Közösség

Kérsz? Nem kapsz!

5750

Az Európai Unió figyelmeztetésben részesítette - többek között - Magyarországot, amiért nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy az egészségügyi határérték alá szorítsa vissza a szállópor mennyiségét. Tavaly a kormány halasztást kért a levegőszennyeződést okozó anyagok mennyiségi határainak betartását meghatározó szabályozás teljesítésére, de ezt az EU elutasította - nagyon helyesen. Az előírás szerint a szállópor éves átlagértéke nem nőhet 40 gramm/köbméter fölé, a napi érték pedig évente legfeljebb 35 napon haladhatja meg az 50 gramm/köbmétert. A levegőszennyezés csökkentésére vannak lehetőségek, egyetlen probléma csupán az, hogy az autós lobbi, a szakértőket nélkülöző vezetőség, a kormányon lévők nem lépnek rá arra az útra, amely biztosítaná számodra, számomra, mindenki számára azt az alapvető jogot, hogy tiszta levegő jusson a tüdőnkbe.

A legszebb az egészben az, hogy mi, városlakók megtehetjük - tehát a lehetőség a kezünkben van -, hogy ne szennyezzük tovább saját magunkat. Ahogy egy kedves barátom mondta, ő sem megy ki az utcára és önt ki az útra hatmillió köbméternyi kénsavat, mert, ha ezt tennék - nagyon jogosan - megbüntetnék, a várost pedig azonnal kiürítenék. Mindannyian, akik autóban ülve püfögünk felelősek vagyunk azért, hogy hetek óta fáj a tüdőnk, nem tudunk beleszippantani a levegőbe, élvezni a csikorgó fagyokat, beleharapni a mínuszokba, frissnek, fittnek és üdének lenni képtelenség. Az idei évből eddig eltelt negyven napból huszonnégy napon az egészségügyi határérték felett volt a szálló por szennyezettség! Ezért a Levegő Munkacsoport szerint azonnali intézkedésekre van szükség, hogy idén ne lépjünk át a jogszabályok által előírt harmincöt szennyezett napot Budapesten.

A kép csak az asszociáció...

Lehet anyázni a bringásokat, a gyalogosokat, meg lehet gúnyolódni, hogy mennyire környezettudatosak vagyunk, közben meg biztos egy benzinzabáló döggel közlekedünk, mert ez nem igaz. Nem vesszük fel, és igen is büszkén vállaljuk a bringáinkat, a tudatunkat, azért, hogy ti is jobb, tisztább levegőt szívjatok, és hogy a Budapestre érkező pelikánok is jól érezzék magukat nálunk.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások