Lélek

Szerelmes vagy?

5714

Most kivételesen nem a brit tudósok produkálták magukat, hanem holland társaik, akik kimutatták, hogy a szerelmes egyén agyában olyan változások mennek végbe, amik emelkedett kreativitást, ezáltal nagyobb művészi produktivitást eredményeznek. Oké, de miért?

A kutatásban résztvevő személyek egyik felét arra kérték, hogy vizualizáljanak egy olyan szituációt, amiben szerelmükkel, kézen fogva, negédesen sétálnak egy kellemes környezetben, a csoport másik felének olyan helyzetet kellett elképzelni, amikor is egy nekik tetsző személlyel szexelnek, de kikötés volt, hogy a felek között csupán testiség van, tehát a nemi aktus érzelmi részét kénytelenek voltak kizárni, pontosabban nem elképzelni. Az eredmény sejthető - az őszinte, romantikus és szerelmes viszonyról ábrándozó alanyok agyában beindult mechanizmusok, segítették a koncentrációt, méghozzá hosszútávon. Azok az alanyok, akik csak a szexre fókuszáltak, fokozott analitikus agyi működést mutattak, vagyis az agyban, racionális fele dolgozott jobban, hiszen a tesztoszteron ezt váltja. Következésképp tudjuk, hogy a hősszerelmesek jobb féltekéje volt az aktívabb, mindemellett dopaminszintjük is emelkedett. 

Az elmélet egyáltalán nem fals, főleg, miután tesztelték is. A következőről van szó - józan paraszti ésszel levezethető -, az álmodozás, és az agy által, emiatt termelt vegyületek úgy befolyásolnak, hogy leleményes legyél. Biztosan nem csak a művészi megörökítés volt a cél, amikor az ősférfiak lerajzolták a barlangjuk falaikra mamutgyilkosságaikat. El akartak kápráztatni a csajokat, hogy azok miután ellátogatnak hozzájuk, csak hadd ámuljanak, majd omoljanak a karjaikba. Tehát a szerelmes férfi/nő kreatív. Persze mondhatok egy harmadik évezredbeli példát is... Tegyük fel, párkapcsolatban élsz, belezúgsz valakibe, de nem vagy olyan jó fej, hogy akkor hopp, lelépsz, hanem mit csinálsz, alibit gyártasz! Kreatívabbnál ötletesebbeket. Hát így hat a szerelem. Persze, e kettő blőd példának számít, viszont, ha költőinkre, híres rocksztárjainkra és az ő szeretett múzsáikra gondolunk, akkor mindenki számára bizonyítottá válhat, hogy bizony a szerelem kreatívvá tesz.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
febr
15
Hella írta:
Egyetértek a cikkel, én is kreatívabb vagyok magamhoz képest, ha szerelmes vagyok. Amikor egyedül voltam nem volt kinek/minek kreatívkodni, akkor csak a szokásos módon csinálom meg például az ételeket/ajándékokat, de a páromnak gyakran megpróbálom felturbózni a dolgokat.:)
09:48
2
febr
15
chloe írta:
én is magasabb fokú ihletettséget tapasztalok, na meg ha már művészkedés, akkor közbejátszik az is hogy te is csinálod - én is, meg kapom mindig a tanácsokat, azok is nagyon inspirálnak, stb.
09:56
3
febr
15
LadyGray írta:
Na ja..:D ez az az emelkedett állapot ami ellen aztán küzd az agy, mert nem bírja fenntartani...XD
10:17
4
febr
15
boriska írta:
jaja, nyilvan igy van... de basszus, ez kep...:D vagy csak nalam verte ki a biztositekot?:D
10:38
5
febr
15
csicsagatya írta:
Hat ez teljesen igy van, de nem ertem miert csak a szerelmet emelteek ki, szerintem barmelyik erzelemnek hasonlo hatasa van, legalabbis nalam : )
10:45
6
febr
15
Welmi írta:
Jesz. Belőlem a férjem iránti szerelem piszkálta ki az írókámat, ami azóta tőle függetlenül működik, de mégis ő volt a katalizátor. Jó hogy, hiszen megteremtette azt a közeget, ahol biztonságban, megbecsülve érzem magam, tehát bátran kinyílhatok.
11:37
7
febr
15
CocoChanelN1 írta:
Ez pontosan így van!:)
Újdonsült párom írni kezdett, én meg kreatívkodok.
Éljen a szerelem! :)

♥♥♥
11:43
8
febr
15
LadyGray válaszaboriska írására:
szerintem teljesen jó, miért?:D
12:00
9
febr
15
LadyGray válaszaWelmi írására:
dejó:)
12:01
10
febr
15
SwingerMary írta:
Érdekes, nálam ez viszonylag friss szerelemnél figyelhető csak meg. Akár úgy is mondhatjuk, hogy együtt jár a rózsaszín köddel :) 4 év után a köd felszállt ugyan, de a szerelem maradt. Imádom a párom, de nem vagyok kreatívabb az átlagnál. Persze szeretnék a kedvében járni, de én ezt nem sorolom a kreativitás kategóriába, ez inkább természetes, hiszen szeretem.
12:12
11
febr
15
cotcotgirl83 írta:
és a savakkal aldehideket képez...:D
12:59
12
febr
15
Helen írta:
Most gondoljatok bele, ha azt kellett volna elképzelni, hogy a szerelmükkel szexelnek...hmm...alázták volna a 69-est rendesen...;-)
13:43
13
febr
15
A.F.rétisas írta:
Elég ha alapból tudsz "álmodni",nem kell hozzá szerelem.
14:21
14
febr
15
scarlett írta:
nekem akkor születtek a legjobb rajzaim, amikor szerelmi csalódás kellős közepén tespedtem. amúgy alapjáraton is kretívkodom, férj után sem változott ez sokat...
15:45
15
febr
15
LadyGray válaszaSwingerMary írására:
Ez nem érdekes, ez a normális..;)
18:48
16
febr
15
ismeretlen írta:
még mindig meglepődöm azon, h Angie Bowie felesége...
najó. tudom, én tudom, hogy én fordítva vagyok bekötve, de ez nekem pont ellentétesen működik...
20:25
17
febr
15
ismeretlen írta:
,,A porszem kicsiny-e, vagy bennem van-e a kicsinység, mit a porszem felidéz? A hegy nagy-e, vagy bennem van-e a nagyság, mit a hegy felidéz?"
/W. S.
21:02
18
febr
15
SwingerMary válaszaLadyGray írására:
Hm, jó tudni hogy normálisan működöm :) Suliban is mindig azt hallgattam, milyen fontos a külvilág visszajelzése, a visszacsatolások :D
21:10
19
febr
15
ismeretlen válasza írására:
Weöres úr egy időre jól elintézte magát azzal, hogy kínai filozófusokat fordított. :-)
23:46
20
febr
16
ismeretlen válasza írására:
Mi bajod van vele?
:-)
08:10
21
febr
16
LadyGray válaszaSwingerMary írására:
pfff...XD
10:04
22
febr
16
ismeretlen válasza írására:
Semmi, de jól "megfertőzte" Csuang Ce és a pillangó. :-)
12:03
23
febr
16
ismeretlen válasza írására:
Jó is az.
12:25
24
febr
17
lipgloss írta:
Egyetértek... :) De hogy juthat embereknek eszébe, hogy "hmm most csinálok egy ilyen kíérletet..." jháááj
14:32
25
febr
18
ismeretlen válaszalipgloss írására:
Biztos szerelmes volt, és túltengett a kreativitása. :-)
00:59
26
febr
21
MsN írta:
Ok, van benne valami, de szerintem nem feltétlenül igaz. Vagyis nem teljesen ebben a formában. A biedermejer szerelem nem mindenkit ichlet meg. Szerintem az igazán nagy alkotások nagy csalódások/érzelmi vívódások, stb. hatására keletkeztek. Kell az érzés, de sokszor a fájdalom az, ami kihozza az igazán nagy alkotásokat. A legtöbb nagy művész/költő, stb. belehalt művészetébe. Nem tudom, én ezeket szeretem... Pl. József Attilával kezdhetném is sorolni.
11:43
27
febr
21
MsN írta:
Ja és még annyi, hogy lehet valaki hallosan szerelmes, ha alapjáraton nem szorult bele egy kis kreativitás, akkor sokat nem fog változni szerintem. De ugyanez fordítva is igaz. Aki meg alapból kreatív, annak tök mindegy, hogy szerelmes-e, vagy sem...

11:44
28
febr
21
MsN válaszaA.F.rétisas írására:
Ja, szerintem is. :)
11:45
29
febr
22
ismeretlen válaszaMsN írására:
József Attila abba halt bele, hogy részegen a vonat elé sétált.
03:21
30
márc
05
nyuszipok írta:
Ez jó:)
20:02