Közösség

Igazi panelprolik

5698

A málészájú, idiótán vigyorgó aranymedvék, Misa mackók, Misi Macik, tévés brumik kora lejárt, hisz válság van, most Micimackó is éhen döglene. Élő susogásra, kemény, és ha szükséges, köcsög gyerekekre van szükség, kik a grundon, a panel savanyú árnyékában lökik a tutit, megmondják a frankót, és válságkezelő stratégiájuk tökéletes. Az egyik magasról tesz mindenre, a másik túlpörgeti magát, aztán kifekszik. Ők nem a mézet nyaló, téli álmukat békésen alvó, szorongós medvefajták. Új állatfaj született – és magyar!

Mi a siker nyitja?

Íme, egy újabb bizonyíték arra, hogy kevésből is lehet ütőset alkotni. Tény, hogy látványában nem ad annyit, mint egy hálivúdi szuperprodukciós rajzfilm, de ez legalább a miénk, saját múltunkból gyökerezik. A Susogós Mackók esetében a magyarság a „szar” szinonimája. Az epizódok húzós költségek helyett nem kerülnek sokba, a forgatás kevés létszámmal zajlik, a macik sajátos egyéniségének köszönhető a rohamosan bővülő rajongótábor - főleg az interneten. Az alkotók a bábos stand up comedy műfaját teremtették meg ezzel. A mackókat Mogács Dániel és Veres András mozgatják, a bábokért Koryürek Vera felelős, a díszletet Sárkány Katalin készíti, a lakótelepi hatásmechanizmusról pedig Korecz Károly gondoskodik

Na de bábjátékkal aratni a XXI. század digitalizált és animációval ömlesztett világában? Előhúzni klasszikusok alakzatokat, felnőtt gyermekeket a dependencia hálójába kergetni? Ezek viccelnek? Viccelnek. Véresen komolyan szórakoztatnak, a rajongók meg falják az etapokat. Kiknek? Azoknak, akik tízemeletesek betonudvarán szoclégkörben bandáztak, pingpongasztalon portyáztak, szotyoláztak és a nyugat szellemét szívták jól tüdőre.

A proli macik története

A sztori elődje egy képregény-sorozat a Hócipőben, melyet Litkai Gergely és Lehoczki Károly készítettek. Ott bukkant fel két Béla nevű mackó, ám csak a cím bizonyult tartósnak. A medvék még egyformák voltak, és párbeszédjeikben a politikai felhang dominált, no és persze a történetek is egyszerűbbek voltak. Például az egyik részben megverték Hajdú Pétert, a másikban lerobbantották egymás végtagjait. A susogós melci azonban - mint emblematikus öltözet – tovább gyűrűzött, nagy sikerrel.

2008-ban aztán megjelentek az egyik „comedy” csatornán az egy-másfél perces szkeccsekbe illő plüssfigurákról alkotott sztereotip elméletek. Az első évad átütő sikere után elkészült a második, amelyben az epizódok új hátteret kaptak, és hosszabbakká váltak. A harmadik évjáratot több akciófilmszerű történet jellemzi, 2010-től kezdve pedig a függőségben szenvedőknek nem kell lemondaniuk a susogós adagról, mert a csatorna napi rendszerességgel új epizódokat tesz közzé a honlapján.

Miért pont lakótelep?

Az alkotóknak egy rég elfeledett, demográfiai robbanáson nevelkedett generáció szívéhez közeli állomás visszaidézése régi vágya volt. Az idősebb korosztály pontosan tudja, hogy mi újság a Futrinka utcában, mivel töltötte napjait Cicamica, Morzsa kutya, Buksi, Rókica és a többiek. Az esszencia ez esetben pedig épp ebben a kulcsos telepi fílingben, a panelhumorban illatozik, a "Szóljá má” mutternak, dobjon le szotyira pénzt!” életérzéssel. Sanya, a lakótelepi ész kultikus figurája, és Brendon, a narcisztikus hajlamokkal bíró medve letűnt gyermekkorunk új Mazsolái lettek.

Két puha mackóról beszélünk, akik szőrösek, barnák, fehérek, ám nagyjából ennyiben ki is merül rokonkapcsolatságuk a hagyományos medvékkel. Ők susogós mackóban (innen ered a bábjáték elnevezése), fehér oldszkúl cipőben, szocreál hálós atlétatrikóban és makkos csótászban lépnek színre. Tipikus, sztereotipizált panelproli sutyerákok: Sanya a tompa agyú kidobó csávó erős és bátor, ám lusta. Erősen filozofikus alkat, örökös kérdések zúgnak fehér kobakjában, olykor rájön, hogy vissza akar térni a barlang hidegébe, aztán nem. Brendon izgága hangember, kinek egyik szeme nagyobb és bandzsa, ami egy sötét múltbéli titok következménye, ám erről nem beszél. Lila-citromszínű sapkában, narancs pulóverben divatol, ezüstláncot hord. Minden hülyeségre kapható, legfőbb vágya egy jól jövedelmező behajtós meló, ő az ész a csapatban. Sanya és Brendon legjobb barik.

Kisebb szerepekben feltűnik még Józsi, a részeges ördög, akinek fél söre a Gold presszóban van. Brendonék bírják, olykor azonban agyonütnék, főleg, amikor kiáll a térre és énekel. Józsi csak négyszer szerepel a sorozatban, ám így is hatalmas a sikere. Aztán van még Kozsó, a bólogató Moszkvics-tacsi, ki okos, folyton szimatol-nyomoz és aki „tudja, hogy 150 centiméter az másfél méter”. Mellékalak a Majom, aki őrült, és az egyik részben szakadékba zuhan, belehal, továbbá Brendon gyerekének megverője, aki egy névtelen, brutális plüssmedve.

Kedvcsinálónak pár elhíresült maciköpet:

- Add ide a pénzt, mert különben elfogy a méz a boltban!
- Kiabálj valamit, miközben nagynak tűnsz! Azt a rohadt, ez tényleg működik!
- Laci! Tudom, mit tettél Zoltán cégével, amiről Miklós azt mondta, hogy a Gézáé! Magdi anyus nem tűrné, hogy elmondjam Claudiának, amit Miklós tudott meg Tildáról!
- Nem köcsög ez a Micimackó!
- Plüssmackó a csávó!
- Gondolkodok rajta, hogy metroszexuális legyek!
- A fülszőr az haj?
- A szőr az nem lehet szőrös!
- Szembevakuztatom magam!
- Meg fogom enni Korda Györgyöt!

Az első két évad letölthető innen és innen.

Érdemes tehát figyelni ezt a két elvetemült plüssfejet, akik már saját rajongói oldalakkal büszkélkedhetnek, s tömve van velük a Youtube, a Facebook, és még az is lehet, hogy Brendon és Sanya elárasztják hamarosan a kereskedelmi egységeket, jól célzott haszonszerző szándékkal, hogy ismét nyaralni mehessenek. Ha nyomon követed maci-életüket, idén azt is megtudhatod, hogy milyen a mai férfiideál, mi a házasság velős lényege, vagy milyen egy behajtós meló. Figyeld őket!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások