Étel+Ital

A bifidus tartósít?

5785

Még tavaly - tehát több, mint kettő hónappal ezelőtt -, egyik ételrendelésünk jutalmaként, kaptunk egy doboz Danone Activia Bifidus ActiRegularis aszalt szilvás joghurtot. Hűtés nélkül tároltuk mostanáig, kíváncsiak voltunk, hogy hónapokkal azután, hogy lejár a joghurt szavatossága, mit fogunk tapasztalni a doboz belsejében. Mivel nem puffadt fel a doboz, sejtettük, hogy hiába is számítunk burjánzó penésztelepre, izgatottan mocorgó joghurt maradékra, de azért kinyitottuk.

Nos, a képen egy 2009. december 19-én lejárt szavatosságú tejtermék látható. Összetétele: pasztőrözött tej, aszalt szilva, cukor, glükóz-fruktóz szirup, módosított kukoricakeményítő, pektin, guar gumi, aroma, nátrium-citrát, kalcium-citrát, sovány tejpor - miért van benne tejpor, ha van benne tej? - tejfehérje, élő joghurt kultúra és a francia cég által bejegyzett baktériumkultúra: Bifidus ActiRegularis, némi búza, mogyoró és más diófélék is fellelhetőek benne. Az előírás szerint a dobozban lévő tartalom a jelzett időpontig fogyasztható, tíz Celsius-fok alatti hőmérsékleten tárolva.

Megkóstoltam. Arra gondoltam, hogy mégis mi bajom lehet? Legfeljebb borzasztóan savanyú lesz, vagy keserű, esetleg csípős. Nos, amire végképp nem számítottam fincsi aszalt szilvás joghurt íze volt. Egyetlen oka van annak, hogy nem ettem meg, méghozzá az, ami nem késztet a legfrissebb Danone joghurt megevésére sem, nevezetesen a disznócsont reszelék. Mi mindig ezzel hárítjuk el, ha megkínálnak minket gyümölcsjoghurttal, ettől lesz ugyanis olyan frankó állaga, és az is lehet, hogy ettől fogyasztható a Danone Activia Bifidus ActiRegularis joghurt, két hónappal a szavatossági idő lejárta után...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások