa Hollóm titka mily bús nyitra jár.
Mért károgja: "Soha már"?...'

12:09
12
febr
25
forevermore írta:
Ismét egy szép példa arra, hogy az embernek miért nem kell beavatkoznia a természet "folyamába".
12:14
13
febr
25
Bibusz írta:
Ez nagyon aranyos... Szeretem a madarakat.
12:26
14
febr
25
neisser írta:
És az MMA arra nem gondol, hogy ez előfordulhat a szabadban is?

Belga: http://www.youtube.com/watch?v=0NRzDF5dN9Q :))
12:36
15
febr
25
Adriana írta:
Már a címoldalon látva tudtam, hogy Aristeus írta..... :-) Jó cikk, érdekes. És a hollókat is kedvelem.
12:58
16
febr
25
ismeretlen válaszachloe írására:
Májusban szólj, hozok neked.
13:02
17
febr
25
ismeretlen válaszaneisser írására:
A szabadban nem nagyon fordulhat elő, a vetési varjú és a holló élettere más. Előbbi síkvidéki mezőkön él, utóbbi hegyi erdőkben. Nagyon ritkán találkoznak, párzási időben soha.
13:03
18
febr
25
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
A szamár és a ló sem egy faj, mégis tudnak utódot nemzeni (öszvért).
13:04
19
febr
25
ismeretlen válaszared írására:
Fentebb megválaszoltam a kérdést, miért nem párosodnak össze a természetben.
13:06
20
febr
25
chloe válasza írására:
nyuuuuuuuu *.*
de sajnos nem hiszem, hogy tetszene neki a kertesház-panellakás közti ingázás, sőt szerintem egyik helyen se díjaznák :(
13:10
21
febr
25
ismeretlen válaszadonci írására:
Egyszerű a különbség: a holló bazinagy.
13:10
22
febr
25
ismeretlen válaszachloe írására:
Megoldható. Én már elég sokat tartottam. De vigyázz: a szelíd varjú a gazdáját párjának tekinti, azért ragaszkodik hozzá. :-)
13:11
23
febr
25
ismeretlen válaszachloe írására:
Mindent a szemnek, semmit a kéznek:) Had éljen inkább szabadon az a madár:)

Néha napján ugyan én is tartok madarat (főleg gólyát meg bagolyféléket), de csak betegeket/sérülteket és csak addig vannak nálam, míg el nem küldjük őket a ,,madárkórházba" egy ismerősünkhöz.
13:20
24
febr
25
ismeretlen írta:
Ja, és 5 * a cikknek. Nagyon jó.
13:21
25
febr
25
Lunabunny válasza írására:
"A holló és a vetési varjú két külön faj, elvileg nem képesek egymás közt szaporodva életképes utódokat létrehozni, ám ezt a gyakorlatban ez a pár megcáfolta."

Ezért kérdeztem, hogy akkor most mi van? Ezek szerint aki kitalálta, hogy elvileg nem képesek életképes utódokat létrehozni az tévedett nem?
14:04
26
febr
25
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Pontatlan voltam. A "faj" fogalom definíciója szerint két élőlény külön fajba tartozik, ha egymás közt szaporodva nem tudnak SZAPORODÓKÉPES utódokat létrehozni. Hibridek egymáshoz közel álló fajok esetén előfordulhatnak, de például a ló és a szamár utóda, az öszvér nem szaporodóképes. A "vetési hollók" szaporodóképessége még nem derült ki.
14:21
27
febr
25
tein válaszaWelmi írására:
édesek vagytok :)
14:23
28
febr
25
A.F.rétisas válasza írására:
Párnak tekinti az embert? de édes! és féltékeny is lenne pl. egy új jövevényre,kisbaba, kiscica esetleg embertárs?
14:28
29
febr
25
Lunabunny válasza írására:
Értem. Köszi!
14:34
30
febr
25
tein írta:
szeretem a hollókat. meg a varjakat is. és nem tudok különbséget tenni köztük, hiába bazinagy az egyik. de azt hiszem, holló volt, amit egy londoni parkban szőlővel etettünk. pasi keresztrejtvényt fejtett, én meg dobáltam a kis ugribugrinak a szőlőszemeket. imádta. én is őt. a történet édi. kár, hogy a féltékenyek összetörik az új tojásokat.
14:38
31
febr
25
ismeretlen válaszaA.F.rétisas írására:
Másik emberre nem hiszem, másik madárra igen. Talán macskára is, ha fekete. Fontos a szín. Egy ismerősöm varjúja például rendszeresen leszaggatja a fekete zoknikat a kerti szárítókötélről, mert féltékeny rájuk. :-)
14:44
32
febr
25
ismeretlen válaszatein írására:
Varjú volt az. Nyugat-Európában a mi dolmányos varjúnknak egy másik alfaja, a kormos varjú él, mely a dolmányostól eltérően teljesen fekete, és a csőrtöve sem kopasz, mint a vetésié, így hát nagyon hasonlít a hollóra (a cikket illusztráló képen is kormos varjúk vannak, ha jól látom), csak feleakkora sincs. A holló nem "kis ugribugri", hanem nagy ugribugri, van akkora, mint egy liba.
14:48
33
febr
25
tein válasza írására:
akkora nem volt, mint egy liba, de nagyobb volt, mint kicsi. a csőrtövét nem volt alkalmam megvizsgálni, de tökfekete volt, az biztos.
a szőlőszemért nem is kapok ki? :)
14:53
34
febr
25
Phitonissa írta:
Hugom most mesélte,hogy amikor a varjúról tanultak, és szóba került,hogy énekesmadár, akkor a tanárbácsi azt mondta,hogy:

"-Ja. Csak levelezőn végezte!"
14:53
35
febr
25
ismeretlen válaszaPhitonissa írására:
:-)

Tévedésből másik szakra járt: a hangutánzást tanulta ki, de azt mesterien.
14:55
36
febr
25
ismeretlen válaszatein írására:
Szeretnél kikapni azért IS? :-) Pedig nincs baj vele, megeszi azt a varjú. Biztos szomjas volt.
14:55
37
febr
25
ismeretlen írta:
A holló a kedvenc madaram.
15:10
38
febr
25
ismeretlen írta:
Lehet, hogy a Madártani Egyesület is felkerül az általam írmag nélkül kiirtandó szervezetek listájára. Mindenki a biodiverzitás miatt aggódik, aztán amikor tanúi vagyunk egy új faj születésének, kézzel-lábbal tiltakozunk ellene, és ki akarjuk irtani az új faj képviselőit. Véleményem szerint a T. Madártani Egyesület fejeseit kellene hasonló módon megakadályozni a szaporodásban, mégpedig úgy, hogy összetörjük vagy elzáposítjuk a tojásaikat. :) :P
15:30
39
febr
25
ismeretlen válasza írására:
Nekem a gólyatöcs:) Meg a daru. Meg a bölömbika. Meg az összes többi:)
15:40
40
febr
25
vinczeb írta:
...és a film is nagyon jó!!!!!! (A holló)
15:48
41
febr
25
ismeretlen válasza írására:
Milyen jó, hogy nem te döntesz a szervezetek létezéséről.

Én nálad valószínűleg hangyányit jobban képben vagyok ökológiából, mégsem mernék állást foglalni az ügyben. Mindkét oldalt megértem. A vadaspark részéről ez valóban szenzációs fejlemény, érdemes volna kutatni. Az MME részéről pedig: ez nem egy új faj, hanem kettő keveredése, nem a biodiverzitást, hanem épp két faj összemosódását eredményezheti, ha nem vigyáznak.

Mint írtam, a holló és a vetési varjú a természetben nem találkoznak, mert más az életterük, vagyis a hibridek születése mesterséges behatásra jött létre (hogy egymás mellé zártak egy-egy példányt a két fajból párzási időben), nem természetes folyamat.

Szóval én nem tudnék egyértelműen dönteni, melyik félnek van igaza. Valószínűleg a legjobb kompromisszum épp az, ami született a végén.

Bevallom, hogy én kértem egy ilyen hibrid fiókát a vadasparktól, hogy tarthassak egy szelíd "vetési hollót", de nehéz ügy, mert nem tudják megmenteni a tojásokat, amíg az első szaporulat is a szülőkkel lakik.
15:50
42
febr
25
pupakzsemle írta:
Én MME tag vagyok, mert szeretem a madarakat és az állatokat. És bizonyos szinten megértem őket, még ha elsőre kegyetlennek tűnik is...

Remélem most nem kezdődik el a kardoskodás, hogy szüntessük meg ezeket a szervezeteket, akik egyébként igen sokrétű munkát végeznek igen csekélyke összegekből.

Szóval ne legyünk demagógok!
15:56
43
febr
25
ismeretlen válasza írására:
Az MME-n belül sem volt egyöntetű a döntés, ha jók a belső infóim. Az egy nagyon hasznos szervezet, de nem vitatom, ott is vannak seggfejek, de hát hol nincsenek?

,,Mindenki a biodiverzitás miatt aggódik, aztán amikor tanúi vagyunk egy új faj születésének, kézzel-lábbal tiltakozunk ellene, és ki akarjuk irtani az új faj képviselőit."

Mint ahogy Aristeus is leírta (18. hsz.) , a két, a cikkben említett faj a VALÓ VILÁGBAN jó eséllyel a büdös életben nem találkozna, főleg nem párzási időszakban.

Azáltal, hogy a két madárfaj egyedeit egy állatkertben egymás mellett lévő ketrecekben tartották, kvázi az állatkerti személyzet hozta létre a hibridek létrejöttéhez szükséges MESTERSÉGES környezetet.
Lényegében emberi kéz, de minimum jelentős közbenjárás hozta létre őket, akaratlanul.

Ezt az új hibrid fajt nem a természetes evolúció és környezet hozta létre, hanem az emberi környezet hozta létre, ezáltal erősen vitatottá válik hogy van-e egyáltalán helye a természetes környezetben, a helyi faunában.

Bizonyos szemszögből nézve jogos a hibridek elpusztítását célzó törekvés, mert ha a hibridekről kiderül, hogy még is szaporodóképesek, ráadásul nem csak egymással, hanem a hollóval és a vetési varjúval is, akkor az új hibrid faj esetleges kiszabadulása vagy inkább elszabadulása esetén abszorválhatja a két természetesen kialakult fajt.
Eredmény: holló kaputt, vetési varjú kaputt.

Azonban szerintem egyenlőre elhamarkodott lépés lenne elpusztítani a hibrideket, amíg a kutatók fényt nem derítenek a szaporodási képességeire és más esetleges problémaforrásokra.
15:56
44
febr
25
ismeretlen válaszapupakzsemle írására:
Nálunk a fél család MME tag. Hahh... a régi szép idők, mennyi madáretetőt és odút barkácsoltunk a nagyival...
15:58
45
febr
25
ismeretlen válaszapupakzsemle írására:
Nekem az MME a mentett védett madarak tartására kiszabott állami illetékkel ásta el magát. Állatkertek, vadasparkok, egyetemek képtelenek kifizetni az illetéket, és kénytelenek dugdosni a sérült madarakat, ha nem akarják őket sorsukra hagyni.
16:10
46
febr
25
ismeretlen válasza írására:
Szerintem tökéletesen mindegy, hogyan találkozott össze két madár, a természetben-e, vagy mesterséges körülmények között. A hibridek megszülettek, ez pedig jó a tudomány szempontjából. Pont az ilyen "balesetek" visznek közelebb a tudományos áttörésekhez. Ha pl. kiderül, hogy az új faj képes szaporodni, akkor máris el kellene gondolkodniuk a zootaxonómia alapkérdésein a T. Ornitológusoknak, azaz alapjaiban dőlnének meg a szentírásként kezelt jelenlegi rendszertani meghatározások. A végén még kiderül, hogy a varjú és a holló mégsem külön faj, csak egy közös faj fajtái.
Az a félelem, hogy ha a hibridek elkezdenek varjakkal és hollókkal is szaporodni, és pont emiatt kihalnak az eredeti fajok, számomra legalább annyira nevetségesnek tűnik, mint egy bizonyos XX. századi diktátor ötlete, mely szerint az "árja faj" megmentése érdekében az "árjáknak" csak "árjákkal" szabad nemi kapcsolatot létesíteniük. A mai napig is vannak olyanok, akik hisznek a rasszhigiéniában, és hirdetik, hogy fehér ember csak fehér emberrel vállaljon gyereket, mert a végén még eltűnik a világból a "fehér faj".
Tényleg jó lenne, ha először tisztáznák ezt az egész öröklődéses dolgot, amit viszont képtelenség, ha elpusztítják a fiókákat. Ez a "baleset" is csak egy esély, hogy jobban megérthessük a természet működését.
Az viszont örökös tendencia, hogy az új dolgokra először elutasítással reagálunk, nincs ez másként a T. MME esetében sem. Csak remélni tudom, hogy jobb belátásra térnek, és szakítanak azzal, hogy istent akarjanak játszani, és dr. Kiss Pista egy személyben meg akarja szabni az evolúció menetét. Ha nem életképes egy faj, akkor úgyis kipusztul, ha életképes, akkor megmarad - szerintem ebbe nincs jogunk beleszólni, mert hiába hiszi azt magáról az emberiség, hogy ő uralja a bolygót, valójában az uralja őt.
És máris teológiai vizekre eveztem... :)
16:35
47
febr
25
ismeretlen válasza írására:
Én is szeretem őket általában, de a hollót különösen. Higgadt kisugárzású, tekintélyt parancsoló, elegáns, jó arányú, hosszú életű, ragaszkodó, okos, és még metálfényezése is van :))). Sok szempontból szimpatikus :)
16:37
48
febr
25
ismeretlen írta:
http://www.youtube.com/watch?v=lrYPm6DD44M
16:41
49
febr
25
ismeretlen válasza írására:
Jaj, ne hitlerezzünk már, kérem, ennyire korlátoltak és demagógok ne legyünk.

Látszik, hogy nem sokat értesz az ornitológiához. A rendszertani elméleteken nincs mit félteni, ugyanis azok a közelmúltban álltak a fejük tetejére a genetikai vizsgálatok terjedésével. Semmiféle alapkérdés nincs veszélyben. Mivel a szóban forgó két fajt is bevizsgálták genetikailag, 100%-osan biztos, hogy két külön fajról van szó.
17:04
50
febr
25
nepemus válasza írására:
Honnan tudsz hollót szerezni? :) ÉS hogy kell felnevelni egy ilyen madarat?
17:16
51
febr
25
ismeretlen válaszanepemus írására:
Hollót nem tudok (illetve nem akarok), mert védett. Dolmányos varjút, szarkát, szajkót lehet tartani. Privátban szívesen leírom a tudnivalókat, illetve megadom a madaras fórumom linkjét, azt érdemes átolvasni 2005-től mostanáig.
17:22
52
febr
25
chloe válasza írására:
de drága, hát akkor békáson ezért nem látnák szívesen :( anyukám itthon meg irtózik a madaraktól. és mi lett a tieiddel?
17:28
53
febr
25
Lunabunny válasza írására:
Egyszer láttam élőben hollót, rendesen ledöbbentem, hogy mekkora. Előtte azt hittem, hogy ezek a városi fekete madárkák (varjak), amik a szemétben turkálnak, azok hollók. Hát rá kellett jönnöm, hogy nem. :)

Ami még megdöbbentett, hogy egyszer voltunk Angliában egy várban, aminek szép nagy parkja volt, és volt ott egy madárház is, mert szokott lenni sólyomröptetés, ilyen bemutató formájában, és a madárház előtt nagy fatönkökön ott ücsörgött egy bagoly, egy keselyűféle, meg többféle sas, meg sólyom, nem igazán tudtam őket besorolni, bár angolul ki volt írva, hogy melyik mi. De a lényeg, hogy olyan hatalmasak voltak, hogy azt én el sem tudtam előtte képzelni. Hiába mondják, hogy mittudomén a réti sasnak mekkora a szárnyfesztávolsága, azt csak akkor tudja az ember elképzelni, ha ott ül előtte az állat két méterre. Először azt hittem nem igaziak, de azok voltak. Hihetetlen látvány volt!
17:29
54
febr
25
ismeretlen válaszachloe írására:
Legtöbbjük elvadításra és szabadon eresztésre került.
17:37
55
febr
25
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Igen, az szemléletesebb, ha azt mondom, hogy a saskeselyűnek a feje akkora, mint egy németjuhászé.
17:39
56
febr
25
Lunabunny válasza írására:
Eszközhasználat. Nagyon durva! Én olyan műsort láttam amiben kinyitja a ketrec ajtaját, de nem csak szimplán kiakasztja a kallantyút, hanem ott is valami bonyolultabb metódus volt.
17:40
57
febr
25
Lunabunny válasza írására:
Uhhh...hát igen. :) Az egyik sasra emlékszem, nem tudom mi a neve annak, de fehér feje van, és asszem ilyen amerikai szimbólumokban szokott szerepelni. Szóval valószínűleg É-Amerikában őshonos faj. Hát az akkor a volt kb. mint egy 4-5 éves gyerek, vagy még nagyobb is.
17:43
58
febr
25
Lunabunny válaszaLunabunny írására:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Feh%C3%A9rfej%C5%B1_r%C3%A9tisas

Azt hiszem ilyen volt, de basszus ezeken a képeken olyan picinek tűnik.
17:45
59
febr
25
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
És azt láttad, amikor a varjak az autókkal töretik össze a diót, és megtanulták értelmezni a közlekedési lámpát? (Attenborough)

http://www.youtube.com/watch?v=PKvPPi0F_JY
17:48
60
febr
25
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Mármint a feje?
17:49
61
febr
25
Lunabunny válasza írására:
Nem, hanem magasságra, ahogy ott ült a fatönkön.
17:51
62
febr
25
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Csak? Annál vannak nagyobbak is.
17:51
63
febr
25
Lunabunny válasza írására:
Hihetetlen! :D Aranyosak! Erről a mókusok jutnak eszembe, azok is sok mindenre képesek egy pár szem dióért. :)
17:54
64
febr
25
Lunabunny válasza írására:
Jó, jó tudom, de nekem már ez is döbbenetes volt, mert soha nem láttam még ilyen állatokat ilyen közelről. Az a bagoly is bazinagy volt, előtte csak kisebb baglyokat láttam.
17:55
65
febr
25
Lunabunny válasza írására:
OFF:

Erről eszembe jutott egy sci-fi amit régen olvastam (sajnos sem a címére, sem az írójára nem emlékszem). Arról szólt, hogy antropológusok valami dzsungel mélyén felfedeztek egy addig ismeretlen fajt. Szőrösek, mint a majmok, beszélni nem tudnak, viszont két lábon járnak, és van valamiféle kezdetleges vallásuk. Szóval ilyen félig ember, félig majom lények. Úgy hiszik megtalálták a hiányzó láncszemet az evolúcióban. El is visznek néhány egyedet vizsgálgatni, de nem tudják eldönteni, hogy emberként, vagy állatként kezeljék-e őket. Kitalálják, hogy ennek kiderítésére egyetlen mód van, hogy pároztatni kell őket majmokkal is és emberekkel is, és amelyiktől teherbe esik a nőstény, ahhoz a fajhoz tartoznak. Csakhogy mindkét nőstény teherbe esik. Az egyik majmot szül, a másik meg egy ugyanolyan félig majom, féli ember lényt, mint ő maga. Végül nagy politikai, meg jogi hercehurca lesz belőle, hogy eldöntsék végülis emberek-e ezek a lények, vagy állatok, és a főhős, aki a spermáját adta a kísérlethez úgy emlékszem végül megöli a kis újszülöttet, hogy így kényszerítse a bíróságot döntésre. Hiszen ha állatnak tekintik akkor ő nem bűnös, ha viszont embernek akkor igen. És azt hiszem valahol itt ér véget a sztori. Szóval nem derül ki, hogy mi lett a döntés úgy emlékszem. Nagyon érdekes könyv volt, érdekes kérdéseket vetett fel. Pl.: mitől ember az ember tulajdonképpen, mi különböztet meg minket az állatoktól?
18:16
66
febr
25
Meggy írta:
Szeretem a hollót mert gyönyörű szép és nagyon intelligens madár. Tetszik a cikk :)
18:21
67
febr
25
a varjak nagyon szép madarak:):) hollót még sajnos nem láttam...
kár hogy a vetési varjakról nincs kép...
18:30
68
febr
25
Mels írta:
sajnos félek tőlük.nagyonnagyon. :(
18:38
69
febr
25
nadja írta:
óóó, a hollók és a varjak a leggyönyörűbb madarak, és az, hogy varjút én is tarthatnék, felkeltette az érdeklődésemet. Hogyan lehetséges?
20:19
70
febr
25
ismeretlen válaszakaticabogar írására:
Nem, arra gondolok, hogy nem biztos, hogy fogságban tartott madarak reprezentálják legtökéletesebben a természet 'normális' működését.
20:33
71
febr
25
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Ez tényleg egy jó kérdés. Érdekes lehet a könyv...
20:42
72
febr
25
Nyruszi írta:
Akkor most mi volt az, ami a kertben találtunk múltkor sérülten? Bazinagy volt és tök fekete. Sajnos valaki meglőtte és nem tudtuk megmenteni.
20:42
73
febr
25
PepitaOphelia írta:
Aristeus, én is szeretnék varjat! Látom már nagyon sokan érdeklődnek... lehet, hogy fel kéne csapnod varjúdílernek :)
20:55
74
febr
25
donci válasza írására:
Köszi. Akkor Konràd varju. Bàr ö is nagy, egy verébhez képest.
21:13
75
febr
25
donci válaszaPepitaOphelia írására:
;D
21:13
76
febr
25
ismeretlen válaszadonci írására:
Konrád, de édes... :-)
22:51
77
febr
25
ismeretlen válasza írására:
1. Ne durrogtasd a náci kártyát egy madarakról szóló cikkben:) Semmi köze hozzá.
2. A holló és a varjú két külön faj. Nem olyan mint az emberek között föllelhető rasszok. Minden ember, nézzen ki bárhogyan is, legyen bármilyen színű is a bőre egy azon faj, a Homo sapiens tagja. A holló viszont Corvus Corax egy külön faj, ugyanígy a vetési varjú Corvus frugilegus is külön faj. És bár mindkét faj a a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a varjúfélék (Corvidae) családjába tartozó faj, attól még két külön faj.

Az eset leginkább úgy vonatkoztatható el emberekre, mintha neked gyereked születne egy csimpánztól...

Továbbá:

,,Szerintem tökéletesen mindegy, hogyan találkozott össze két madár, a természetben-e, vagy mesterséges körülmények között."

Egyáltalán nem mindegy. Ha a természetben találkoztak volna össze, akkor lehetne a spontán véletlen evolúció számlájára írni a dolgot, ha a hibridek életképesek lennének és külön fajjá fejlődnének. De az ember itt pont hogy nem a természet ellen vétkezett, mert összehozott két olyan fajt, amik valószínű nem véletlenül nem találkoznak a természetes környezetükben...

,,A hibridek megszülettek, ez pedig jó a tudomány szempontjából."

A tudományéból, ja, lehet mit vizsgálgatni meg birizgálni. DE a természetes környezet és ökológiai egyensúly szempontjából totális katasztrófa is lehet...

,,Ha nem életképes egy faj, akkor úgyis kipusztul, ha életképes, akkor megmarad."

Tanulmányozd kérlek, hogy milyen hatással volt az európai mezei nyulak behurcolása az ausztrál kontinens természetes élővilágára. Majd meglátod, mit tud tenni az emberi beavatkozás és egy idegen faj felbukkanása egy ökoszisztémával:)
23:10
78
febr
25
ismeretlen írta:
A varjakat meg hollókat hagyjátok ott élni ahol nekik jól esik. Ne akarjon már mindenki ölelgetni való rabmadarat a házába...xD
23:11
79
febr
25
ismeretlen válaszaNyruszi írására:
,,Bazinagy volt és tök fekete."

Egy amerikai F-117-es lopakodó!
23:12
80
febr
26
Lunatic írta:
Nem is tudtam, hogy cikket készülsz írni! Mindenesetre örülök! Nagyon érdekes lett, gratulálok!

Az viszont elszomorít, hogy ilyen szűk látókörűek az MME tagjai. Jó, biztos van alapja a félelemnek, de mégis mit gondoltak, az evolúció hogy működik? Hát biztos nem úgy, hogy engedélyt kér a továbblépésre...
00:31
81
febr
26
Emu válasza írására:
Az meg egy dolog, hogy az utod eletkepes (mint lo plusz szamar= oszver), az egy masik kerdes, hogy termekeny-e. Az oszverek altalaban nem, mert mas a ket kiindulo faj genallomanyanak a mennyisege, ezert nem nemzokepesek. De meg erre is van ellenpelda, mert a lovak/szamarak 5%-a valahogy megis azonos genmennyiseggel bir, es ok nemzokepes utodokat tudnak letrehozni. Hasonlo a szitu a tigrisek/oroszlanok/leopardok stb... kozt: hivatalosan nem egy faj, megis tudnak keresztezodni.
00:33
82
febr
26
Emu válasza írására:
Supermassive black hole:DDD
00:42
83
febr
26
Bumblebee válaszaEmu írására:
Muse rulz ;)
01:22
84
febr
26
Emu válaszaBumblebee írására:
Az is, bar itt a szo szerinti jelentesre gondoltam:)
01:25
85
febr
26
ismeretlen válaszaPepitaOphelia írására:
Már jó pár éve felcsaptam.
01:30
86
febr
26
ismeretlen válasza írására:
Inkább kiszedem a fészekből a dolmányost, és szelíd madarat csinálok belőle, mint hogy megvárjam a mérgezést vagy a kilövést. Ugyanis ezt a madarat mint kártevőt minden eszközzel irtják. De szerintem tudod te ezt.
01:31
87
febr
26
ismeretlen válaszaMels írására:
Túl sok Hitchcockot néztél.
01:33
88
febr
26
ismeretlen válaszaNyruszi írására:
Tatán? Valószínűleg varjú. Az is nagy annak, aki mondjuk galambokhoz szokott.
01:34
89
febr
26
ismeretlen írta:

Na jó, aki varjút, szajkót vagy szarkát szeretne tartani, az a lenti Index-topikba ír, vagy még jobb, ha a topiknyitó nickjére kattint, és a felugró adatlapon talált e-mailcímre ír. Az én címem, én fogom olvasni a levelet. :-)

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9122252
01:36
90
febr
26
ismeretlen válaszaLunatic írására:
Köszi!

Azért olvasd el a kommenteket is, meglátod, hogy nem ilyen egyszerű a helyzet.

Amúgy nem ez az első cikkem. :-)
01:40
91
febr
26
ismeretlen írta:
Egy teljesen normális hollócsaládban is összetörné a tavalyi szaporulat az idei tojásokat. A természetben akkorra rég szétszélednek, de ha közös ketrecban vannak a szülőkkel, bizonyos téren még mindig fiókának képzelik magukat (pl. esznek önállóan, de azért tátogva kérnek eleséget a szülőktől), így aztán féltékenyek az újabb szaporulatra.
01:42
92
febr
26
ismeretlen írta:
300 évig élnek? Ezt hol hallottad? 10-15 évig él egy varjú a szabadban, fogságban akár 40 évig is. Százéves varjakról már csak népi mondák keringenek, bizonyíték rájuk nincs.
01:43
93
febr
26
Lucus írta:
Ha teszem azt szabadon eresztenék a vetési hollókat azok,lévén,hogy a holló és a varnyú nem egy helyen él,nagy eséllyel csak varjakkal találkoznának.Ergo a génállományuk tisztul.Ezek félig hollók az ő utódaik már csak negyed hollók lesznek,az ükunokáik meg már csak nyomokban fogják "tartalmazni"a hollógént.
Nagyobb baj ha együtt hagyják őket,mert akkor beltenyésztés fordulhat elő.De akkor meg ott van a tény,hogy beltenyésztésből származó utódok betegesebbek(lásd túltenyésztett ebek) vagyis azok meg nem valószínű,hogy megélik a felnőtt kort.Vagy de?:)
05:17
94
febr
26
ismeretlen írta:
én nem nagyon szeretem a madarakat (uralnak egy olyan dimenziót, amire szárnyak nélkül én nem vagyok képes)... na jó, szóval inkább messziről szeretem őket. a bagoly a kedvencem és a varjú.
az egyetlen jó dolog számomra a télben, az az, hogy van a városban egy csomó varjú. kicsit szoktam félni azért tőlük, mert túlságosan sokatmondóan néznek (nagyon intelligensnek tűnnek), túlságosan közelről, és mert fenyegetően nagy a csőrük :S.
09:50
95
febr
26
Lunabunny válasza írására:
Nálunk is van egy csomó varjú, de azok nem jönnek közel az emberekhez, nem is néznek, azok még félnek tőlünk. Én sokkal jobban félek a galamboktól, mert rengetegen vannak és nem félnek az embertől. Még nekem kell kikerülnöm a járdán, mert nem hogy nem repül el, már odébb se megy. Szerintem ők azt hiszik, hogy ez az ő városuk és mi vagyunk a betelepülők. Hát végülis lehet, hogy igazuk van, szóval félek, hogy egyszer belázadnak és levernek minket. :D
10:39
96
febr
26
pupakzsemle válasza írására:
ŐSzintén szólva erről nem tudtam. De nyilván, mint minden ilyen jellegű szerevezetnél, itt is vannak félrecsúszások...de legalább van valaki, aki fel meri vállalni, hogy ilyen kevés pénzből ki mernek állni valami mellett, ami kivételesen jó ügy.
11:09
97
febr
26
pupakzsemle válasza írására:
Ugye, régi szép idők?:)
11:11
98
febr
26
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
:D a galambokat (az ilyen városi mindentösszeszarókat) nagyon nem csípem.
13:06
99
febr
26
ismeretlen válasza írására:
Hú, azokat én egyenesen rühellem. A városi galamb az egyetlen madár, amit utálok. Ráadásul iszonyú hülyék és bénák. Egyszer volt, hogy az aszfalt kellős közepén legelésztek. Hogy mit, azt nem tudom. Hát én meg jöttem, a csoport felröppent, az egyikük meg nem. Kopp. Nem sajnáltam :P
13:53
100
febr
26
ismeretlen írta:
most kaptunk egy helyreigazítási kérelmet! frissítsétek az infókat!

"A cikkben szerepel az MME neve, és egy kijelentés, melyet nekünk tulajdonítanak.
Nincs tudomásunk az esetről és arról sem, hogy nevünkben bárki nyilatkozott."
13:58
101
febr
26
ismeretlen válasza írására:
hazudsz.
13:58
102
febr
26
ismeretlen válasza írására:
ezdeciki....
14:03
103
febr
26
ismeretlen válasza írására:
ok, de eddig sem úgy gondoltunk erre a figurára, mint egy hiteles arcra nem? :D
14:05
104
febr
26
ismeretlen válasza írására:
végülis igazad van :D
14:45
105
febr
26
ismeretlen válasza írására:
Ha nem hiteles arc, miért jelennek meg a nem hiteles cikkei?

Amúgy rémcikinek érzem az egész helyzetet...
15:16
106
febr
26
Nyruszi válasza írására:
:D
15:33
107
febr
26
ismeretlen válasza írására:
Feszül a szopóálarc :)))
16:27
108
febr
26
ismeretlen válasza írására:
ha nem rakják ki a cikkeit, akkor Aristeus azt fogja mondani, hogy azért nem teszik ki, amit ő ír, mert a szerkesztőlányoknak ő nem éppen a szívük csücske.
azt meg szerintem senki sem feltételezi, hogy olyan cikket beküld valaki, ami ferdítés.
és oda van írva ez:
"Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!"
ergo, nem a szerkesztők dolga utánajárni, hogy tényleg valós-e, amit az olvasók írnak.
16:36
109
febr
26
ismeretlen válasza írására:
"tiszta város leszünk! ma is gerlét eszünk!"
:D
16:37
110
febr
26
nepemus válasza írására:
Bocsi az elírásért, varjúra gondoltam! :) Érdekelne, de egyenlőre sajnos nem tarthatok egyéb állatot, mint a nyuszimat! :) De ha saját terepem lesz, jöhet mindenféle állatka! :)
17:51
111
febr
26
ismeretlen válasza írására:
Ez tény. Én mondjuk nem küldenék be olyan cikket, amely teljesen alaptalan dolgokat tartalmaz, de a cikkíró hazudott már akkorákat, hogy ennek a mostaninak már meg sem kellene lepnie.
Szomorúnak tartom, hogy valaki úgy érzi, mindenhez ért, mi több: mindenki másnál jobban ért a világon, és jogában áll pocskondiázni azokat, akik nem adnak neki igazat. Most persze lapít, de azon sem lennék meglepődve, ha már megírta volna a reklamációt az MME felé, amelynek a lényege az, hogy márpedig ha ő, Aristeus azt mondaj, akkor igenis úgy nyilatkozak, ahogy, és amennyiben nem ismerik el azt, hogy igazat írt a cikkben, akkor ők is ugyanolyan szánalmas idióták, mint még hatmilliárd ember a Földön, azaz kb. mindenki a cikkírón kívül.
19:31
112
febr
26
Lunabunny válasza írására:
Omg! :D Én meg nem enném azokat a dögöket. Némelyiken látszik, hogy tök beteg.
19:54
113
febr
26
Lunabunny válasza írására:
Az fel sem merülhet, hogy netán az MME hazudik, mert úgy áll érdekében? Illetve azt írják, hogy nincs tudomásuk arról, hogy bárki nyilatkozott a nevükben, ettől még nyilatkozhatott valaki. Na mindegy végülis.
19:57
114
febr
26
Mels válasza írására:
nem,egyáltalán nem láttam.Tényleg nem tudom.Alapból a madaraktól egy kicsit tartok,mert kiszámíthatatlannak tartom őket.Nem látom az arcukon (arc? :D)a félelmet vagy a haragot és ez bosszant.ezáltal hát félek.
20:32
115
febr
26
ismeretlen válasza írására:
Nyugi, cicus. :-)

Közbeiktatnék egy szót a helyreigazítási szövegben:
Az MME sajtóosztályának a közleménye alapján szeretnénk jelezni, hogy az említett esetről HIVATALOSAN nincs tudomása a Magyar Madártani Intézetnek, és a nevükben senki sem nyilatkozott.

Mosakszik az MME. Bár nem világos, melyik lépésüket tagadták most le, a hibridek kiirtásának szándékát vagy a védett madarak után fizetendő illetéket (utóbbi nem a cikkben szerepel, tehát a helyreigazítás teljesen felesleges). Jó lenne, ha a helyreigazító szöveg pontosan tartalmazná azt a kijelentésemet, amitől elhatárolódnak, és nemcsak homályos utalgatás lenne.
20:32
116
febr
26
ismeretlen válasza írására:
Nem lapítok, hanem néha más dolgom is van, mint itt lógni. :-)

Miért gondoljátok, hogy ha az MME cáfol valamit, akkor csakis igazat mondhat?
20:35
117
febr
26
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Az MME szeret a jóságos zöldszervezet szerepében tetszelegni. Nekem tőlük valóban nem nyilatkozott senki, a történetet a vadaspark emberei mesélték el (nevet nem írok).

Még mindig nem világos, melyik kijelentésemet cáfolják. A homályos célzást tartalmazó "helyreigazítás" kb. az egész cikket hiteltelenné teszi, és szerintem pontosan ez volt Trapp kisasszony célja.
20:38
118
febr
26
ismeretlen írta:
:-)

Hja, hát ha bennem is olyan gyűlölet fortyogna, mint Henci kisasszonyban, akkor valószínűleg én is minden cikke kapcsán futnék árulkodni az illetékesekhez (ahogy ő tette most), vagy egyszerűen csak utánuk néznék. Szerinted hány "helyreigazítás" születne akkor? :-)
21:03
119
febr
26
ismeretlen válasza írására:
Miért tenné?
21:32
120
febr
26
ismeretlen válaszaEmu írására:
Áhh, a SMBH elnyelte volna kertet meg őket is:D

De lehetett mondjuk Opra is...(na jó, ez csúnya volt)
21:43
121
febr
26
ismeretlen írta:
Most akkor én, aki soha egy fillért sem kapott egyetlen cikkéért sem, adok egy kis leckét riporteri szakmából azoknak, akik itt a cikkírásból élnek, azért kapják a fizetésüket.

Kaptok egy információt a cikkemből, egy másikat az MME-től, és egyből megy a hurráoptimista lándzsarázás, hogy Aristeus hazug, Aristeus hazug. Közben ott ültök az íróasztalotoknál a gépetek mögött. Ez nem újságírói magatartás.
Egy igazi riporter utánajárna a dolgoknak. Elmenne a vadasparkba, beszélne az igazgatóval és a többi alkalmazottal, még a takarítóval is, ahogy én tettem. Megnézné a madarakat. Utána tanulmányozná az MME álláspontját. Összevetné a két fél véleményét, majd pártatlanul közzétenné, ahogy én tettem. (És kb. magasról tenne rá, hogy ezt neki hivatalosan engedélyezték-e vagy sem. Az inkriminált szervezet sajtóosztálya persze, hogy cáfol, az a dolga. Ennek nem dől be senki, akinek minimáls riporteri gyakorlata van.)
21:45
122
febr
26
ismeretlen válasza írására:
Tudom. Csak félek, hogy az egzotikus házi kedvencek iránti általános fellángolás áldozataivá válnak szegény szelídített madárkák. Egy nemtörődöm vagy képzetlen gazda rosszabb is lehet, mint a méreg vagy a golyó.

De ha alaposan megnézed azt, kinek adod a jószágot és tájékoztatod a ,,kockázatokról és mellékhatásokról", akkor hajrá, mentsed őket:)
21:51
123
febr
26
ismeretlen válasza írására:
Mi a fuck folyik itt má megint? Sárkányok háborúja???

Járjon utánna MINDENKI a dolgoknak rendesen, aztán szövegeljen!

Aristeus nem hazudik, hanem téved.

A Magyar Madártani Egyesület nem szabhat ki semmilyen illetéket, mert nincs rá joga. Jogilag lehetetlen, hogy ilyet tegyen (tudomásom szerint).

Amivel esetleg keverheti, az az, hogy ha valaki, pl egy alapítvány, madármenhely, stb pályázatot ír ki és ebből pénzt kap, akkor annak egy részét az MME központi részlegének kell folyósítani, hogy fent tudják tartani a pesti központi irányítást. Ennek az etikusságáról szintén lehetne vitázni, de valamiből az MME-nek is fent kell tartania magát.

Ugyanis minden olyan szervezet, mint az MME nagyon meg van szorongatva, főleg az elmúlt pár évben. Igazságtalan törvények sora sújtja a közjó érdekében tevékenykedő alapítványokat, szervezeteket.

Minden egyes adományból ami befut az MME-hez, abból 25%-ÁFÁT lenyúl az állambácsi. MINDEBŐL és MINEN ilyen szervezettől!
De ha a Máltai Szeretetszolgálat adományként kap 100 kiló kaját, hogy segítse a rászorultakat, abból is 25% az államé.

Tudom, mert a mi közalapítványunk is kap adományokat, és abból is lesarcolják a 25%-ot!

Ha az MME bármilyen módon pénzeszközöket szed be, azt csakis a puszta fennmaradásáért teszi!

És bizton állíthatom, hogy az MME egy olyan szervezet, ami nagyon sokat tesz a hazai madárállomány védelméért, a madárbarátokért, nagyon sok ember szívébe ültette bele eddig is a madarak iránti szeretetet éppen ezért nem kéne egyből a madárbarátokat kirabló és ,,hibridholokausztot" követelő vérszomjas bandaként beállítani.
Pláne, hogy a hibridekkel kapcsolatban lévő álláspontjukat csupán állatkerti dolgozóktól származó pletykákra alapul...talán meg kéne várni, hogy maguk az MME-sek is döntésre jussanak, mert az ő berkeikben is sokan szeretnék életben látni a hibrideket.

Nem kéne egyből tüzet okádni egymásra, meg faszkorbáccsal csépelni boldog-boldogtalan meg egyből ,,Sátánizmus! Sátánizmus! Sátánizmus!" kiáltássokkal a torkának ugrani mindenkinek, aki nekünk nem tetsző dolgot mer mondani, mert csak ergyaságok lesznek belőle!
22:51
124
febr
26
ismeretlen válasza írására:
,,Járjon utánna MINDENKI a dolgoknak rendesen, aztán szövegeljen! "

Na jó, ez a rész sztornó, mert én is szoktam ám elég nagy balfasz lenni...xD (De én legalább beismerem...)
22:52
125
febr
26
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
,, Illetve azt írják, hogy nincs tudomásuk arról, hogy bárki nyilatkozott a nevükben, ettől még nyilatkozhatott valaki."

Minden szervezetben vannak túlbuzgó, ,,mindentjobbantudó" emberek, akik gyakran hatáskörükön túl cselekszenek. Valószínű itt is ez történt. Valaki túl fontosnak érezte az egyéni véleményét és nem bírta befogni.

De egy-egy ilyen Rambovics Géza állatkerti gondozóknak elejtegetett megjegyzései miatt nem szabad vizes lepedőt húzni az egész MME-re.
23:00
126
febr
26
ismeretlen válasza írására:
A 128-as nem közvetlenül neked ment, hanem csak úgy, mindenkinek.
Nemtom mér rakta így...xD
23:02
127
febr
26
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
jóhát, ez csak vicc :)
23:53
128
febr
27
ismeretlen válasza írására:
Pffthujjjj! (Snitzl kiköpi a 3 félig megrágott döglött galambot) Bakker...xD
00:10
129
febr
27
chloe írta:
hivatalosan soha senki se sáros. mondjuk ha a madártani intézet elhatárolódik a cikkben leírtakról, azért a helyreigazítással akár közzé is tehették volna a hivatalos álláspontot, vagy egyáltalán hogy akkor most mi van, mert az 'ilyet mi nem mondtunk, de nem mondunk mást se' elég érdekesen cingár kis válaszka.
00:48
130
febr
27
Lunabunny válasza írására:
:D:D:D

Bubzi, óvatosan a vicceskedéssel!
10:34
131
febr
27
Lunabunny válasza írására:
Szerintem itt nem rájuk lett húzva a vizes lepedő, hanem Aristeusra. És elég gáz ilyen infók alapján lazán beközölni, hogy hazudik.
10:36
132
febr
27
ismeretlen írta:
szerintem én is valami graffitis könyvben láttam 1000 éve. :)
11:08
133
febr
27
ismeretlen írta:
szerintem én is valami graffitis könyvben láttam 1000 éve. :)
11:08
134
febr
27
ismeretlen válasza írására:
:)
11:09
135
febr
27
Mels válasza írására:
áhh :D
12:10
136
febr
27
ismeretlen válasza írására:
"Most akkor én, aki soha egy fillért sem kapott egyetlen cikkéért sem"

Lopják a cikkeidet baszki :O
16:34
137
febr
27
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Jelen esetben oda-vissza gázosság van mind2 félnek.

Senkit nem kéne csak úgy lehazugozni, de nem is kéne állatkerti gondozók meg takarítók pletykái alapján, meg utánajáratlan törvények dobálózásával sározni az MME-t.

Egyik fél sem szolgált rá ilyen mértékű (lapatalan) vádaskodásra.
18:22
138
febr
27
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Jelen esetben oda-vissza gázosság van mind2 félnek.

Senkit nem kéne csak úgy lehazugozni, de nem is kéne állatkerti gondozók meg takarítók pletykái alapján, meg utánajáratlan törvények dobálózásával sározni az MME-t.

Egyik fél sem szolgált rá ilyen mértékű (lapatalan) vádaskodásra.
18:22
139
febr
27
ismeretlen válasza írására:
:D
21:26
140
febr
28
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Persze, hogy gáz. Sajnos csak ugyanazzal tudok válaszolni, amit rám írtak: cikkeiket és minden témában bizonyított felkészületlenségüket ismerve senki sem gondolta az itteni szerkesztőkről, hogy hiteles és pártatlan emberek. Hencit például az irántam érzett gyerekes gyűlölete vezérli, minden vágya, hogy egyszer hiteltelenségen vagy hazugságon érjen, csak türelmetlenségében mindig elsieti a dolgot. :-)
07:16
141
febr
28
ismeretlen válasza írására:
?
07:17
142
febr
28
ismeretlen válasza írására:
"de nem is kéne állatkerti gondozók meg takarítók pletykái alapján, meg utánajáratlan törvények dobálózásával sározni az MME-t."

Ehhez azért hozzátenném, hogy 2005 óta segítek állatkerteknek, vadasparkoknak és egyetemeknek védett madarak rászoruló példányainak mentésében, nevelésében-gyógyításában és természetbe való visszaeresztésében. Nem volna szükségük a hozzám hasonló magánszemélyek segítségére, ha nekik maguknak nem lenne megkötve a kezük. Minden évben vagy féltucat féle madarat bíznak rám ezek az intézmények, csak mert nem tudják kifizetni az említett illetéket. Ez nem a gondozók pletykája. Járj csak utána, ha nem hiszed.
07:20
143
febr
28
ismeretlen válasza írására:
!
10:24
144
febr
28
ismeretlen válasza írására:
Az említett illeték létezéséről nem tudok, legalábbis abban a formában nem, amiben te leírtad és több általam megkérdezett MME-s se tud róla.

Ha be tudnál linkelni valamilyen jogszabályi, törvényi hivatkozást, cikkelyt, paragrafust, bármit amiben ez le van írva, ki van fejtve, annak örülnék, mert én nem találok róla semmit.

De megint megjegyezném, tudtommal az MME-nek nincs jogköre illetékkivetésre és ilyesmire.

,,ha nekik maguknak nem lenne megkötve a kezük" Az MME-nek is meg van kötve a keze. Jelenleg az egész szervezet a fennmaradásért kűzd és sztem mindketten tudjuk, hogy nem kis szívás lenne, ha felbomlana.
Az illetéket amiről beszélsz -ha létezik egyáltalán abban a formában amiben te említed- úgyis beszedné más...
14:04
145
febr
28
ismeretlen válasza írására:
Jó, majd utánakérdezek pontosabban.

De most itt az illetékről szólt a "helyreigazítás"? A cikkben arról egyetlen szót sem ejtettem. Az MME a helyreigazításban azt tagadja le, hogy a hibridek elpusztítása mellett voksolt? Vagy mit? Nem világos.
14:16
146
febr
28
ismeretlen válasza írására:
Sztem a hibrides:)

De alapvetően az MME még tényleg nem nyilatkozott hivatalosan. Az meg hogy néhány túlbuzgó MME-s első látásra ,,lenyilatkozza" az állatkertben, hogy hibridek kaputt, még messze nem az egész szervezet véleményét tükrözi és emiatt nem kéne lehúzni az egész MME-t.
18:47
147
márc
01
ismeretlen válasza írására:
1. Hivatalosan nyilván nem nyilatkoznak ilyesmiről, az úgynevezett állatvédők egyből a torkuknak ugranának. Ez az egész sztori nem nyilvános. Mit gondolsz, miért írtam volna le, ha mindenki ismerné? :-)

2. Senki sem húzta le az MME-t, legkevésbé én. A cikk pártatlan, csak tényeket közöl. És ha elolvasod a kommenteket (olvastad), látni fogod, hogy írtam: én nem tudnék állást foglalni ebben az ügyben, hogy kinek van/volt igaza.

Én az MME-t csak az illeték miatt "húztam le", azt viszont nem a cikkben tettem.
00:11
148
márc
01
Emu válasza írására:
Mar megint eletbevago fontossagu reszleteken megy az egymas torkanak ugras:)
03:37
149
márc
01
Emu válasza írására:
:)P
05:30
150
márc
01
ismeretlen írta:
Mi is?
10:46
151
márc
01
ismeretlen válaszaEmu írására:
L(o.O)L Na ja, de legalább vicces:)
12:27
152
márc
01
ismeretlen válasza írására:
1. Ha nyilvános lenne, valószínűleg akkor se kavarna elég nagy vizet, max 1x lemenne a fókuszban...xD Tehát mindenképpen jól jött volna, hogy idefirkantottad ezt a cikket:)

2. ,,A cikk pártatlan, csak tényeket közöl." Ezért adtam rá 5 csillagot.
3. ,,Senki sem húzta le az MME-t, legkevésbé én." Elsősorban nem is neked szólnak azok a részek. De mivel elolvastam a hsz-eket, a ,,Senki sem húzta le"-rész nem helytálló...vagy a hibridekért, vagy az illetékért, de néhányan ,,húzogatták" az MME-t. Akinek inge, AZ vegye magára, választása szerint a hibrideset vagy az illetékeset:)
4. Az illetékügyet majd megtárgyaljuk, ha megtaláltad (vagy megtalálom) a rá vonatkozó dolgokat.
12:40
153
márc
01
ismeretlen válasza írására:
Akkor, ha jól veszem ki, szerinted is hülyeség ez a "helyreigazítás".
14:37
154
márc
01
ismeretlen válasza írására:
Hát, úgy vagyok vele mint az MME. Hivatalosan nem nyilatkozom, mert be vagyok rosálva az állatvédőktől:) De spekulálni szabad, max helyreigazítást kérek:)
22:19
155
márc
08
ismeretlen írta:
Na, lehet tudni valamit a helyreigazítás hitelességéről? A beavatkozás oka homályos, a helyreigazító kussol.
14:17
156
márc
13
ismeretlen válasza írására:
Változatlanul semmi. A helyreigazítás hiteltelen, a helyreigazító személyemmel kapcsolatban elfogult.
13:39
Felhasználónév:
Jelszó: