Divat

Horgolt üveg

5767

Az ÖKO-Pannon és a WAMP vasárnapi kiállításán újrahasznosított üveghulladékból készült alkotásokat mutattak be, és kiosztották a legötletesebb pályaműveknek járó díjakat is. Az eseménnyel az üveghasznosítás fontosságára igyekeztek felhívni a figyelmet, melyben hazánk jelentősen elmarad az uniós átlagtól. A tervezők már teljesítették a kvótát, most a lakosságon a sor. Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. és a WAMP Re-Üveg címmel tavaly ősszel hirdetett pályázatot designerek számára. A kiírók olyan alkotásokat vártak, melyek ötletesen, kreatívan mutatják be a hulladéküveg felhasználásának lehetőségeit. A különösen egyedi designmegoldások mellett az újszerűséget, a friss művészi látásmódot értékelték. Volt itt fényüveg, üvegtégla és horgolt üvegből készült térelválasztó is.

70% üveg, 100% kreativitás

A kétfordulós pályázat első körében csak látványterveket véleményezett a szakmai zsűri, majd a második körbe továbbjutott művészek másfél hónapot kaptak, hogy elkészítsék műveiket. A pályázat egyetlen kikötése az volt, hogy a tárgyak legalább hetven százalékban hulladéküvegből készüljenek. Egyéb műfaji korlátot nem támasztottak a kiírók, így a döntős pályaművek között volt CD tartó, csillár, „La’bor pohár” és virágtartó is.

Üvegcsomagolás újracsomagolva

Az Erzsébet téri Gödör Klubban tartott február 21-i eredményhirdetésen három egészen különleges alkotást jutalmazott a zsűri. A fődíjat Lehoczki Erzsébet munkája az Üveg-re fonal nyerte. A „horgolt üveg” nagyszerűsége sokoldalúságában rejlik: térelválasztónak, függönynek vagy éppen terítőnek is használható. A második helyezett Jagadics Barbara lett Glass brick, azaz üvegtégla című alkotásával, a harmadik díjat pedig Bihari Gabriella és Csák Tibor kapta az egyedi hangulatvilágítást adó Fényüvegért. Az ÖKO-Pannon pénzjutalommal díjazta az alkotókat. 

_SZT7905 by Noguchi Porter Novelli.

Egyedül nem megy

A kilenc döntős alkotást a nagyközönség is megtekinthette a WAMP-on, a Gödörben, hiszen a tárgyak éppen azért készültek, hogy felhívják a figyelmet az üveg újrahasznosítás fontosságára. Míg az Európai Unió országaiban a háztartási üveghulladék hasznosítási aránya 2008-ban hatvannégy százalék volt, addig itthon tavaly az üvegcsomagolásnak csupán huszonnyolc százaléka került szelektív gyűjtőkbe. Ahhoz, hogy megkezdjük az unióhoz való felzárkózást, idén harminckettő, 2012-ben már hatvan százalékra kell feltornásznunk ezt az arányt, amihez a lakosság aktív részvételére lesz szükség.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
febr
22
tavirose írta:
király. gratula. sajnos nem láttam őket, lehetne egy galéria. :)
11:27
2
febr
22
LadyGray írta:
Többkép ninsz?:S
11:27
3
febr
22
rubikkocka írta:
És ezeket hol lehet megnézni? Nem lehetne itt galéria?
11:35
4
febr
22
anyamedve válaszarubikkocka írására:
Igen, légyszi tegyetek fel több képet! (ha van)
11:48
5
febr
22
LadyGray írta:
Már aszittem Bihari Kristóf...XD mert őt ismerem, tanárom volt..:P:) Meddig van a kiállítás amúgy? Lehet megnézném, ha megyek fel...
13:31
6
febr
22
katicabogar írta:
hat romaniaban meg nincs olyan hogy szelektiv hulladekgyujtes, es ahol vannak is kulon kukak, azt ugyis egy helyre ontik.
14:26
7
febr
22
gabuko válaszatavirose írására:
Sziasztok!
Először is köszönet a cikk írójának, másodszor pedig a hozzászólóknak az érdeklődésért.

Több képet itt: http://www.moksha.hu/2010/02/re-uveg/

üdv. az egyik pályázó :)
19:34
8
febr
22
tavirose válaszagabuko írására:
köszi szépen! nagyon szépeket csináltatok, gratulálok!
19:53
9
febr
22
gabuko válaszatavirose írására:
Köszönjük! :)
Jó hallani amikor tettszik a munkánk.
20:17
10
febr
22
sziszuscicus írta:
Hohó, ezt láttam a tévében! Elmondta a lány, milyen időigényes és nehéz megcsinálni ezt a horgolt üveget. Igaz, nekem nem tetszik, de szimpatikusak az ilyen kezdeményezések.
Ha belegondolok, mi üveget nem is nagyon használunk. Még sörből is műanyagpalackosat veszünk, de a szelektívben landol az is.
20:33
11
febr
22
gabuko válaszasziszuscicus írására:
Jól láttad, volt a tv-ben is összeállítás a kiállításról, de később is meg lehet majd nézni őket. Most lehet még a Gödörben van, nem tudom pontosan, de a Mammut-ban ki lesznek állítva.
22:38
12
febr
23
rubikkocka írta:
:) jajj, ezek nagyon jók! mennyi ügyes-okos-kreatív ember! :))))
08:57
13
febr
23
tseebe írta:
Ha forgalomba kerülnek ezek a dolgok, akkor biztosan venni fogok horgolt terítőt is és ilyesfajta csillárt is! Nagyon bejövős, csak legyen rá pénzem, mert azért biztos nem fillérekért árulnák ezeket. :(
10:18
Felhasználónév:
Jelszó: