Szépség

Százezer év szépsége

5778

Tudjuk, hogy az ókori egyiptomiak mesés parókákat hordtak és sminkelési fortélyok egész tárházából válogattak, csak úgy mint a XIV. Lajos udvarában szórakozó előkelőségek, akik parfümtengerrel próbálták testszagukat palástolni, a hatalmas parókák alá rejtett tetves fejükről nem is beszélve. A gésák varázslatos szépsége és sokszor oly' kegyetlennek tűnő szépészeti praktikáik sem rejtettek már előttünk, de vajon olvashatunk mindezekről összesítve, egyetlen helyen? Naná, hogy olvashatunk, méghozzá a nemrégiben megjelent, 100 000 years of beauty című hatalmas szépségbibliában.

Nem véletlenül nem használtunk magyar címet, hiszen a komplex kiadványt itthon egyelőre nem szerezhetjük meg, de volt már ilyen máskor is, tudjuk, hogy melyik netes könyváruházakban kell kutakodnunk. Keresési szándékunknak és hatalmas vehemenciánknak csak a hatalmas szépségbiblia még hatalmasabb ára szabhat határt, hiszen jóllehet öt különböző könyvet rejt a kiadás, ára mégis a horribilis kategóriába tartozik a maga 225 dollárjával. Később persze érdemes visszatérni a kereséshez, hiszen az újonnan vásárolt, majd a gyorsan megunt darabok viszonylag gyakran, jóval barátibb áron keresnek gazdát az online piactereken, de nézzük is, hogy mire vadászunk pontosan!

A szerkesztő, Elisabeth Azoulay harmincöt különböző nemzetiségű, mindösszesen háromszáz író tollából származó esszét összesített a hatalmas könyvben, így koronként és kultúránként is megismerkedhetünk a szépségápolás hagyományaival. Ezerötszáz oldalba persze rengeteg minden belesűríthető, így az írások többek között kitérnek a művészet és a szépségápolás kapcsolatára, illetve a szépségápolási szokások fejlődéstörténetére is. Így végül összeállhat egy komplex kép, melyben épp úgy szerepelnek a vezető kozmetikai márkák, mint azok a bizarr szépészeti szokások, amik mind a messzi múltban, mind pedig a ma élő törzseknél a szépséget hivatottak kiemelni. Zárszóként képet kapunk a mediatizált világ és a szépség kapcsolatáról, az elfajult trendek keletkezéseinek okairól és arról az egyezményes szépségideálról, amit az évezredek során mi magunk alkottunk. A közel hat és fél kilós papírkolosszus reméljük minél többünknél a polcra kerül majd, feltéve ha türelmesek vagyunk, és kivárjuk míg más nőtársaink ráunnak és áruba bocsátják a hatalmas kiadványt. Addig marad a kép és a várakozás.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások