Közösség

Magadra vess!

5755

Bármikor szóba került a téma, s akárhány de-vel találkoztam vitáim során, soha, egy lépést sem tudtam engedni azon álláspontomból, miszerint: a nemi erőszak elfogadhatatlan. A mondatnak nincsenek bővítményei, legfeljebb egy irányban: a nemi erőszak elfogadhatatlan, akár nő, akár férfi, akár gyerek az áldozat. Egész egyszerűen nincs olyan, hogy valakit arra kényszerítünk, amit nem akar megtenni, különösen nem szexuálisan. Olyan alap evidencia ez számomra, hogy minden alkalommal megdöbbent, amikor valaki megpróbálja megmagyarázni, miben és miért is volt hibás az áldozat - sokszor megesett ez már itt, a cotcot oldalain is. Talán többen emlékeznek közületek olyan, a témába vágó cikkek alatt kibontakozott szócsatákra, amikben egyesek következetesen a nők hozzáállásában, viselkedésében esetleg öltözködésében látták a támadások, zaklatások okait.

Itt az ideje tehát, hogy feketén-fehéren szembenézzünk a kérdéssel, mégis kik azok, akik a nőket hibáztatják egy szexuális támadás esetén? Kapaszkodjatok meg, mert a válasz: a nők! Egy, a BBC által közölt felmérés szerint bármilyen meglepő is, mi, nők vagyunk azok, akik nőtársainkkal szemben hajlamosak vagyunk ilyen-olyan megbélyegző kijelentéseket tenni, ha a nemi erőszak kerül szóba. (Meglepő még akkor is, ha az Amnesty International korábban már felhívta a jelenségre a figyelmet.)

A hír szó szerint így fogalmaz: "A nők nagy része úgy gondolja, az áldozatok egy része felelős a vele történtekért." Az így vélekedők háromnegyede azon az állásponton van, hogy amennyiben egy nő már lefeküdt egy férfival, nem tekinthető teljesen ártatlannak az erőszakot illetően, egyharmaduk azokat a nőket okolja, akik "provokatívan" öltözködnek, s úgy vélik, felelősség terheli azokat is, akik későbbi támadójuk lakására önként sétáltak be egy italra. Bár a nők keményebbnek bizonyultak, a megkérdezettek férfiak és nők között egyaránt ötven százalék fölötti volt az a vélemény, miszerint bizonyos körülmények között a nemi erőszak áldozatát igenis felelőssé lehet tenni sorsa szomorú kitérőjében. Ám hogy a két nem közti különbséget számszerűsítve is láthassuk: a nőket olykor elítélő nők hetvenegy százaléka válaszolt úgy, hogy a megelőző szexuális kapcsolat felelőssé teszi az áldozatot, míg a férfiak ötvenhét százaléka gondolta ugyanígy. Érdekes és egyben szomorú mindez, ha mellé tesszük azokat az - egyazon felmérésből körvonalazódó - adatokat, amik szerint a válaszadók egyharmada már került olyan helyzetbe, ami könnyen nemi erőszakba torkollhatott volna, és minden ötödik megkérdezettnek már volt része olyan szexuális aktusban, ami akarata ellenére történt meg. 

Az áldozatok hibáztatása alapvetően árt minden (bűn)ügynek, különösen olyan esetekben, amikor az áldozatok egyébként is hajlamosak eltitkolni a történteket, nemhogy bírósághoz fordulni. Azzal, hogy a nők pórul járt társaikat hibáztatják, csak azt ismerik be, mindnyájan rettegünk a szexuális indíttatású támadásoktól, elfogadjuk a tényt, hogy ez gyakran megtörténik, s ehhez idomulva olyan viselkedési és akár öltözködési mintákat követünk, amik megvédenek minket. Ám ezzel sajnos nem a szexuális ragadozók ellen küzdünk, hanem homokba dugjuk a fejünket - vélekednek sokan.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások