Lélek

Szerelmes vagy?

5714

Most kivételesen nem a brit tudósok produkálták magukat, hanem holland társaik, akik kimutatták, hogy a szerelmes egyén agyában olyan változások mennek végbe, amik emelkedett kreativitást, ezáltal nagyobb művészi produktivitást eredményeznek. Oké, de miért?

A kutatásban résztvevő személyek egyik felét arra kérték, hogy vizualizáljanak egy olyan szituációt, amiben szerelmükkel, kézen fogva, negédesen sétálnak egy kellemes környezetben, a csoport másik felének olyan helyzetet kellett elképzelni, amikor is egy nekik tetsző személlyel szexelnek, de kikötés volt, hogy a felek között csupán testiség van, tehát a nemi aktus érzelmi részét kénytelenek voltak kizárni, pontosabban nem elképzelni. Az eredmény sejthető - az őszinte, romantikus és szerelmes viszonyról ábrándozó alanyok agyában beindult mechanizmusok, segítették a koncentrációt, méghozzá hosszútávon. Azok az alanyok, akik csak a szexre fókuszáltak, fokozott analitikus agyi működést mutattak, vagyis az agyban, racionális fele dolgozott jobban, hiszen a tesztoszteron ezt váltja. Következésképp tudjuk, hogy a hősszerelmesek jobb féltekéje volt az aktívabb, mindemellett dopaminszintjük is emelkedett. 

Az elmélet egyáltalán nem fals, főleg, miután tesztelték is. A következőről van szó - józan paraszti ésszel levezethető -, az álmodozás, és az agy által, emiatt termelt vegyületek úgy befolyásolnak, hogy leleményes legyél. Biztosan nem csak a művészi megörökítés volt a cél, amikor az ősférfiak lerajzolták a barlangjuk falaikra mamutgyilkosságaikat. El akartak kápráztatni a csajokat, hogy azok miután ellátogatnak hozzájuk, csak hadd ámuljanak, majd omoljanak a karjaikba. Tehát a szerelmes férfi/nő kreatív. Persze mondhatok egy harmadik évezredbeli példát is... Tegyük fel, párkapcsolatban élsz, belezúgsz valakibe, de nem vagy olyan jó fej, hogy akkor hopp, lelépsz, hanem mit csinálsz, alibit gyártasz! Kreatívabbnál ötletesebbeket. Hát így hat a szerelem. Persze, e kettő blőd példának számít, viszont, ha költőinkre, híres rocksztárjainkra és az ő szeretett múzsáikra gondolunk, akkor mindenki számára bizonyítottá válhat, hogy bizony a szerelem kreatívvá tesz.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások